破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關入左紙法庭搞破產過後債權人來信追債一問

我想問各師兄姐。。。我5月9日經律師入左紙高院。。。但12號仲有一間銀行搵代表律師寄信黎話追數要清數,。。我問自己搞破產律師話根本唔洗理佢。。唔洗驚。。只係普通信。。。我想問係唔係唔洗理。。。因之前傳真曬所有債權人。。佢地無理由唔知吧?。。加上銀行。。財務機構都會有一個咩金金融資料可睇到債務人有無搞緊破產同破左產吧?

第二問題。。我搞緊破產都仲有電話來想追下數。。但入左紙法例都話私人還款都犯法對其他債權人唔公平。。。想問下各位。。佢地知道我搞緊破產。。有些盡頒令前追下。。因仲有間係日本xx通。。。想問入左紙佢地搞緊破產。。追下都正常?但知道我搞緊破產。。係咪所有自己債權人佢地好少話另外多此一舉搵收數公司上門追。。因佢地明知私下還錢犯法同都無可能收到債的。。係咪通常都唔會行呢步?最怕搞緊破產又上門擾人。。。

仲有最後問題。。律師樓寄回副本文件等。,有呈請書副本。。誓書之類等,。。但我想自己安心。。想親自再傳真文件通知多一次俾債權人。。。係咪傳真呈請書證實就得。。定係其他文件證明我搞緊破產?謝謝
推薦
1 你講緊係理想情況。現實係﹐人地有好多分行﹐不同部門﹐不同職員負責。你最好
keep 個副本。有邊條友話收唔到就問佢fax no.再fax.
2申破到頒令追數﹐係合法的。不過佢可以追﹐你唔可以俾
3頒令後﹐佢再追﹐有得投訴的
回復 支持 0 反對 1

我申破後到依家。。。小新。。ux 。。。又咪一樣出左信追。。。。。又話取消你戶口。。。今日ux 封信又話搵法律或收數公司追你欠款。。。。但之前fax 過曬申破呈請書。。。係咪一樣對這些信是否唔洗理?
謝滿蘭 發表於 20-5-2014 01:47
真係直接上門?邊間咁惡

永远一个隆的银行
wvovw 發表於 17-5-2014 21:37
我之前申請,律師話替我出左信通知債主,他地一樣出信話找收數佬上門,直到我正式破產先無再搞。總之你一日 ...

真係直接上門?邊間咁惡
明白
謝謝各位解答。。。。等六月中頒令了,。,往後四年希望順利。。東山再向
其實, 只要入了紙到法院, 債權人就不能追數, 只是, 債權人想利用在判令之前再追數,
因為在判令前如果申請人私下還款, 是申破人的個人問題, 所以有不良的債權人會用此方式.

如果是由6C幫忙的, 直接由6C來處理就可以, 根本不用本人來應對, 有些6C會直接出信警告債權人,
因為已經進入法律程序, 申破人也不應該私下還款給債權人, 所以這種情況根本不用理會.........
我之前申請,律師話替我出左信通知債主,他地一樣出信話找收數佬上門,直到我正式破產先無再搞。總之你一日末破之身,他地一日仲會追你,直到你完成破身之日,他地先唔會再搞你,你通知他多次,姐系變相叫他地再追你緊D。
真係唔使理佢
我都係以我既經驗答下

我6C都話幫我FAX哂,但D財務成日話收唔到,咁我咪自己再FAX囉,所以冇問題的!!
而收到佢地信果方面更冇問題,因為佢地根本唔同部門做唔到野既,間UX果頭話收到我D呈請書,過幾日又寄張野話我戶口因冇還要一筆清,根本佢地求其架咋