破產聯盟

查看: 6005|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

點做好??唔該教一教小弟!唔該!!

今日比收數公司搵到!!佢叫我去破產!唔識點做好!!唔該教一教我!!

推薦
其實呢到真係一個香港緊有有人情味地方
回復 支持 1 反對 0

推薦
邊間收數公司叫你去破產咁好
回復 支持 1 反對 0

Eugena 發表於 31-8-2014 20:39
真係好開心搵到破聯呢個地方

係呀。。個個好熱心
謝滿蘭 發表於 31-8-2014 11:48
對呀。。這裡好好

真係好開心搵到破聯呢個地方
Heihei 發表於 30-8-2014 09:54
其實呢到真係一個香港緊有有人情味地方

對呀。。這裡好好
flypig 發表於 29-8-2014 14:05
你要考慮:
1 時效條例,係唔係可以唔還
2 就算法例佢唔可以告你, 去追你又得唔得

唔該哂!!
ming627 發表於 29-8-2014 12:25
唔該師兄!我諗住星期一上環聯攞份報告先,再問問律師破唔破產。唔該哂! ...

你要考慮:
1 時效條例,係唔係可以唔還
2 就算法例佢唔可以告你, 去追你又得唔得
3 如果佢真係搵收數,你撐唔撐得住
我睇法係,收數叫你老破.可能同6年時效有關.你問真D 6C
4 老破都係一個一了百了的選項.

其實你都無錢還,不外乎:
1 撐到底
2 避數到底
3 老破

如果老破,律師 16K 樓下...唔駛太貴.
唔好幫趁顧問.

GOOD LUCK 巴打!!
flypig 發表於 29-8-2014 11:39
我睇法係,你可能真係唔駛俾. 如果你唔怕無份工,又單身寡仔.
去搵律師傾一下吧.之 ...

唔該師兄!我諗住星期一上環聯攞份報告先,再問問律師破唔破產。唔該哂!
ming627 發表於 29-8-2014 11:07
師兄!我真係唔記得總數係欠幾多!不過肯定唔會知道我住邊到,佢只係打嚟我公司,本來唔係我聽電話,嗰日 ...

我睇法係,你可能真係唔駛俾. 如果你唔怕無份工,又單身寡仔.
去搵律師傾一下吧.之前俾左幾條LINK 你,你小心 睇多幾次.
D LINK 講,如果對方滋擾,你可以反咬一口,要求賠償.以下CASE, 聽講 草其要科水庭外和解添

呢個亦解釋左,點解有C打/巴打 話草其唔俾佢地持開戶信去開戶口.

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20050111/4578838

【本報訊】收數公司被禁制追數屢見不鮮,但銀行被禁制追數則較為罕見。一名市民昨日入稟高等法院,聲稱十一年前已停用涉案兩張信用卡,指花旗銀行聘用收數公司追債對他構成滋擾,故向法庭申請頒布禁制令並索取賠償。
原告趙文強(譯音),被告為花旗銀行;入稟狀稱,原告以往為被告的客戶,被告於○二年間,派員向原告追收聲稱涉及兩張信用卡的債項十二萬元,而原告自九三年已停用該卡,根據時限條例,民事追訴期限為六年,故按時限條例,該筆債項已不能追討。
案件編號: HCA44/2005  
flypig 發表於 29-8-2014 09:23
樓主情況不明,借幾錢唔知!!!欠幾錢亦唔知!!!! 你易唔易搵工唔知!!! 你再走路易唔易搬屋唔知!!!
實際情況不 ...

師兄!我真係唔記得總數係欠幾多!不過肯定唔會知道我住邊到,佢只係打嚟我公司,本來唔係我聽電話,嗰日因為冇人返工先我聽,佢打嚟搵我全名,嗰一刻因為做緊嘢順口答咗我係!!一答我就知錯!!跟著佢講完一輪開場白,最後就話你去破產喇!無謂大家再煩!!
2 如果你無人無物,搵工易,搬屋CUT PHONE NO.易, 唔怕大耳LOAN上門, 可一試時限條例.
事後成敗番黎打個報告.
相反,如果你想一了百了,破產係可以考慮的.

網上真假難定.樓主其實可以搵番個律師問佢一問. 最好係法援 FREE 個D.....
上面轉帖提到,點為只追討行動呢??
一說係除非告上法庭,
另一說係  "追討"是包括一切口頭, 書信, 在報張刋登啓示或法律行動之明確追收債項行動...

由於我唔係律師,我唔知. 如果你用呢招,請你搵 律師吧.
另外有人聲稱親身經歷:
轉帖:
http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=2
# 27
樓主,我講講一個我本人欠債件時事發生2年前,最後唔駛還既個案你知,本人在1998年借左.............
樓主情況不明,借幾錢唔知!!!欠幾錢亦唔知!!!! 你易唔易搵工唔知!!! 你再走路易唔易搬屋唔知!!!
實際情況不明,我地又好難俾詳細意見.

只可以籠統地吹水:
1 時效條例6年

欠幾耐???你可以頂住滋擾嗎?
如果過左6年無告上庭,債主雖不能告,但可以搵收數合法地追. 佢一恐嚇滋擾,你可以反告銀行.下面有案例.

轉帖: http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=2
只要欠得超過6年根據時效條例,由條數到期日起計六年內,如果債主無告過上法庭的話,理論上在六年後,
銀行已經喪失法律申索權利,係無權再追嘅。

不論六年當中有無任何追收行動,包括出追收信、律師信或屎蟲。

曾經有兩個類似個案,銀行過哂六年期限,
當中無告過上法庭,但仲搵屎蟲去追,
結果債仔反告銀行;但最後場官司都係無打到,
庭外和解;銀行界一定唔想有類似案例被確立,寧願唔追,
打輸咗的話,全香港銀行就大件事!累街坊!

DCCJ1713/2004(區域法院案件)
HCA44/2005(高院案件)
Heihei 發表於 28-8-2014 22:34
如果你肯定佢唔知,咁轉個電話號碼咪得囉,唔好用自己名出,睇下有無朋友可以幫你出到。 ...

肯定唔知道!師兄覺得都係避走算了??

如果你肯定佢唔知,咁轉個電話號碼咪得囉,唔好用自己名出,睇下有無朋友可以幫你出到。
睇你想唔想繼續過這種逃避下的生活,還是搞破產來一次了結
比啲意見!!唔該!!
其實我係應該計續避收數定破產好呢?咁多位比啲意見吖!唔該!
天帝 發表於 27-8-2014 11:39
收 數 佬 刀 會 叫 債 仔 攪 破 產 ?

收數佬通常只叫人還錢, 可能呢個收數佬同老細有唔妥, 倒米
Heihei 發表於 27-8-2014 19:25
佢打比你,都係知你電話0者,咁知唔知你住邊??

唔知道!