破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產??

我月入$10K(份工返左1個月),欠幾間銀行共$150K, 其實已經走左數3年,但俾收數搵到我,知道要面對現實.
我問過IVA,但要預每月還$4-5K,跟本還唔起.加上我身體唔好,唔係成日返到工,好多時都係幾個月有開工,跟住又幾個月冇開工.
我怕會唔批我破...
我同老公住冇小朋友,屋租$4500,我怕破產後都會要我供款4-5K,咁就好無謂.
301 發表於 24-10-2014 13:10
無錯,
頒令後約一個月內"破處"係會寄封破產令"副本"給你,
係"副本",

清楚晒!! THANK YOU
keing81 發表於 24-10-2014 12:58
謝謝回覆~~

吾好意思啊仲有一條問題想問, 頒令後破處係咪會寄封破產書正本比我地架,

無錯,
頒令後約一個月內"破處"係會寄封破產令"副本"給你,
係"副本",
(有高院紅印,但看清楚是蓋印副本.)

"正本"祇有一份,保存在高院.

如曾委律C代辦者,
律師樓亦有一副本存底;
當然師樓亦會寄出一份破令copy給你.
301 發表於 24-10-2014 12:42
有2個問題想問下,
1) 我頒令後解凍信係破官主任開的, 是不是代表我CASE係主任負責??     頒令後領取的是" ...

謝謝回覆~~

吾好意思啊仲有一條問題想問, 頒令後破處係咪會寄封破產書正本比我地架,

吾好意思我知我太多問題了
keing81 發表於 24-10-2014 11:45
有2個問題想問下,
1) 我頒令後解凍信係破官主任開的, 是不是代表我CASE係主任負責??
2) 如果好似我咁人工 ...

有2個問題想問下,
1) 我頒令後解凍信係破官主任開的, 是不是代表我CASE係主任負責??    頒令後領取的是"開戶信".
    如無特別通知,都是"主任"負責.

2) 如果好似我咁人工8k 要供養老婆同女兒, 填表果時支出果到總計萬4左右, 其實開會轉比外判機會大吾大??

8K 要供養老婆同兒女...大有人在.
  難定轉比"外判"否.
  "主任"跟進之case半途改"外判"例子亦有.

笨笨狼 發表於 23-10-2014 20:52
在頒令前您已經會收到一封信, 說在頒令後要盡快和收件人/外判交文件,
在這次交的文件中已經是初步處理了, ...

有2個問題想問下,
1) 我頒令後解凍信係破官主任開的, 是不是代表我CASE係主任負責??
2) 如果好似我咁人工8k 要供養老婆同女兒, 填表果時支出果到總計萬4左右, 其實開會轉比外判機會大吾大??

謝謝
keing81 發表於 23-10-2014 11:27
一般頒令後, 交完文件, 大約幾時會同距地開會傾生活費~~

在頒令前您已經會收到一封信, 說在頒令後要盡快和收件人/外判交文件,
在這次交的文件中已經是初步處理了, 如果是外判, 就可能在交表時已經開始商討生活費了.
因為在提交的文件中, 已經有一份收入支出報告和要呈交支出證明了.
如是者, 如果初步是不用還錢的, 就根本不會和當事人再討論生活費多少,
直至當事人的收入增加了, 就需要再填報新的收支表.
如果收入大於支出的, 才會需要和當事人協調還款數字.
當然, 當中還有一個變數, 就是當債權人不服還款額時, 他們可以召開債權人會議.
要求把當事人交到他們指定的受托人處理, 如是者, 之前就算有安排過還款額的,
生活費和還款額仍然要和新的受托人重新討論, 即是程序又重新一次.

其實, 一般三個月內就會情況明朗的, 所以不用太擔心,
個人就很同意以前的師兄們說的一句: 沒有消息就是最好的消息.

所以, 不同案件都會有不同的處境, 要清楚, 最好多看各位師兄姐不同的討論,
去找最接近自己的案件來作參考.
笨笨狼 發表於 22-10-2014 23:11
如果老破, 到底要還多少, 是要看您爭取到多少生活費.
月收入 - 月支出 = 就是您要每月還款額
年總收入 - 年 ...

一般頒令後, 交完文件, 大約幾時會同距地開會傾生活費~~
如果老破, 到底要還多少, 是要看您爭取到多少生活費.
月收入 - 月支出 = 就是您要每月還款額
年總收入 - 年總支出 - 年已付還款 = 年要補付的餘額.
另外就是, 在家庭中丈夫太太或家庭成員都有工作,
家庭的固定支出就要按百份比來計算
比方, 您和先生都有工作,
屋租4500, 妳就只能計算2250屋租, 其他家庭支出也是對半分.
只有個人支出才可以全數申報, 不過可以批多少仍然要看您的對手(外判/主任)
破左仲點會要你供
你去破產會批個基本生活費比你
例如$6000
咁你之後打工過$6000既錢就要上繳