破產聯盟

查看: 14993|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

急。。。關於簽2間顧問公司違约一事 更新

事情係咁的。原先我搵了一間叫匯x會計事務所 問我找律师樓做債務重組。。因為做呢樣要比錢先可以開始做。。咁我搵佢啦。。當初呢間野話可以借一舊錢分4。5期還既。借左之後就可以做。咁我做啦。。。上到去。佢比左份類似合約一張野我簽。上面話成功就要收顧問費25000$。不成功就不收費。。仲有話如果1個月交唔到文件就當取消輪。。有權追番25000$ 。如果拖延就交比收數工c收。。咁個日簽完就話約左約左律叫我上去黃x石到做。。點知去到個個律就話冇聽過指示話可以分期。一定要比左錢同妹個月都要交錢加埋萬幾$先做到債務重組。好啦。我打番比個間人個個負責我的果案個人話你唔係可以借到先做嗎。。佢話唔係-_-佢冇方法了。。就問我借唔借到錢做。。我話邊借到萬幾-_-咁好啦我走左。。之後佢話咁不如做破產啦。。破產可以搵到財務借到錢做。仲唔使還。。咁我就話等我唸下同屋企人商量下先。。之後我屋企人就打來話佢搵到第間顧問工c可以做到破產咁我逼住一定要做破啦。因為我差既錢都接近2。3十萬。咁佢話佢間有付屬財務可以借到比我做破產咁我做啦。咁我去尖咀拎環聯信貸報告。同埋間野咁岩係個到咁我就直接上左去簽野攪破啦。。好啦。咁我就冇左搵匯x會計師事務所啦。。好了比曬錢律师啦。。到現在差不多半個月。岩岩入完紙等一個月到出令再等見破產官啦。。到現在都冇人追數了唸住輕鬆曬啦。。。點知之前間野就信息我話因為多次聯絡都搵唔到閣下。呢家當自動違約要交25000比佢。。話唔比就交去收數公司。。。我呢家好驚。。。點算好。。我唔想攪到屋企人。。咁我同呢家幫我攪既律師講左。。佢話幫我天日fax我意經破產了既文件比佢。。。。我都唔知呢家點算好。。。
咁之前間野我唔係聯絡唔到我。。我有話我唸緊。。。。咁呢d野冇得逼我話一定要同你間做嫁波。。。衰言我簽左姐。。唉。。。呢家點算好/_\各位師兄幫幫我。。。

[admin:我較番大D字]

[table=98%]
[tr][td]
本回复帖回复于 昨天 23:55 ,认真回复,您的回复对楼主是莫大的鼓舞。

姐係呢。。。我呢家意經搵左第間顧問幫我攪破產。。。都攪到7788了。。呢家只係等破產信去見。。旦係呢家比之前間顧問話我因為多次聯絡不上當違約要我比25000全數。。旦係之前個間只是簽了話幫我做債務重組。。
呢家都唔知點做好。。都攪左破。。冇錢拎出來比佢-_-個陣又冇張呢間野報埋上去。。。唉。好驚

更新
間顧問佢終於有行動。佢琴日寄左信比我話見字打比洪生商討。佢留左電話比我。話三日唔覆立刻開始追。和搵人上門拜訪。。仲商討--?
之後我立即打左比主任。佢話同佢講你12月2號就出令。呢段時間唔應該追。仲話律師個邊應該會fax左比佢。。話你可以後補。。之後我問左要3000$―,.― 我量都未入到入銀行-_-生活費都係問人借。。。解涷都要入番入去。。。之後佢仲講左句。。都係個句。如果你覺得你真係有差佢錢就填啦。。。如果冇就唔使。。。我話我都冇差佢唔填了。。不過見主任個日我都要比佢。佢話可以填落去。。。
之後再打埋比律師同呢家顧問。。律師個邊就話。。如果佢地要追叫佢地入字法院追我。我今日收工要去報定警先嗎?因為佢地都去到恐嚇我話上門拜訪我。。有曬信~大家覺得點好。顧問就陣間打比我。。佢叫我比埋個個洪生電話佢。。佢應該會打去。叫我等佢電話
推薦
cookiekitty 發表於 2-12-2014 23:52
恭喜樓主已經出咗令, 我到月尾先出, 但係而家同你嗰陣一樣成日驚, 重組公司唔肯成為我債權人, 我又未正式有 ...

佢唔肯成為你債權人係佢的事。你報左上去,就到時,法律上,呢條數就受到監管。佢唔成為債權人就係佢自已無得收番你係破產期間的還錢。

到左解破,佢地都係無得追,因為已經 reset。

係呢個時間,佢追你一次,你米 fax 一次訊息比佢:
1. 你已經係幾時申破,代表律C係乜,聯絡方法係乜
2. 根據破產條例XXX (自已查),你已經唔可以私下還錢比佢,叫佢聯絡你律C
3. 再次提醒有關人士,團體,公司,法人代表,如果你私下還錢,或者有人追你數,有可能遺反破產條例XXX

記得留低,同埋寫下幾時,fax 比佢。如果佢話收唔到,就 fax 多幾次,同埋開始副本比你律C/破署作為備案。

回復 支持 1 反對 0

推薦
cookiekitty 發表於 27-11-2014 20:06
我都係類似個案, 而家重組公司追數$30,000, 本應要$60,000話其他嘢未開始可以唔收, 但$30,000一家要俾, 仲 ...

挑 嚇鬼咩 有咩事999。你都破產啦你驚惡唔過佢?我系你就玩大佢 有本事就上門 你就拍片留証據 再搵生果報唱佢 到時佢就明咩叫得不償失
回復 支持 1 反對 0

我都係on99咁比人昆左
我覺得呢喲公司就好似補藥黨咁, 趁人最無助嘅時候呃錢, 當然我承認係我蠢
呢d顧問公司真係好pk
其實佢客緊你。。。我之前都比佢客。。。。不過我冇理佢~~~
謝謝各位答覆, 真的很大幫助!
請參閱破產條例71A條 "敲詐性的信貸交易",呢類合約應該會作廢。
我理解,呢D 呃人顧問,4年解破後一般唔追.......
但無人寫包單.

而家律c唔肯加, 破產官要我搵律c先攪得, 我其實係唔係要等到頒令後先可以搵外判加呢?
我有同律c講, 仲交埋唯一手上有嘅reminder俾律c, 但係佢冇理, 仲話要追討就send文件嚟, 律c之後一直都冇理過呢間公司

當你申破,就應該填埋。你叫個fd call間公司,想知佢地 fax.你連fax 都問唔到,可以只填地址十 公司名。

我衰到連間公司FAX NO.都冇, 我已經將管理員嘅信息Whatsapp咗. 我想問我已經打過俾我破產官, 佢答我有律c代表, 有咩要搵番律師, 唔理我, 而我律師只能叫我唔好還, 亦加唔到佢哋名落債權人度, 因乜相關資料都冇, 呢個時候我係唔係只可以呆呆等日子到?
cookiekitty 發表於 7-12-2014 16:58
破產文件我當然有, 而家係顧問公司追討番我當初申請重組簽咗約嘅費用

照fax比佢。。同佢講話我破左。産你冇得追我。。追我就犯法
其實,好多人唔明簽約係咩一回事。
100年前,你亂咁簽名,男的賣去南洋做苦力,
女的靚賣去做姑娘,醜的賣去做清潔。
當買個教訓吧
破產文件我當然有, 而家係顧問公司追討番我當初申請重組簽咗約嘅費用
你申請左應該有份破產既文件比番你。。有法庭印既呢
冇呀! 唉...我簽完嗰陣信哂顧問公司講, 話完成哂所有程序會俾返份完整合約我, 所以我手上連少少有關呢間公司嘅文件都冇, 我律師就話佢唔SEND 嘢嚟佢咃做唔到嘢.
冇文件比番你嗎。你律師???

佢根本就唔理我破產, 追嗰間咪就係顧問公司, 我問過律師佢話佢哋又唔俾文件出嚟成為我債權人, 而家又未頒令,我未受法例保護, 冇辦法