破產聯盟

查看: 5917|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

真心請教....

事情有小小長...希望大家可以幫幫我

我月入13000 扣mpf 約12xxx
我本來早幾個月係anx申請左一筆清 清數  月息好貴無計 總數實借23萬 但要還6k 60期
屋企又有事 所以要用credit card現金套現 又再差hsbx成8萬
我實在頂唔住了

我係大型公司做左3年 佢指定左係某幾間銀行出糧 恆x hsbx 中x
我一向係hsbx 自動轉帳
我想問如果一交文件比人凍戶口 公司會唔會知?我可以點出糧 我係咪應該交文件前開定戶口
我想問生活費又點去證明 我要比6000蚊家用 另外3000食飯 1000坐車 重未計幫我媽交電話費同針灸錢
我連拎15000去破產都難 我決定再借最後一筆錢 約25000先去破產
對唔住 我真係好想還 但我已經無本事了
大家教一教我
Oreo 發表於 9-2-2015 16:54
我今日wtsapp問左三姓重未有回應...

Whatsapp 佢地唔會應架,試下打電話去問啦~(如有)
我今日wtsapp問左三姓重未有回應...
hohochi 發表於 9-2-2015 02:19
報上去就會沒收架LA

師兄....我怕生活費方面only
flypig 發表於 9-2-2015 10:45
有個案:
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12159

維修要萬幾蚊 賣都係至多兩萬
其實真係打和
但放車真係要時間...

揸我都想 油貴同坐車差唔多 但快 同唔洗怕無車 我工作地點要轉兩程車 而且番shift 一係好早 即係5點6點出門
一係好晏11-12點收工
Oreo 發表於 9-2-2015 00:20
想賣 但我打算下個月破 應該無咁快脫到手..報上去會唔會沒收....

有個案:
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12159

如果我係你,黎手賣左去..如果係舊車,都唔值錢,D 錢兩下洗哂添...如申破都要 10+...都唔知
架車夠唔夠俾 月費+申破費...
但係,如果架車 係貴野如 harley davidson,咁就要小心,要上繳....
Oreo 發表於 9-2-2015 00:20
想賣 但我打算下個月破 應該無咁快脫到手..報上去會唔會沒收....

報上去就會沒收架LA
flypig 發表於 8-2-2015 16:42
電單車照報如果你有交牌費的話,又準備揸。
如果牌照都無,又唔揸,就黎手賣左佢喇 ...

電單車照報如果你有交牌費的話,又準備揸。
如果牌照都無,又唔揸,就黎手賣左佢喇

供養人申請係一個大學問:
屋企人搬走,供養父母責任是否全在同住的破產人身上??
視乎外判/主任/法官的看法。就算聯絡佢地,都要問過你制唔制先。
呢版為例,有人滿意有人不滿,唔見有劃一標準。

我有一架電單車 成4-5年舊車 已無揸兩年幾 一直放無車房 因維修費好貴 咁我其實點都要找左條數先 但係架車點去處理?
4488914 發表於 8-2-2015 13:20
我只系一個c奶仔,何得何能出書教人!唔似[f]兄博學多才,所有會員啲難題都解答道。我只係分享經驗姐,信與 ...

你地個個都好好人 好肯解答 我真係好多謝你地
flypig 發表於 8-2-2015 01:20
其實我仲窮過你,無錢請律師,
全程自己搞

師兄。我想問一下 供養人身分證副本無問題 但兄弟姐妹 會唔會聯絡佢地 我根本唔知佢地搵幾多
同埋我家姐已不在戶籍內
我只系一個c奶仔,何得何能出書教人!唔似[f]兄博學多才,所有會員啲難題都解答道。我只係分享經驗姐,信與否是個人的事,唔系答得多就有人信!!!

填錯野唔易。因為破署填form 有 注釋.
先唔好講自己搞定搵破署。你要:
1 print 定主要bank statement.愈長時間愈好。
Statement 包括 credit card. Loan etc.伯錢有無contract?有都要準備好。儲定各開銷d單如水電媒管理費租醫生 etc....
2 去睇下有咩form要填。呢part可以係破署 web dl.
搵律師,其實你都要提供呢part 資料

問下律師意見是好的,但要注意破產的確愈快愈好,以免收數公司致電/上門,造成滋擾。
而且欠債過多1~2期似乎都仍然是太新,債務要變舊債恐怕要以年來計算⋯⋯
flypig 發表於 8-2-2015 01:20
全程自己搞

CHING 你搞店晒??我都想自己搞....我怕我填錯野....
全程自己搞

你呢d casr,根本無難度。如果唔放心,可以搵社工/志願機構。
根本分別唔大。律師都要問你拎資料。搵個文員幫你填姐。律師又省番半日上庭
flypig 發表於 8-2-2015 01:10
其實你都頂唔順,想咁多都無用。破左先算。至於你供養問題,到時再拆。

死都要頂多1~2期..我怕D數太新 唔批比我..
4488914 發表於 7-2-2015 22:40
每個個案不同,但我信在破聯,每個兄弟姊妹都經歷過你現在的心情,我真係好好彩由頒令日(即日可取解凍出糧 ...

首先多謝你比意見我先我要認真問6C意見先決定....