破產聯盟

查看: 3111|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

破產期內,如第三年就把欠債還清,破產令可否提早解除?

因為我欠債並非太多,由於某原因先走到破產呢步,

如計每月還款加年尾花紅上繳,
應該第三年就還清,

是否需要進入第四年期的破產?

破產令可否提早解除?

Thanks

推薦
flypig 發表於 19-7-2014 13:50
我一直都好想暸解個利息點計?? 係計PRIME +幾??? 定係 你邊隻LOAN 用邊隻???
如 CREDIT CARD 36%,咁PL 可 ...

跟本無人知,加上總數入面應該還有好多D手續費呀
回復 支持 0 反對 1

推薦
計埋利息同30%手續費,要中六合彩先搞得掂
回復 支持 1 反對 0

推薦
hohochi 發表於 19-7-2014 13:39
計埋利息同30%手續費,要中六合彩先搞得掂

我一直都好想暸解個利息點計?? 係計PRIME +幾??? 定係 你邊隻LOAN 用邊隻???
如 CREDIT CARD 36%,咁PL 可能10%....
如果CREDIT CARD 借 100K, 3年就251K, 30%  手續費就 327K
不過咁,由於樓主 個個月供,應該有D 似 供樓咁.其實供樓個計法都幾複雜架.

結論係,樓主,你可能第4年畢業時間先供完.
都係要等中MARK 6 先 穩陣少少.

推薦
1 有利息.條數唔細.要6C 問債權人
2 有ADMIN COST, 如CHING 所講
3 唔可以自己搞,要經6C(好似係)
4 有人試過.如謝瑞X... 佢係用講數形式,最後俾左 10%.... 不過有無提早解就唔知.
10% 本來BANK 唔制,但拖到第4年...BANK 知道 唔制就 1%都無..

其實都捱了三年都唔爭在捱多年,無謂送錢比人洗,寧願留回解破後自己慢慢用,好過益6C
覺得無咩用。。一年好快過
破期第三年申請提早解破;
與第四年後自動解破有何分別 ?

分別乃無端端俾多筆費用解破,
"主任"或"外判"多做功夫必多得你唔少;
律 C 則除債權人外最開心咯,
又無端端被人塞錢入佢袋.

但閣下之信貸紀錄雖然提早解破,
但破產就是老破,
紀錄依然.....
我都想知道,有結果就上黎分亨下。
flypig 發表於 19-7-2014 13:50
如 CREDIT CARD 36%,咁PL 可 ...

所以每期都應該買HK$20 Mark Six 搏一搏
同樣的問題我也問過我的6C
提早還清欠款解除破產令是可以的﹐但破產署或債權人會收取你一筆行政費用﹐數
額可能佔你總欠款的30%
你最好詢問一下確實的費用是多少