破產聯盟

查看: 5566|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

破產受顧問欺騙經過

我正申請破產,咁我講下我的經過,希望新人唔好再受中介,顧問行欺騙浪費金錢仲可能惹麻煩上身我本來月頭真係無打算破產,人工萬四爭人36萬左右,最終比間卓X叫我上去聽聽還錢方法,上到去就話借唔到,唔做破產都唔得,總之就係咁遊說我
咁我認我呢方面真係好蠢,比佢講兩講就信,佢要收我總共5萬幾蚊,話幫我計到條數岩岩好,我話我冇錢,佢話有細財借比我,咁我就好蠢咁簽左張約話同意借錢
至於有冇簽搵佢破產的合約,我記得係好似冇架,咁我走左後開始清醒,上網睇好多資料,又諗到我人工咁少,屋企開支得我比就算我自己申請都好大機會唔駛還,
咁我名下有架車,車唔係我比錢的,佢話佢幫我問左,證明唔係我的就可以接受唔駛填數,但我一路只信一半,佢叫我轉走先好破,所以我一路拖住,之後我上網睇好多資料。
都有好多中介自己留電話話幫我搞,都要3萬至3萬5仲要自己上庭,我已經冇錢仲要我攞咁大舊錢,話介紹細財比我,一個月還5000還8期,由於我份工申請後好大機會唔做得,所以我要諗後路。
冇錢還比人追,仲好大機會比破管處告我私自借錢。大部分都係話轉走架車神不知鬼不覺,但我唔敢博。破產已經好大打擊我唔想有機會坐監。

睇左咁多資料,我終於決定搵律師行搞,邊間就唔講啦,費時以為我賣廣告,律師並唔係中介講咁衰,唔會幫你跟,你問咩佢都答,最緊要佢解決我架車的問題,頒令前千其唔好轉名,到時同破產主任解釋,
同顯示證據證明架車係我名但唔係我比錢買咁就會接受,咁佢係律師,講到又合情合理我當然相信佢,事實我真係冇比過錢買車。所以我即時比埋文件佢,比埋二千蚊訂,好快可以宣誓做野。

經過呢件事,我真係覺得自己蠢到加0一,呢排冇晒心機冇胃口食野,好彩最後醒覺,冇比五萬卓X,我尋晚什至諗住自己去破產署搞就算,但比多四千可以唔駛上庭,仲有專業意見,當然我最麻煩係架車,如果唔係自己
去搞都冇問題。講返件事真係希望比大家一個警剔,唔好受顧問行中介欺騙。特別係人工唔高,要上繳還都係好少好少,但如果人工好高,我又唔信呢些中介可以幫你計到唔駛還。

經一事長一智,我都希望以後唔好咁易信人。

多謝分享.  發表於 2-12-2014 15:28
推薦
多謝提供分享,儆醒後來者.

呢類中介,顧問愈來愈放肆,
軟硬兼施威迫利誘待破者,
過來人當然明白,
煱上螞蟻極易被無恥之徒乘人之危,
如乞兒兜取飯食之流,
有幸301當年無自當'顧問'流於俗套.
回復 支持 1 反對 0

不過而家法庭每次上庭前都做survey,問有邊個搵顧問搞破,顧問名、電話同比幾錢,可能想收集資料後做野
小弟簽左份4萬分一年 係咪已冇得翻身。。。
想問C HING 顅問公司有冇追收費用, 你簽咗合約?
superlemon911 發表於 2-12-2014 21:55
係啊,果時都未破,禁就4年幾啦

解左破就去歎世界喇
smallcat 發表於 2-12-2014 21:07
檸檬原來中過顧問伏   不過, 可能以前無咁狼

係啊,果時都未破,禁就4年幾啦
superlemon911 發表於 2-12-2014 16:58
果一刻係好傍徨既,因我都係過來人,比顧問氹下就簽左,好彩我果時借左銀碼唔大乍 ...

檸檬原來中過顧問伏   不過, 可能以前無咁狼  
果一刻係好傍徨既,因我都係過來人,比顧問氹下就簽左,好彩我果時借左銀碼唔大乍
所以千萬不要信

I already paid HK$50K to agent to help me to do 破產.  I think I am stupid.   
you finally no 受顧問欺騙 ah.   C Hing, you good luck.  But I already paid.
可能佢好難先呃到一個客,所以收貴啲
正正經經搵律師搞都係萬令佢要五萬?