破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

上網買二手貨

如果上網買二手貨但係又無單請問點報呢?如果照足來做等主任批先買,批得黎件貨可能已經賣左,有冇ching有呢方面經驗呢?
masaki 發表於 12-6-2014 18:01
明白, 但我想問, 如果份禮品太過貴, 佢地係咪有權充工份禮去變賣來還錢ga??  ...

受託人是有這個權力的. 而申報了, 決定權是在她們手上......, 不過有些是海鮮價的禮物, 如玩具, 她們要充公了也未必有用, 因為拿出去拍賣也討不了多少回來. 如果是黃金寶石, 汽車房子, 就一定逃不了.......................
笨笨狼 發表於 12-6-2014 14:14
他們不會去攪送禮的人, 請放心.
不過在每年的年報, 就有一欄是: 本人取得超過2000元的財產(遺產,禮物, ...

明白, 但我想問, 如果份禮品太過貴, 佢地係咪有權充工份禮去變賣來還錢ga??
masaki 發表於 12-6-2014 14:04
姐係有人送部電話俾我, 我都要申報係乜水送俾我 ?????
但佢地會5會攪送禮果個人架 ??? ...

他們不會去攪送禮的人, 請放心.
不過在每年的年報, 就有一欄是: 本人取得超過2000元的財產(遺產,禮物,贈品)
當中要填的是:詳情, 取得日期, 價錢/估價
所以是申報項目. 但不關送禮者的事.

不過, 灰色地帶有沒有?????? 如果物品是人家借你用的?????????
所以你會見到有名人老破者開名車, 住豪宅, 上會所............
笨笨狼 發表於 12-6-2014 10:10
因為物件不是在生活費以內的支出, 所以在基本生活費以外的硬件支出就要申請批核了. 法例有定, 就算是人家 ...

姐係有人送部電話俾我, 我都要申報係乜水送俾我 ?????
但佢地會5會攪送禮果個人架 ???
wvovw 發表於 11-6-2014 22:24
呢D野他會批?我真系唔知了,我最怕他話你破產學咩人睇電視唔比買甘樣。。。。。。。。。 ...

因為物件不是在生活費以內的支出, 所以在基本生活費以外的硬件支出就要申請批核了. 法例有定, 就算是人家送的, 價值高於2仟的都要填報處理.

呢D野他會批?我真系唔知了,我最怕他話你破產學咩人睇電視唔比買甘樣。。。。。。。。。
wvovw 發表於 11-6-2014 21:51
你買咩貨?買貨都要等官批??破產官末免權力太大了吧。

例如電視
你買咩貨?買貨都要等官批??破產官末免權力太大了吧。