破產聯盟

查看: 5933|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

個人破產後對家人投考公務員特別紀律部隊有無影響

如題。。。正如自己日後都唔可以?
推薦
flypig 發表於 9-6-2014 18:51
其實你係唔知的.因為 人地唔會走出黎話,你老豆係跛豪,所以你APPLICATION 不成功.投胎先黎喇.
人地唔收,最 ...

同意呢位師兄講法,佢投考唔成功係唔會將呢個原因講出黎
回復 支持 1 反對 0

推薦
我就無咩望架啦。。。不過好怕我破左。。。影響自己細佬考入去紀律部隊
回復 支持 0 反對 1

flypig 發表於 22-6-2014 00:01
其實宜家同以前幾十年前唔同.
我傾向於相信,個人破產不影響家人投考 紀律 機關.

問過其他人了。。好多查自身財政
manbomfy 發表於 21-6-2014 22:26
同意呢位師兄講法,佢投考唔成功係唔會將呢個原因講出黎

其實宜家同以前幾十年前唔同.
我傾向於相信,個人破產不影響家人投考 紀律 機關.

原因係,幾十年前,聽講BANK CHECK EMPLOYEE BACKGROUND CHECK 得好緊要,要身家清白.
但呢幾年有人呃CLIENT,判完刑又走出黎去第2間BANK 呃過.
左丁山有解釋過原因. 但可見今時唔同往日.

不過無證無據,直到有人見有例子先可以肯定.
flypig 發表於 9-6-2014 18:51
其實你係唔知的.因為 人地唔會走出黎話,你老豆係跛豪,所以你APPLICATION 不成功.投胎先黎喇.
人地唔收,最 ...

其實老破。。就算家人要考紀律部隊都影響唔到大問題掛。。如果犯左罪就麻煩些。。口
另一睇法。。不過警察好多都一樣欠債。。負債累累
謝滿蘭 發表於 9-6-2014 16:42
如果影響大咁真係幾麻煩。。。有無人身邊例子

人地唔收,最多話 I regret to inform you that ........ ,唔會講原因.

不過紀律部隊,一般相信有審查制度.以防收左個賊的直系,搞到麻9煩煩.
至於 老破 會唔會影響, 可能唔會又可能會.
flypig 發表於 9-6-2014 14:08
90年代,盛傳紀律部隊查3代.宜家真係唔知.

如果影響大咁真係幾麻煩。。。有無人身邊例子
謝滿蘭 發表於 9-6-2014 11:31
如果家人投考紀律部隊。。而我又破產。。真係會影響佢投考?

90年代,盛傳紀律部隊查3代.宜家真係唔知.
flypig 發表於 8-6-2014 11:45
理論上無。
實際上要睇咩位。如果你係局長﹐或者老廉﹐一般傳言﹐有影響。
如果唔係咩 紀律部隊﹐咩 重要職 ...

如果家人投考紀律部隊。。而我又破產。。真係會影響佢投考?
理論上無。
實際上要睇咩位。如果你係局長﹐或者老廉﹐一般傳言﹐有影響。
如果唔係咩 紀律部隊﹐咩 重要職位﹐D人都唔得閒查你。