破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請入學了!

終於等到出糧一日,可以去遞表。由於轉左出糧銀行,要等到出糧第二日九點先過數,好在返工前再檢查戶口餘額,否則又要等多日了。

我9:30上到破署,好在都排到第一輪的5號籌。
等候期間,見到有兩條友帶左幾個人來遞表宣誓。我以為請左人幫手就可以在律師宣誓同唔洗自己去交表,難道佢地係傳說中既顧問?咁顧問費都幾好搵喎。

宣誓完就過高院LG2會計部交錢,然後再上返LG1登記處4-7號窗口交文件,再去108B窗口排期。個職員好好人,見我自己交表,就話我知隔壁108A窗口(排期上庭搞一次性解凍信)  10:15先開,如果去完宣誓(一次性解凍信)仲未到10:15,可以先去影印。於是我就宣誓完(159室及118室)就去左影印先,再回去排期同影印一次性解凍信文件。返到之前登記處交文件時,好在之前選的窗口沒有serve代理,否則有排等。

我覺得自己交表比想像中易,自已download同print表格,跟網上既指示填完後,上了東華那邊比佢看一下就搞掂。最好既仲要佢地會比埋將程序表比你,入表時跟住張表行同做就得,真係慳返幾千蚊律師費去搵人填表。

今日入表,排期申請一次解凍信係17號上庭,呢個比想像中遲,但頒令就12月9號,比想像中早。希望呢個月快d過,因為今個月交左破產費已冇錢交租,唔知點算,再加上老破後不能做回本行,將來的路不知點行。

有師兄試過遲半個月交租嗎?你地點同屋主講?
屋租果度試下同屋主傾下吧...或者搵朋友幫幫手...
加油
歡迎歡迎,自己搞真係可以慳反幾多錢0家.......所以D顧問係好好賺,因為顧問搞同自己搞既分別係只係多一個人係隔離,同埋有顧問要比多20K-250K不等。
有冇人試過去申請例如救X軍的單人宿舍暫住?
同社工傾過,若租到二千多元月租的房就可以幫我。社署都好唔知巿價喎....
請問有冇師兄知道這個網站﹕

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
搜尋聯絡案件負責人員

負責人是否將來跟我四年的職員 / 外判?