破產聯盟

查看: 5364|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

過左半年終於輪到我啦........嗚~~~

各位CHING CISTER 好.......好耐都無上黎LU,一上黎就係壞消息........

我終於收到要見外判既信啦,係天后萬國實通中心17樓......

1. 有無人知佢係唔係殺手呀?
2. 我月入11,400,供養父母(母親有工作),我大概會批幾多生活費?

推薦
Heihei 發表於 20-6-2014 06:35
我都係會硬食,希望佢手下留情

其實, 等了半年才決定, 是好事, 就是債權人已經放你一馬.(認為你沒有肉可食, 不用動用殺手.)

而最終破署就只安排你到外判而已, 大部份外判會跟得比殺手鬆, 只要有功課(還款), 大多不會有問題.
除非是和債權人有生意往來的, 才會有小動作, 不過是很少很少的, 而且小動作吵上法院他們也會敗訴.
所以一般外判最多是慢, 不會太過份, 不用擔心.

這是移交, 上去外判就會正式要債生活費了, 不過, 之前你不是報了生活支出嗎?
現在你要做的是準備好所有支出單據和支出證明, 盡量爭取回之前的支出數據,
如果成功, 最多只要上繳數百至仟多左右以及年終要上繳而已.

要還款是要有心理準備, 不過一般單身人士7/8仟生活費都可以爭取到的,
所以你要爭取1萬上下不是沒有可能的事情, 所以根本不用擔心, 況且,
只要有還錢的決心, 無論要還多少, 一定不會多於收入的三成,
試想想, 老破前不是還得更可怕嗎?
再者, 四年過後又是新生活, 現在的付出你就會覺得值得的了.

用心答覆﹐值得稱讚!  發表於 1-7-2014 10:09
回復 支持 2 反對 0

推薦
hohochi 發表於 20-6-2014 20:35
其實還未報案或備案

咁就好難係一個合理既理由
回復 支持 1 反對 0

推薦
笨笨狼 發表於 20-6-2014 18:26
不用擔心啦, 所謂該死就不用病, 所以擔心也沒有作用.
其實, 從我們初步申請的收入支出資料, 就大約可以估 ...

其實更擔心的事,係要交代當時借錢的用途:

我的故事
本人於上年12月在網上給人騙了金錢,他一直叫我透過某網站類似點數金幣的東西借錢給他,初時幾千幾千地借,在短時間內越滾大,因為是透過信用卡付款,於是我就借私人貨款,搞到卡數同私人貨款加埋成30幾萬,他們又一直沒還錢亦知道”財到光棍手”都追不回,而我做兩份工都還不起MINPAY,所以今個星期初我就做了破產呈請。現有2個問題想問 : 1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙? 2)月尾做銀行戶口解凍聆訊,當日流程時如何? 謝謝

推薦
樓主只是被轉到外判手上而已, 真正的殺人要先開債權人會議才會被安排上的.

係之前生活費大約填多少, 收入>支出, 定支出<收入?
父母中有收入, 家庭支出未必可以全數爭取, 最終要看樓主之前填的數據是什麼.
不過一般外判兇極只是跟得比較緊而已, 好好爭取自己的生活費權益就可以了.

hohochi 發表於 21-6-2014 23:45
1, 我係自已搞無律師可問,頒令聆訊當日唔係唔會問原因的嗎?不是交了文件後先至要解釋嗎?
2, 我估應該係申 ...

自己申請的, 可以像師兄說上6C樓/打電話問, 不收費的.
另外, 要免費的6C資訊, 直接找明X, 有免費的6C教你, 不過不會幫你填表, 和申請.

輸入 老破編號﹐會搵到主任的
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
flypig 發表於 21-6-2014 23:57
1 有D老破 6C 可以上去吹吹水.
你老破先科水.你可以當自己未破去傾傾
2 打電話問主任.有無LINK??要的開聲 ...

LINK,需要
hohochi 發表於 21-6-2014 23:45
1, 我係自已搞無律師可問,頒令聆訊當日唔係唔會問原因的嗎?不是交了文件後先至要解釋嗎?
2, 我估應該係申 ...

1 有D老破 6C 可以上去吹吹水.
你老破先科水.你可以當自己未破去傾傾
2 打電話問主任.有無LINK??要的開聲.
flypig 發表於 21-6-2014 10:46
1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙? 2)月尾做銀行戶口解凍聆訊,當日流程時如何?

1 有機會.但你最危 ...

2, 我估應該係申破後頒令前的  戶口解凍信.
笨笨狼 發表於 20-6-2014 20:30
是啊, 所以在這四年重點不是我們要還多少, 還是盡量找方法可以不還錢,
如果心理不重新調整, 一直認為世界 ...

無錯。。加油
hohochi 發表於 20-6-2014 20:02
其實更擔心的事,係要交代當時借錢的用途:

我的故事

1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙? 2)月尾做銀行戶口解凍聆訊,當日流程時如何?

1 有機會.但你最危險,係法官唔信你,唔俾你破+俾人告.
請你好好搵6C 商量.個人建議係,你快D 去報案.只要有報案紙,法官通常假設你 所講係事實.
因為失實聲明---> 嚴重的列事罪
2 甚麼叫戶口解凍聆訊??? 一係申破,二係頒令.三係頒令後搵外判/主任. 如果你 好急要 戶口解凍,
可用你 老破NO. 查到邊個係你主任.再打電話問 主任點做.
BTW,所謂  戶口解凍,好易混淆. 有兩種:
A 申破後頒令前的  戶口解凍信.
B 頒令後的 申請開戶信/戶口解凍信
hohochi 發表於 20-6-2014 22:55
因為直至做呈請前幾天她們都還說會還,做呈請前後我都是日日返工

日日返工也不是合理的理由哦,警局是24小時開放的。他們一定會咁問你。
Heihei 發表於 20-6-2014 22:34
咁就好難係一個合理既理由

因為直至做呈請前幾天她們都還說會還,做呈請前後我都是日日返工
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 20:34
律師報大我支出多先分去外判吧

應該唔關事
笨笨狼 發表於 20-6-2014 20:48
師妹, 我不是官, 所以我也不知道真相, 不過, 妳的想法和我剛看到妳的報表時想法相同,
是否真的這個原因真 ...

真係兵來將擋了。。順其自然
謝滿蘭 發表於 20-6-2014 20:34

師妹, 我不是官, 所以我也不知道真相, 不過, 妳的想法和我剛看到妳的報表時想法相同,
是否真的這個原因真的不知道, 因為現在其實大部份同學都是交給外籍教師的,
想入放牛/羊班, 要有先天的條件才可以吧. 說真, 不進破聯看, 我還不知道還有精英班的存在.
對於我這個被放了四年牛的笨學生來說, 真的想不到精英班的可怕,
不過, 也因此知道普通班也不是太可怕, 當然最終是看您的班主任是誰了.
笨笨狼 發表於 20-6-2014 20:13
您當時有沒有報警, 留檔案證明您被騙財?

1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙?

其實還未報案或備案
其實, 從我們初步申請的收入支出資料, 就大約可以估 ...

Heihei 發表於 20-6-2014 20:13
説得對,申請入紙時都預咗有呢一日。

是啊, 所以在這四年重點不是我們要還多少, 還是盡量找方法可以不還錢,
如果心理不重新調整, 一直認為世界都在欺負自己, 其實最終受苦的是自己.
我看過這些心態的親友, 人生都變得灰色和不信任人, 甚至於心變得黑暗加黑心,
其實弄到這個地步真的很可悲.

人只要願意反向思考, 比方現在要還的比破前好得多了, 又沒有人再敢亂追數,
還了四年, 還有一個保護網. 就算昔日風光過, 現在只是一時失意, 一定可以東山再起的.
只要正面去面對人生, 四年其實很快過, 人世間誰沒有失意過, 一時的失敗不代表一生人都失敗.
Heihei 發表於 20-6-2014 20:09
外判有分辣同唔辣,希望我係唔辣啦。

希望我都遇到好啦
笨笨狼 發表於 20-6-2014 18:52
第一個問題我未遇到, 不敢回答您答案, 有人說是以律師的申請時的餘額, 有人說會加一點利息, 這問題倒不如 ...

明白謝謝

説得對,申請入紙時都預咗有呢一日。