破產聯盟

查看: 9481|回復: 64
打印 上一主題 下一主題

求教有煩惱

請問一下各位師兄,因為我下星期就去搞破產既過程,但尋日就有一間滙豐主動打比我同我聯絡,話如果我肯搞債務重組可以幫我,宜家心上下不安,唔知道破產定債務重組好=.=欠債三十五萬,求教謝謝
推薦
想問問破產係咪愈快愈好?
回復 支持 0 反對 1

推薦
失敗者 發表於 8-5-2014 08:49
但係我醫療費要等到我覆診先比到佢,點解什項唔得既?因為什項係日常用品平時買藥品有單據,租單純都有, ...

那些單據, 當在見外判的時候最好全都準備好, 有單有據才是證據, 而且每項單據都要有一定時間數據, 才可以證明自己每個月都需要. 要記得, 老破不是去領福利, 他們不是善堂, 而是當你要爭取一定的支出時, 就要有合理可信性的證據去爭取, 千萬不要"我想到就去補充", 做好準備對自己最有利. (試想一想, 不是我們說可以還多少就多少, 而是我們要有足夠可信的證明, 來解釋我們沒有能力去還這些錢, 即生活費.)

至於有些事情, 不要一直問點解不可以, 我們也不是小學生了, 重點是當你遇上不同的受託人, 會得不同的答案, 不同的環境, 不同的條件, 不同的受託人(破官/外判/殺手), 都會批不同的數字, 在這討論的師兄只是給你他們過去的經驗和意見而已, 沒有什麼法律效力的, 而且我們見過的受託人, 也未必和你到時要見的是同一個人, 所以根本上你是找不到絕對的答案.

比方, 電話費問題, 爬爬前面的文章, 師兄們連電話合約也在申破時一起申報, 近日剛有師兄在討論中, 不要懶, 多看不同例子, 也不要只看成功的就認為一定可以成功說. 也要看看失敗的例子來對比. 電話費問題, 以前就有師兄說過, 有些外判不給就是不給, 指定是一百以來, 沒有價可以講. 所以才會出現在申報和談生活費時, 比方你填了三百元電話費, 就一定可以得到三百元的電話費. 這不是我們可以去控制的.

至於日常費用, 是最含糊不清的項目, 所以要看你遇到了什麼的外判, 緊的判你不可以, 你又如何? 我只是告訴你比較不能證明每個月都一定有單據的項目而已. 讓你有一個心理準備而已, 因為外判的工作是: 盡可能從你的收入中找出可以還債的錢, 他們不是社工. 你可能沒聽說, 有師兄分享, 遇上殺手, 連買衣服也不成, 內衣褲嗎? 請實報實銷.........
回復 支持 1 反對 0

笨笨狼 發表於 14-5-2014 11:26
對於老破來說, 可以正面去面對就是最好的, 有能力去還, 就還, 其實也不是壞事,
當正面去面對, 理解老破是 ...

多謝你既安慰,我會好好珍惜這四年時間
失敗者 發表於 14-5-2014 01:35
申破完都會繼續工作,因為唔想哂4年時間唔反工,因為我係地盤工作,唔會無工開,加上年資耐左,就算加人 ...

對於老破來說, 可以正面去面對就是最好的, 有能力去還, 就還, 其實也不是壞事,
當正面去面對, 理解老破是幫大家無痛苦還債, 努力四年後, 人反而更樂觀, 更珍惜身邊的人和事.

如果, (時常去想: 我都老破了為何仍然要還.) 這種心態不但沒有幫助, 人會變得更負面說,
如這種心理一直發作下去, 就算四年安全完結, 人都會站不起來了, 會認為天是欠了他們的.

同一件事, 用不同的心去看待, 事情會變得很不一樣........
kumiko1030 發表於 13-5-2014 22:52
嗯,我宜家俾人要脅

師妹, 你前度在玩什麼呢????????
事情辦法去拆..........
kumiko1030 發表於 14-5-2014 01:22
有晒月結單喇,我冇講我會破產的=3=" 當然儘量唔好講住尤其我仲有錢嚮佢到未到手講咗就大件事了 ...

申破完都會繼續工作,因為唔想哂4年時間唔反工,因為我係地盤工作,唔會無工開,加上年資耐左,就算加人工忍下去不出四年內可以清,同比自己一個挑戰,新事物,只要有行心,世上無難事,只怕有心人,所以如果唔係間間比唔肯,我都唔會選擇行最後一步
失敗者 發表於 14-5-2014 01:26
所以如果有野未搞齊就要做哂去之後去申破

係呀!
kumiko1030 發表於 14-5-2014 01:22
有晒月結單喇,我冇講我會破產的=3=" 當然儘量唔好講住尤其我仲有錢嚮佢到未到手講咗就大件事了 ...

所以如果有野未搞齊就要做哂去之後去申破
失敗者 發表於 13-5-2014 23:50
你有同銀行講你要申破嗎?如果無就問中x寄一封月單比你就可以,如果無單,你諗一諗12個月內每月出幾多都 ...

有晒月結單喇,我冇講我會破產的=3=" 當然儘量唔好講住尤其我仲有錢嚮佢到未到手講咗就大件事了
失敗者 發表於 12-5-2014 23:11
你未係捱邊走出黎,返返現實到我係岩岩好夠搞破產之餘重可以出埋糧先去搞破產,起碼個幾月時間都有生 ...

我嗰個前度真係過份到離晒大譜啦!唔好提喇
kumiko1030 發表於 13-5-2014 23:29
我未入紙架,下個禮拜先,但唔知點解到宜家仲好平安無事!電話我用唉瘋的,不過仲有部士啤電話安咗小熊, ...

你有同銀行講你要申破嗎?如果無就問中x寄一封月單比你就可以,如果無單,你諗一諗12個月內每月出幾多都可以
失敗者 發表於 13-5-2014 23:03
下,但你唔係入左紙咩?

要脅我嗰個係我前度姐,冇佢我諗我唔會要老破!
失敗者 發表於 13-5-2014 23:03
下,但你唔係入左紙咩?

我未入紙架,下個禮拜先,但唔知點解到宜家仲好平安無事!電話我用唉瘋的,不過仲有部士啤電話安咗小熊,所以宜家士啤用咗儲值卡,但士啤電話成日跳咗去咩航空模式,打唔通添=3="

宜家等拎埋嗰6000大元先入紙,下個星期啦,不過昨日搵晒成日間屋都搵唔到個中銀簿仔=-=" 宜家都唔知點算好,聽日要同律師樓嗰邊講聲!

我諗我應該一直都聲譽良好,所以暫時都係出信俾我,強國話搵收數追我唔知點解到今時今日我仲好平安,真係托賴。

不過宜家D錢真係好唔見洗,我今日出去再去一去個仆街超市,唔見咗5條魚>~<
kumiko1030 發表於 13-5-2014 22:52
嗯,我宜家俾人要脅

下,但你唔係入左紙咩?
笨笨狼 發表於 13-5-2014 22:43
最少放下一件心頭石了, 不錯啊.......

嗯,我宜家俾人要脅
失敗者 發表於 13-5-2014 22:46
但小熊來電已經無左

係咩
kumiko1030 發表於 13-5-2014 22:05
我用咗小熊,冇電話可以打到俾我lu。旗旗係咁俾SMS我,東東就打去我媽到搵我之後阿媽話我唔嚮到住佢就係 ...

但小熊來電已經無左
kumiko1030 發表於 13-5-2014 21:32
我趕唔切呀,不過今日終於放咗股票lu

最少放下一件心頭石了, 不錯啊.......
失敗者 發表於 13-5-2014 21:52
但第一期完左銀行打黎未話,工作上忙,到出糧前還夠兩期未可以過骨

我用咗小熊,冇電話可以打到俾我lu。旗旗係咁俾SMS我,東東就打去我媽到搵我之後阿媽話我唔嚮到住佢就係咁俾信我,哈哈,我諗我捱埋今個禮拜就可以了。

痕生我同佢講話星期五入返2000俾佢=3="
但第一期完左銀行打黎未話,工作上忙,到出糧前還夠兩期未可以過骨
flypig 發表於 13-5-2014 10:00
It's me!!!
1號左右要俾MIN,15號左右已經老破.
連銀行職員追數電話都無. ...

我趕唔切呀,不過今日終於放咗股票lu