破產聯盟

查看: 6385|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

好唔好破產

好疑惑,希望各位俾下意見。小弟36歲,已婚,有一女兒,9歲,小弟月入46,000,因之前賭博問題欠債170萬,全部銀行私人貸款及卡數,沒有財仔,每月要供50000左右,到7月供38000,現在靠數填數,老婆有工作,月入20,000。
我地租屋住,月租12,000,兩公婆都要供養父母。
我想問我咁嘅情況應該申請破產,定IVA,定債務舒緩?
我驚賭博的理由法官唔接納,仲要被人告,因條數都幾大,但我事實上真係賭輸,而且有見開社工。
如果真係破,我嘅每月支出會點計,我老婆份人工會計埋嗎?如果計,可能每月要上繳很多,是嗎?
如我每月要上繳3萬,可能不夠家庭開支,因老婆本身都有貸款要償還。
我賭齡有一段時間,欠倩均為舊債,起碼3個月以上。

因實在供得很吃力,現徬徨中,希望各位大大指點一下,謝謝!
推薦
rayraychiu2014 發表於 5-5-2014 21:42
多謝各位指點,我只是不想家人同我一齊捱,我努力戒賭中,始終要生活下去,想找一條能保障家人的路,仲有冇 ...

不要想太多, 只要家人同心, 困難其實總可以渡過到的.
以前我也算中產, 現在我也學會了很清簡的生活, 只要身邊的另一半支持,
已經覺得昔日追求的方式是沒有意思, 事實上家是一家人的, 不要把問題一個人死頂,
以前我也認為一定要為保障定人的路為大前題, 不過胡亂來, 反而什麼都不成事.
我太太常說: 如果我不在, 她可以得到豐厚的金錢也沒有意義.
所以, 不妨從太太, 小朋友的角度去看事情, 她們到底最需要的是什麼?
回復 支持 1 反對 0

推薦
不過賭沒有破更難戒,你二百都唔到
我之前輸既遠超這數,根本未到盡頭無可能戒,
破了從零开始,人才會真的清醒
破產是戒賭的良藥

推薦
你可以搵欠最大條數果间銀行倾
全部數轉俾他,否則破產
多數會肯,跟住分六年還,
问题解決,好過你破

正所謂同人不同命........... 這就是合法的灰色地帶了, 只要有人承擔法律責任,
有合法證明支出不是破產者支付, 環遊全世界都可以..........
不少名人/富商/有計劃老破者都是用此理由........
(其實這例原是保障破產者的, 只是被部份人刻意利用而已.)
depressman 發表於 11-5-2014 01:39
仲有人幫佢請千萬 6c 添

係囉真係唉!
kumiko1030 發表於 11-5-2014 00:53
我呢幾日見許生上庭仲有私家車同司機用囉....唉

仲有人幫佢請千萬 6c 添
笨笨狼 發表於 9-5-2014 19:01
基本上可以這樣說, 不過也有例子說明, 高收入也可以申請更多的生活費,
像師兄們說, 有人可以仍然有菲傭,  ...

我呢幾日見許生上庭仲有私家車同司機用囉....唉
所謂LOOK CARD 去破,指用CARD CASH OUT, 然後第2日用呢筆錢去俾 老破之用.理論上,有機被告欺詐.
不過一個個案都未見過.

當然,我同意CHING 所指,同外判FIGHT, 未必贏架.
所以我一直指出,博與唔博,自己決定.

但我所講的案例,唔係 特殊個案.而係大量閱讀 新聞.我以前一日起碼睇 3份報紙,持之有恆 15+年.
後來因要搞破,再大量SEARCHING 個案.

我唔認為報紙 只偏重有利 老破者而報導.
同樣,我同意 老破者欺詐, 有被判刑.包括 老破之前大量LOOK CARD.套現引起破署質疑,呢D  行為爭唔落,被判刑都預左.

不過我想指出,經近年新聞,絕大多數個案,法官 判決都唔會 判監.9成99都俾申破者破.根據判決,
我覺得 對 較破者有利.大家可以,自行 SEARCHING 不同判決,再作衡量的.

其實, 特例是否有用嗎? 我會認為是有存在的價值, 可是特例一般不能應用在每一個人的身上說.
就像我的個案, 我算是超級順利的案例, 最初以為自己的案例是一般都是如此, 因為之前認識的個案比, 更誇張都有.
可是, 當上來看了很多師兄們的分享和面對的狀況, 才發現自己也是特例, 不能應用在所有人的身上.

所以, 當師兄分享特例時, 肯定對我們有幫助的, 不過同時也可以學到條件不同, 答案也不同,
尤其是特例本身不是普遍的案例, 也不合用在所有人的身上, 只能配合特定條件的申破者身上說........
flypig 發表於 10-5-2014 19:13
老破者的確有輸過,但照我睇,都係理虧一方.
強積金單案,唔係指一般強積金.我遲D搵番案例.

期實案例是千變萬化的, 所以我才時常說: 要看條件和情況.

說真的, 在這兒討論, 我們分享自己的所見所聞對同路人比較有作用,
如果我們時常引用特例, 其他想老破的朋友, 如果存了最大的希望,
怎知道四年不成, 那他們的生活就很痛苦了.

因為在新聞的取捨, 是要比較有看頭的新聞, 所以新聞一般看到的都是特例事件,
不然就是有心人把案例交給報館, 讓他們登出來, 用以作為例子告訴其他人.
(對於殺手勝了的案例, 根本沒有什麼新聞價值, 報了反而影響銷路, 除非是有心人要登的.)

師兄分享您的例子說:
我申破時非常之驚青.甚麼用CARD 老破不是理論上有機給人告嗎?
但原來一單案例都無出現過.

師兄是指你的債務都是卡數嗎? 一般都沒有什麼問題的, 大多很順利.
而我遇到真實的案例, 是當事人在申破前一個月內大量刷卡, 所以才被咬上,
因為當事人當時刻意安排太多行動, 而且是破前一個月內的事情,
所以就算成功申破, 就一直被破署咬住不放和延破,
最終結局是否有解破就不知道, 因為再沒有和那個人聊了.

找不找案例本身不是重點, 而是申破人本身是否已經有計劃不願還錢,
如果, 當時人本身不是想歪道, 何需要找理由來支持自己的行為呢?
乖乖誠實地完成四年, 就是最好的道路了........
WECOME TO破產聯盟破盟勁過歐盟
笨笨狼 發表於 10-5-2014 18:31
師兄, 出入境自由不關殺手事, 是破署不想工作再重而主動上訴法院修改破產法的.
而例子中, 破產者以此來上 ...

老破者的確有輸過,但照我睇,都係理虧一方.
強積金單案,唔係指一般強積金.我遲D搵番案例.

用愈來愈多殺手,係破署的決策.

老實講,大家5--5波,真係未見過殺手贏.好多判決,我覺得有利於老破者.
判監,有案例,但真係詐騙.相反,因賭而令公司有問題而破,可判監未見過.緩刑就多.

最後,新聞應報導 殺手/老破者的官司.而唔係只報某方面贏的官司.因為好多官司,
唔係有判決才報導,而係過程中已報導.

我申破時非常之驚青.甚麼用CARD 老破不是理論上有機給人告嗎?
但原來一單案例都無出現過.

最後,我真係搵唔到有利於殺手的判決. 你可以幫下手??
flypig 發表於 10-5-2014 18:23
事實上,好幾單上COURT,如 老破者出入境自由,強積金ETC,真係未見過殺手贏.

好多時殺手都係大一大你.極少 ...

師兄, 出入境自由不關殺手事, 是破署不想工作再重而主動上訴法院修改破產法的.
而例子中, 破產者以此來上訴法院的人也有敗訴例子, 因為當事人在頒令時就不在香港,
而當事人是希望新例出了, 上訴時效有用.

而強積金本身也有強積金法律保障, 所以殺手理論上也動不了.

師兄, 你手上是否有所有法院的判決, 不然你只引用一兩個也不能作為成功的例子,
而殺手勝了根本也不用告訴大家知道, 而敗訴的破產者也不會大事宣揚他敗訴說.

不過有一點可以證明, 現在越來越多殺手, 就是殺手計劃是有用的.

師兄, 你可不可以分享你和殺手對抗的故事, 或身邊朋友的故事, 而不是從新聞得來的故事.
笨笨狼 發表於 10-5-2014 17:53
話說回來, 現在大部份案件都是發給外判的, 而重點是一般外判不會咬住破產者不放,
可以交功課, 可以有合理 ...

事實上,好幾單上COURT,如 老破者出入境自由,強積金ETC,真係未見過殺手贏.

好多時殺手都係大一大你.極少/甚至無 個案因為傾幾舊水大家傾唔埋要上庭.
因為 殺手上庭都不願,佢有機輸而破者好多時食左算數.
到目前為止,我未面過殺手有利的判決.可見上到COURT,殺手只會係劣勢.
除左真係詐騙之類,你有無任何CASE係對殺手有利??
就算D人因賭令公司拖數而自己老破。法官都係判緩刑,去到坐監未見過。

舉例而言,你簽左CONTRACT 3舊水 MOBILE,要CUT到 一舊根本唔可能。
不過殺手博你唔上庭。主要係破者唔想得罪殺手,為2舊水隨時得不償失。
flypig 發表於 10-5-2014 17:34
1 不同法官有不同審法.同意!
2 宜家大家話 補習費唔批之類,我認為都係外判所為.唔見有案例由破者去爭幾舊 ...

話說回來, 現在大部份案件都是發給外判的, 而重點是一般外判不會咬住破產者不放,
可以交功課, 可以有合理就可以了.

反而出問題的, 是從債權人會議中被轉移到殺手身上的, 因為殺手本身就是和債權人合作,
而他們的後台就是債權人, 當然一般外判不會和債務人併個你死我活,
因為影響他們的合約只是破產署, 而殺手, 反而會有多一個因素, 就是有各大銀行當後台,
如果案例成立多了, 以香港的法律就會形成了一種不成文的判決方向,
所以銀行和殺手必定要阻止問題的出現, 不然就要用修法來阻止, 如果至此地步,
可能對往後的師弟妹們更不利了.

所以, 我個人就不認同師兄說殺手會蝕章, 會比行家笑, 反而同樣的例子大家都會去爭取更大的利益.
正所謂立場不同, 老闆不同也, 這也是香港法律的一個怪現象和商業社會的一種副作用.......
其實, 殺手外判就是破產法中的一種合法的漏洞.........
(當然, 我只可以說, 這種怪現象對於真正富有的人來說是沒有作用的,
甚麼古怪的方式他們都可以用得上, 而一般中/低收入的大眾想學也學不來.)
笨笨狼 發表於 10-5-2014 17:10
我懷疑呢D CASE 根本無上COURT.大家俾外判玩死姐

1) 有此可能

1 不同法官有不同審法.同意!
2 宜家大家話 補習費唔批之類,我認為都係外判所為.唔見有案例由破者去爭幾舊補習費.
對法官,D錢唔係佢.佢無所謂.
外判者,有佣分.你還多D,佢可以領功.搾盡老破者的一分一毛,佢有得益.

特別係9成99 老破者無論心力與資源都不及殺手.
所以上COURT 係最後的一招. 大家亦要明白殺手未必一定贏.上到COURT 佢都驚,我認為
殺手都唔想上COURT.因為表面上佢 牌面係大,但最慘你都破了,差無可差.
你有心力時間,一玩上COURT 殺手蝕章.因為你OPPORTUNITY COST 低. 殺手
上COURT 輸了會俾行家笑,俾老細DIU.

所以去傾時,大家要清楚 自己的強弱項. 小心地與殺手過招.
flypig 發表於 10-5-2014 16:35
同樣, 也有師兄的例子, 孩子在港讀書, 補習/興趣班費用就不批准, 答案是過份奢侈.

我懷疑呢D CASE 根本 ...

我懷疑呢D CASE 根本無上COURT.大家俾外判玩死姐

1) 有此可能
2) 就算上法院也不一定會勝訴

因為香港用的法院方式, 原於英國, 就是會有灰色地帶, 就是不同法官會判不同的答案,
如果師兄讀過香港法律就會明白此一點, 當年我和老師吵個案也吵得很兇,
我找了一大堆個案證明我是對的, 老師也找了一小堆個案反證我是錯的,
而功課囉, 當然是我不合格了. (當年我修過商業法, 略知法院判案方式.)

所以真相, 未必是師兄說的簡單......
條件, 看你遇上的法官, 雙方用什麼6C, 昔日個案引用, 法律條例有沒有說清楚............

而另一個重點是, 像樓主會不會被盯上, 如果真的要打官師,
樓主有沒有肯定的能力去和債權人打這場官司.

我不是在叫樓主灰心, 而是要給他知道, 不一定會如他所期望的結局.
當得破產者, 就要有此心理, 當然在破內不用還錢的人我也有認識數位,
不過他們自有自己的條件/方法, 法律都有灰色地帶的, 不過我不建議要以身試法.
(最少我個人是堅持這信念完成四年的功課.)
笨笨狼 發表於 10-5-2014 14:52
之前, 師兄分享的案例是有特定的條件吧, 相信當事人的孩子已經是在國外讀書,
所以, 以人道立場, 法官會如 ...

6. Ms Lau filed a bankruptcy petition on 26 February 2002. Her husband made a similar petition at about the same time. Husband and wife were adjudged bankrupt on 2 May 2002.

9. Between May 2002 and April 2003 Ms Lau paid monthly contributions of $22,674 into her estate.

10. Ms Lau then asked to reduce her monthly contribution as a result of a salary cut, a rise in the value of the Australian dollar and the start of her youngest child’s education in Australia. Between June and December 2003 Ms Lau thus paid 10 instalments of $10,028.
之前, 師兄分享的案例是有特定的條件吧, 相信當事人的孩子已經是在國外讀書,

同樣, 也有師兄的例子, 孩子在港讀書, 補習/興趣班費用就不批准, 答案是過份奢侈.

我懷疑呢D CASE 根本無上COURT.大家俾外判玩死姐.

你會唔會為左一個月兩舊水上COURT呢??大家死忍,頂硬上,因為得罪殺手,後果XX....
人地為左 一個月50K 去FIGHT. 係一個 值唔值的問題.

印像中有一個係香港,準備出國
不過唔肯定.

呢D野我諗都諗唔到.因為佢有個女係OVER 21.而且賓記都有FULL TIME,只要你講得掂法官.
最重要係香港用普通法,跟案例.

其實法官真係傾向幫弱勢社群.因為幾單案,如老破者出入境,強積金,都係老破者勝訴
rayraychiu2014 發表於 10-5-2014 12:35
好像沒有什麼準則,唔通真係要聽天由命,仲有冇案例分享?拜謝。

所以, 以人道立場, 法官會如此判決. 如果, 情況是, 已老破後要申請讓孩子去流學,
答案就會完全不一樣了. 另外, 遇上不同法官, 答案也未必一樣..........

所以, 每個破產者條件環境不一樣, 遇上的受託人不一樣,
債權人是否在初步申破時, 是否會召開債權人會議........
不同的情況, 可以得到的答案也不一樣.......
好像沒有什麼準則,唔通真係要聽天由命,仲有冇案例分享?拜謝。