破產聯盟

查看: 1760|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

頂唔順想申請破產,希望各位可以比d意見!!好擔心

希望各位可以比d意見我,我以家真係唔知點算好!!!1) 我以家出糧$14,000, 每月供款$9,800, 原本想申請債務舒緩,但問過一些顧問公司(經一d申請借貸部識)同6c樓, 他們話我最長只係供咗十幾期同申請其數長叫我申請破產, 但係我好驚比屋企人知道,其實如果申請破產唔講比他們知,他們係咪都好容易發現?
2)有一條新數係安X兄弟清咭數同比咗1萬蚊現金票我,剛剛才供第一期,我係3個月內係咪唔可以申請破產? 因為顧問公司話以家已經可以申請,但6c樓d人話唔可以要到3個月
3)顧問公司同6C樓處理破產有什麼分別?因為顧問公司比6c樓貴1萬蚊, 顧問公司話他們可以曾取好d既生活費,係唔係真?
4))係咪好多主任都要求減破產人生活費?如果單身同家人住生活費係幾多?

推薦
你每月還9800,仲有4千,如果係無屋企負擔,我建意就唔好破。要重整下生活習慣,唔好再借,唔好亂買野,睇下有無兼職可以搵下黎做。不過你終欠幾多? 最長個期還到幾時? 係唔係卡數?

答1) 係我上堂時,個法官都叫在場幾十個申請破產既人士作出提醒,話個D所謂"顧問"唔係律師,無專業守則監管,法官話佢都見過D"顧問"收錢前話會跟足你4年,幫你填年報。但收錢後一份年報都無交過,結果要再廷期4年。佢地話會幫你爭取高D既生活費??? 只係佢話,到時個主任/外判真係唔批你既生活費,你既錢都已經比左佢。你唸下,律師讀咁多書考咁多試都要收平"顧問"一萬蚊? 則係有D野係連律師咁專業既人士都唔肯定可以做到。

答2) 太新既數,你要解釋D錢去左邊,無合理既解釋有機會比人告你。個個人走去借一百幾十萬之後就話去破產你自己都覺得有問題啦。而點解"顧問"答你一個月可以,律師答你至少3個月。就係專業同唔專業既分別。

答3) 一個專業,一個唔專業。一個平,一個貴。生活費根本人人都唔同,要睇下你要唔要供養父母、有無仔女。最後都係又主任/外判批,佢地係會依據你提供既單據去做準則。"顧問"話會幫你爭取好D,如果爭唔到係唔係佢地補貼比你??? 自行判斷.............

答4) 同上,揀得破產呢條路,就有好多限制。見樓主好似未ready建議樓主係到睇多D舊文,了解多D破產係咩一會事。做好功課同心理調整先行呢一步,因為當中有D地方係可以涉及法律責任。
回復 支持 1 反對 1

出糧$14,000, 每月供款$9,800.

撐 !
繼續頂住,加油 !

自己定一個時間,
例如三個月,
比較對比今日有無改善 ?

如果一樣...甚至仲差 ?
咁你要盡快下決定前路咯 !

珍惜前景 , 珍惜光陰 !

A_20140802 發表於 4-8-2014 19:43
多謝咁多位寶貴既意見,暫時唔會再諗申請破產,以家諗緊點樣可以令開支減少, 希望可以頂多幾個月到時有雙糧 ...

撐,但如果有問題就上黎吹下水。
多謝咁多位寶貴既意見,暫時唔會再諗申請破產,以家諗緊點樣可以令開支減少, 希望可以頂多幾個月到時有雙糧同花紅,到時如果有得加人就可以鬆動d, 希望到時有人工加啦!
其實我都好想去馬會返part time, 但係因為屋企問題返唔到.
祝願各位朋友可以幸福快樂,申請咗破產既朋友加油!
如果9800不是min pay, 就不要破產!
9800供款係咪指卡數min pay如果係的話我建議你搵律師同你做一做個綜合債務舒緩,之後cut晒D卡,你好人好姐冇病冇痛返多份兼職係唔使會死的!我提議去馬會投注部做CRA,行行企企53.5/hrs

分行服務助理

至於律師同顧問一個可以係代表你出庭,一個有牌一個冇牌,一個可以代表你出庭又平過另一個咁你會揀邊個呢?仲有我嗰日去交文件見到收文件都有幫人填年報,都係收2000蚊4份咋!人地有牌架,你去間有牌定冇牌呢?

2)有一條新數係安X兄弟清咭數同比咗1萬蚊現金票我,剛剛才供第一期,我係3個月內係咪唔可以申請破產? 因為顧問公司話以家已經可以申請,但6c樓d人話唔可以要到3個月

安X 條數,一般應該供夠3個月.唔係安X 有權懷疑你 詐騙
6C 無講錯.
但同樣的事發生唔少,好多債仔都過到關.咁CONSULTANT 又錯唔哂.
一句話,有少少風險,博唔博得過呢?? 5--5波!!!!
1 顧問強項係MARKETING 同乙水你幫趁.
6C 強項係法律.
如果你有公司,我會建議搵會計C樓
如果簡簡單單,自己破一樣,省番1萬幾千添.
呢版幾個難友自己破,包括小弟,都認為好容易

2 你可以考慮唔破.你一個月仲有5K...照計勉強頂到.
遲D可能加人工,轉職,升職呢???
Heihei 發表於 3-8-2014 13:57
你每月還9800,仲有4千,如果係無屋企負擔,我建意就唔好破。要重整下生活習慣,唔好再借,唔好亂買野,睇 ...

Heihei, 多謝您既意見!
其實我一d都唔想申請破產,我諗我要再諗清楚d先,多謝您!
chongxin 發表於 3-8-2014 12:24
我只可以回答你第3同第4條問題
第3條
我係搵6C同我辦理手續﹐我欠錢全部係卡數﹐所以開始申請破產後都沒有 ...

多謝您既意
我只可以回答你第3同第4條問題
第3條
我係搵6C同我辦理手續﹐我欠錢全部係卡數﹐所以開始申請破產後都沒有受到過滋擾。
6C樓辦手續﹐方便﹐也因為他們持牌法律人員﹐比較安全可信。
第4條
開支大部份都是實報實銷﹐例如你家裡的一切生活開支﹐每個人的情況都不一樣呢!

你如果不想你家人知道的話﹐那破產署的信件就要小心羅!