破產聯盟

查看: 3834|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

求救

#
我在零會街市經營小生意,在狂加租下,在13年9月尾,租約完時結束生意,同年11月底經律師入紙破產.
在交表時沒有交營運單薄,由於年老闋係,不知放在什地方.及後收到主任寄信來補交單薄.
我亦已找到12年4月至13年9月單薄及交給主任,昨收入到法院信,內容講沒有保存在該整段期內備存所有帳薄.
而12年3月以前帳簿在搬屋遺失了,下月出庭,想知是否刑事,及什麼後果,如何處理?担心中.望各位意見.謝謝
推薦
你不如搵區議員法律諮詢會快啲
回復 支持 1 反對 0

謝謝師姊及各位師兄,有結果一定報上來,回想我的律師太不專業,強積總數計錯,
將我地址第幾座都無報,等破署信打回頭,差些不能頒令。
我系女人仔,唔系師兄。

你如果唔介意,有結果就上黎分享下。感謝。
謝謝要破產師兄,破署要二年帳單,包括入貨單及營業額,及現金流。
但我祗有最近一年半帳給破署,我的律師沒有提,所以我現在
中招。你講得對,行這條路,要預咗。
一般各區議員都有免費法律咨詢,問左先,叫佢地轉介【因為好多律師在法援已登記名冊】或提供程序,供參考。
我因都系做生意仔,申破前三姓律師都好緊張問:兩年內有無借銀行炒股、賭錢等。佢話法例規定:申破前兩年,將借銀行俾你做生意既錢拎去投資,有機會被告。

另外:既然行得破產條路,好多野都預左,無野好怕。佢真系要告刑事的話,你就搵大聲d既議員幫手,反正多數都有法援幫忙。個人意見,供參考。
你所交既單薄系乜野單薄?每日營業額?有無入貨單據?

佢叫你提交幾多年賣買收據?

另:最緊要申破前兩年內,資金流向。
謝謝師姊意見見,我會做。
謝謝師兄指引,我會找法援。
老友,呢D野可大可小,你都係搵律師傾傾穩陣.無錢搵社工再轉介法援.