破產聯盟

查看: 13632|回復: 96
打印 上一主題 下一主題

可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

如題,

我很急切地想快快辦妥搞破產, 但上網查找律師, 果間 綠色 6C 樓, 個個都唔係好同答案俾我, 有間似職員趕收工, 聽到有証券, 仲話要多收$1000添, 共$15000. 話係specify income 喎....俾佢激死... 佢話若宣世都要在佢地宣又話要2-3日去打份宣世紙, 又話我講果間(港島東), 冇律師當值...要上佢地果度....唉...已好急搞, 又好多問題要問, 好驚破產失敗.....我果CASE 有少許令人懷疑....

希望各位可否幫忙, 俾個正確方向, 步驟我去處理.... 謝謝:

本人背景:
幾年前透過 Bank 申話card loan, n bank P loan (total hX, bX, fX, uX), 我一向透過 on-line 自行炒股, 所有帳目在bank account 有顯示. 咁打算登記話自己無業.
其實早幾年炒燶咗, 用card / personal loans 冚數, 家人又借錢俾我填數,未至於要交min pay. 跟住在BX 數條交咗再拎出來還, 但早前, 有2條UX and bX card(上個月俾左min pay 多少許) 數冇交3日, 好驚...!!!!!!!!!!!!! 唔知點算... 家人己有錢再借, 我都唔想佢地拎出嚟, 我自己戶口得 $2000. 揾朋友借左$30000, 仲打算昨晚還 UX 條數, 可惜HX 自動轉帳扣左, $150不能轉費,UX 冇扣到...即冇交...!!~~都好驚....還打算俾埋 BX min pay.. 但朋友叫我都係唔好交啦, 都打算破產, 仲交, 邊有錢俾破產費用喎......~~!!

如是者, 又要上網查資料... 眼水都濕埋... 又訓唔到.... 個人唔知做緊乜....咪打去律師樓問下埋....

1. 問: 似本人背景, 以無業身份, 在網上炒賣warranties ... 炒燶咗, 要破產, 會否成功??
2. 點為知資料齊呢??? 例如, 電話費, 要交有HKID 單才算喎... 後來找, 發覺冇喎...
3. 咁找法, 我都唔知點去交申請書了....
4. *********睇過呈請書, 資產負債書, 要填唔難, 但以我情況, 要有什麼地方要注意呢??????
5. 係咪上去拎埋環聯份野好D呢???  (又要跑去尖咀, 又要趕去金鐘....~!!)
6. 有律師話, 交入紙,都係初步啫, 遲D 先交edvience 喎, 係呢咪?? 咁我自己申請, 係咪可填果2份野先, 入左紙先呢??? 咁宣世可否同時做埋呢???
7. 應點做好呢....?

推薦
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自 ...

你呢D CASE,自破都得.可以搵自願團體幫手填FORM/CHECK 下你填得有無錯.
明X, 東X 個D OK.
回復 支持 0 反對 1

推薦
Kitty789 發表於 15-11-2014 22:33
What is 綠色6c ???   會否破唔到產??????

所有你唔肯定或擔心既問題, 想好晒寫低問律師 (會答你個間)  有既  自己去搵下  搵到上去探下路 問清楚服務價錢先好幫襯, 當然會用心答你問題同收費合理既律師行先好幫襯呀

回復 支持 1 反對 0

1~如報告提及因乜原因破產, 我話失業 就足夠, 可以嗎。 其實係失業及炒股虧損。
填一樣,佢嘈先填哂. 門面功夫ONLY

2~另外,有條 p loan 在銀行賬目才可見到,但若交埋銀行賬目俾佢睇到,有條ux 既數見到的。。。甘可以點?。。。。
有幾多,填幾多. 有欠錢就填....PROCEDURES 如下:
你填債主名,總數. 6C 會出FAX 俾債主. 佢地會UPDATE 最新條數俾外判(因為條數不斷利搭利.)
所以,真正欠幾多,除你報之外,理論上破署會DOUBLE CONFIRM 你報上去的債權人.
漏填就大鑊!!!!!
3~佢地係咪要查番 所有債項錢錢用左去邊呢?
睇債仔可疑程度,
還款能力程度,
同命水....
唔一定
希望一切順利,雖心有不甘,但要勇敢面對前路。。。
littlemomo 發表於 10-1-2015 23:18
我想問下, 我將會去老遠地方交文件,佢有張紙寫要如何交 xxx 資料,但冇提交環聯報告,咁係咪唔洗交?

我 ...

上庭果日正式頒左令後第一時間打電話去果間會計師行約時間見面交文件,到時電話約時間時問埋佢需要帶D咩文件去,基本跟番呢份表格二所列ga文件單據,單據可以唔係你名例如租單、水電煤同幾多人同住就除番條數就係

http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b007aa.pdf
我想問下, 我將會去老遠地方交文件,佢有張紙寫要如何交 xxx 資料,但冇提交環聯報告,咁係咪唔洗交?

我要知成個破產提交報告程序,資料。。。因早幾日上去問律師秘書,問佢份資訊文件點填,佢叫我好多不用填,我驚日後叫我交其他文件,又俾人問問下。。。鏈所反應下,俾人話冇如實告知。。。但係咪可以等佢問起上嚟才話佢o知呢?

1~如報告提及因乜原因破產, 我話失業 就足夠, 可以嗎。 其實係失業及炒股虧損。

2~另外,有條 p loan 在銀行賬目才可見到,但若交埋銀行賬目俾佢睇到,有條ux 既數見到的。。。甘可以點?。。。。

3~佢地係咪要查番 所有債項錢錢用左去邊呢?
就嚟上庭。。。。打算自己去, 有乜手續呢? 要留意乜呢?
我寧願遠都好過派一間麻煩啦,聽講新港中心那間就極麻煩的

1 你係閒,破署係莊。唔到你想去邊區。
2 會計同6c 都有專業資格去bid 做外判。
亦有可能呢間會計師樓只收文件3 漏文件可以係老強,又可能人地案件複雜好多,可能性好多。

就嚟要頒令,跟住要去屯門xxx顧問交文件,真不想去超遠,可否向破產主任反影?佢當我不是破產者咁,好錢去咁遠。。。。

同時,我見果個係會計顧問來的,搞什麼呢? 不是律師樓嗎? 頒令後見顧問,係咪未要傾生活費嗎?但生活費表要填埋帶去嗎?

心情既擔心又不滿。。。。。。
其實點解有人在上庭日會話欠文件而要延遲頒令呢?

咁係欠什麼文件呢,我好似都冇交乜野文件喎,。。。。?!
理高xxxxxxxxxxx顧問。!

都唔知點去!   浪費車錢時間。 喂,我報無業r喎!

淨查到幾年前有人交遲文件,在果樓層跳樓啫。。。。
Xxxxxxx

有冇人去過呢間顧問呀,好驚。

可否投訴破管署分派問題。。。。冇其他公司咩!?。。。。。。

激xxxx 死。
有冇得改地點架 xyz!
搞xyz~!!
今日收到破署信,見xyz 顧問, 地址在屯門,搞xxx 錯呀,佢地點選址架。

起點在港島東!
littlemomo 發表於 23-12-2014 00:18
其實究竟係咪破左產就唔洗還, ? 但 身邊人真係仲俾人追數。。。。

合法的銀行財務都會停.包括日本仔同 落大雨...
但黑財唔知,因為我原則係遠離同黑社會打交道...
其實究竟係咪破左產就唔洗還, ? 但 身邊人真係仲俾人追數。。。。
flypig 發表於 20-12-2014 12:42
破錢無,但遲D有錢還黑財???

黑財仲衰過銀行收數好多.後者唔敢太離譜

唉,所以而家咪屎路一條。。。
littlemomo 發表於 19-12-2014 23:08
今日收到最細數債權人富x 既信用咭單話叫立刻找所有欠款。

但之前佢最先寄來話收到我既申破令及叫我剪咭交 ...

不同部門的聯絡問題..邊個收你數,你俾老破NO. .
END
wingyi1107 發表於 20-12-2014 08:22
因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。

破錢無,但遲D有錢還黑財???

黑財仲衰過銀行收數好多.後者唔敢太離譜
flypig 發表於 17-11-2014 16:29
唔明!! 有牌係律師,無牌係顧問.
點解D人唔鍾意幫趁有牌,而走去幫趁無牌.係咩心態呢其實!!!!

因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。
今日收到最細數債權人富x 既信用咭單話叫立刻找所有欠款。

但之前佢最先寄來話收到我既申破令及叫我剪咭交俾佢喎。。。。想點。。。