破產聯盟

查看: 1298|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

麻煩想請教大家,比d意見我。。。

麻煩想請教大家,比d意見我。。。我諗左好耐,究竟我應5應該破產。。。我依家月入$9000, 但每月還款$6500左右,全部都係現金透支。保守估計要還两年半,坦白講我自己都無信心還到。。。仲要供保險,各項什費,其實全部人工已經用哂。。。我曾經有諗過揾屋企人幫手,但我一諗起講完後既結果,連我自己都不敢想像。。。另外一個主要原因5想同屋企人講係因為個d錢係我爸爸媽媽辛苦儲落黎養老金,两個都已經六十,我怕講左後接受5到。。。曾經有幾次,我已經想將欠債既說話擺到係嘴邊,但最後我自己都講5出口.我到依家自己好似發左場夢咁,原先都係還款大約$3000左右,但今年開始我就不斷透支,直至到呢两個月,我好似比人打左幾巴打醒左發現自己原來係還5到,而近排我都積極咁再揾d高人工工,可惜人地都5請我,我已經左諗右諗左幾個月,究竟我申5申請破產好?我剛剛三十出頭,坦白講我自己都原諒5到自己。。。所以5好諗法我都有諗過。。。生活左三十幾年,去到依家先做左件咁錯既事。。其他屋企人仲以為我係過得好好。。
推薦
唉。。有時諗自己會還到。。其他係好大壓力難還
回復 支持 1 反對 0

推薦
不如你打去明x向晴軒傾下啦,叫佢地比下意見。又可以傾訴下

推薦
為18萬破產值唔值呀?

兼多兩份工總揾到一万幾千啩,我最多同時做四份工,每日瞓得三個鐘,咁都過咗兩年。我長期做兩份工,冇想像中咁辛苦嘅。

祝你好運。

推薦
你個CASE 好MARGINAL... 破又唔值,唔破又搞唔掂.
借問點解今年你狂OD??? 仲有,你份 INSURANCE, 都係CUT 左佢喇.

你可以試下俾一定期限自己,SAY 3-6個月,呢段時間搵新工/PART TIME.
搵唔到先破.

如果係銀行債, 可以自己寫建議書同佢地傾drp債務舒緩, 假設分7年還, 每月大概三千幾
180000返多份工應該可以還到,我40個都捱到三年

我同你一樣都係30出頭,我欠款多你一倍,當初都係搵多份兼職之後問了家人幫不到先至做破產,依家等頒令同後續要做的事。

你都係先搵多份兼職先,搵多幾千或者唔洗破產。

如果屋企肯幫你的話﹐多少可以還住一半﹐余數再做其他還款打算﹐
但如果幫唔到既話﹐咁就要行番我條路喇......

我申請左破產﹐反而心情比以前好番D
衣家只係等緊法庭頒令﹐同埋等頒令後的需要搞的手續......

我比你多差唔接近三倍﹐所以真係無晒計......
睇黎就算你願意繼續還﹐都還唔晒......
大約$180000
你有一點同我好相似﹐就係想講比屋企人知﹐但又講唔到出口......
但最後走頭無路﹐都係講左出黎。
最後都去申請破產﹐
你總共欠了幾多?