破產聯盟

查看: 3899|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

有事請各位幫幫手~

小弟係4月幾搵律師入紙搞左破產
咁係5月頭就已經出左令

咁我見大家都係到講生活費呢個問題
因為我破產係填失業
近期搵返份工 月薪大約10000-12000左右
咁個老細知道我搞左破產 佢就問我知唔知我生活費幾多
佢可盡量幫我轉日薪
但我打去問 佢話要搵到工同佢地講 先傾到你每個月生活費幾多
呢到 我唔明 姐係我1日未搵到工 我都唔會知自己生活費得幾多?
因為其實我怕我搵多要還錢… 我可盡量搵D人工同生活費差唔多既工︰
各位師兄幫幫手@@睇有無辦法知道

推薦
笨笨狼 發表於 9-6-2014 17:55
老綜那邊可以給妳當兼職嗎? 如果是破署這邊, 如果妳有其他收入就可能會要聊生活費, 那就要爭取生活費了.  ...

綜援當然可以返兼職,不過我都唔係成日返,好似宜家咁我都由三月到宜家都冇返過lu,只係當年去見馬會係咁啱佢有個請殘疾人仕計劃我先入到去做,之前見過四次佢都唔請,所以唔想就咁辭工。

其他收入都唔穩定,一個月得幾百蚊佢想點扣=口=?
回復 支持 0 反對 1

推薦
mickey7100 發表於 4-6-2014 12:16
生活費每個人都唔同,你自己大約計吓每個有必須開支係幾多,但如果可以搵到但為咗唔還錢而專登搵份低啲人工既 ...

呢個係人性黎架. B 先生一畢業,立即有FD 幫佢大搞工作賺錢. 人地宜家都係住半山...
未夠4年,有工作,但唔係博盡,HEA 住做)
人性呢樣野,幾千年(甚至上萬年,人類DNA 認為,現化人/智人歷史得一萬年左右) 都無改變.
回復 支持 1 反對 0

kumiko1030 發表於 9-6-2014 21:23
我綜援一個月有約6300連屋租,扣完屋租仲有5700左右啦,再計埋份糧應該多幾百蚊,一個月應該有6000左右, ...

想太多也沒有用, 船到橋頭自然直, 都上了馬, 拼命過四年就好了.
笨笨狼 發表於 9-6-2014 20:33
沒有肉食的個案, 誰都不想去理, 最終是看案件落入什麼人手中跟吧. 如果案件很簡單(如那些名人)應是由官直 ...

我綜援一個月有約6300連屋租,扣完屋租仲有5700左右啦,再計埋份糧應該多幾百蚊,一個月應該有6000左右,但萬一身體差好似宜家咁,真係得返5200!冇返工都俾人扣糧=-=" 真係慘
kumiko1030 發表於 9-6-2014 20:18
綜援當然可以返兼職,不過我都唔係成日返,好似宜家咁我都由三月到宜家都冇返過lu,只係當年去見馬會係咁 ...

沒有肉食的個案, 誰都不想去理, 最終是看案件落入什麼人手中跟吧. 如果案件很簡單(如那些名人)應是由官直接跟的, 文件數據比較煩的才會落入外判手中????????? (當然落入外判手中跟得會比官緊吧, 不然不會有些外判直接用定額還款價了.......)
kumiko1030 發表於 9-6-2014 16:52
我會返下馬會兼職,不過人工有限,最多都係1500一個月,連埋綜援都是6000多火竹 ...

老綜那邊可以給妳當兼職嗎? 如果是破署這邊, 如果妳有其他收入就可能會要聊生活費, 那就要爭取生活費了. 因為如果只有老綜, 條件就會變得簡單, 一般支出加餐費就已經過了, 不過多了兼職, 收入就會增加了, 應該要用回一般師兄的填報方式了. 那是由官跟定一般外判跟就都有可能了. (不過最少肯定九成不會遇上殺手的.)
我會返下馬會兼職,不過人工有限,最多都係1500一個月,連埋綜援都是6000多火竹
笨笨狼 發表於 9-6-2014 16:05
其實師妹的牌面是和眾師兄有很大的分別, 現在妳是一手好牌, 和名人們當時手上拿的牌是差不多的. 重點是妳 ...

綜援一直拿下去也沒問題,因為社署唔會逼我去見工。現在生活很好,但是腳仲痛才煩惱
kumiko1030 發表於 9-6-2014 15:48
因為之前個律師係用緊我返工的去做底。。

其實師妹的牌面是和眾師兄有很大的分別, 現在妳是一手好牌, 和名人們當時手上拿的牌是差不多的. 重點是妳甘不甘心去忍受四年的提早退休生活和是否有信心四年都是可以有老綜..........
kumiko1030 發表於 9-6-2014 15:48

現在師妹已經領到老綜吧, 那麼收入欄就是老綜了. 其實, 真的要看妳計劃這四年的生活是如何? 如果是只想以不變應萬變, 最簡單的就是最好的方式, 直接從頭到尾由破官跟進, 平平安安就會完成四年課程. (其實很多名人, 藝人, 專業人士都是用這方式過四年的, 他們用的方式, 填的數據都是簡單到你不會相信的, 反而一般破產者都比他們複雜得多.)
笨笨狼 發表於 9-6-2014 15:44
問心, 師妹會不會再打工?????? 還是先渡這四年???????
想一想, 比方公價餐費都已經是3仟了, 再加租金, 一 ...

kumiko1030 發表於 9-6-2014 15:32
之前填咗8000幾,宜家都諗緊份表點寫

問心, 師妹會不會再打工?????? 還是先渡這四年???????
想一想, 比方公價餐費都已經是3仟了, 再加租金, 一般支出, 根本已經過了老綜的收入吧, 所以填太大反而官會懷疑, 多了的支出由誰來付? 是不是.
如果妳是打算再工作, 當然填回之前的數據就OK了.
wl02280234 發表於 5-6-2014 23:07
好,我大約明白 唔該晒大家同埋失敗者!!
我知道而家姐係要等申報有工作 先傾到個生活費
師兄們有無咩經驗 ...

一般支出單據充足就可以用來報, 家用/供養父母都有公價, 車資就找好證據(收費價目)吧, 重點是一般支出會有公價, 不要填得太誇張就沒有人去找碴的, 比方餐費公價是3仟至3仟5, 如果你硬要填5仟當然會被看上........
笨笨狼 發表於 9-6-2014 15:27
基本上師妹領了令後, 交了第一份資料, 九成會由官去跟吧, 照填之前申請的支出數據, 已經沒有錢可以扣了,  ...

之前填咗8000幾,宜家都諗緊份表點寫
flypig 發表於 4-6-2014 13:25
呢個係人性黎架. B 先生一畢業,立即有FD 幫佢大搞工作賺錢. 人地宜家都係住半山...
未夠4年,有工作,但 ...

B哥哥?
kumiko1030 發表於 4-6-2014 04:13
我拎老綜我諗佢地唔會同我傾生活費卦=-=

基本上師妹領了令後, 交了第一份資料, 九成會由官去跟吧, 照填之前申請的支出數據, 已經沒有錢可以扣了, 所以很有可能在畢業前妳不改變收入情況, 官爺們都不會和妳聊生活費的.
wl02280234 發表於 5-6-2014 23:07
師兄們有無咩經驗 ...

網上有標準報價﹐你用黎做參考再作上去。你考慮下供養父母報唔報
失業都要照報生活費,自己分幾部份計下,例如租金,日常生活用品,食飯之類
師兄們有無咩經驗 應該點樣盡量填高d個生活費…
或者可唔可幫我諗諗~
我20歲 1個人同1個屋企人住 實際上係無需供養父母 只需負責一半到家用
住沙田返工返機場~ 1-6 ~
如果車錢我想問填最高得唔得?機鐵1程好似都5 6十蚊…