破產聯盟

查看: 2327|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

解破後三個問題

上月尾剛完四年,打去外判拎解破信,佢同我講要兩個月後先可以拎,因為期間要睇下仲有無人反對...

1. 乜唔係如果有反對(touch wood),係解破前反對既咩﹖咁我宜家即係解左未﹖

2. 拎信之後想同朋友攪online shop,咁我可唔可以開公司落埋我名﹖定係只可以落我partner名﹖

3. 宜家有一acc,拎信後想開多個方便交租得唔得架﹖

thx 希望各位可以答下我...
boro211 發表於 11-4-2014 14:17
當日就拎到不反對通知書﹖

請問你係主任定外判跟﹖

是的。當日凌晨傳真最後一份財務報表, 早上九時多打畀主任約攞不反對通知書, 她說需要點時間預備, 著我兩小時後任何時間往取, 結果即日取得, 過程順利。
我都有打過去最初派既破官問,
佢都話已經係自動解破,
只係外判未出信,
我就係唔明點解出封信要等個幾兩個月...
樓主要做的都做了, 盡了力就只能忍耐. 之前我是看了很多師兄的分享, 所以等了一個月也不敢打擾破官,
只是一直找憲報和舊報章資料都看不到自己的消息, 所以才打去問破官而已.
(這可能是跟破官的好處, 可以直接找負責人吧.)
笨笨狼 發表於 11-4-2014 11:23
剛查詢了破官, 我的案件在上個月已順利解破了, 只要安排時間去申請信件就可以了.
(真的, 一日未有消息, 心 ...

希望我係外判要check埋最後一年年報資料所以仲未有信拎啦,
因為打去只會係reception聽,
永遠搵唔到跟我個case既staff,
reception話一般等個幾兩個月係正常
kungfu 發表於 11-4-2014 01:23
就我了解, 如有債權人反對, 應於解破前6個月內提出。我在解破當日中午前後攞到不反對通知書 ...

當日就拎到不反對通知書﹖

請問你係主任定外判跟﹖
剛查詢了破官, 我的案件在上個月已順利解破了, 只要安排時間去申請信件就可以了.
(真的, 一日未有消息, 心情真的很難受, 而相關資料又很難找, 不同的師兄案例都不大相同, 最終只有直接聯絡才是最快的方法.)

希望您的案件也可以盡快完成啊....... 加油. 正如師兄們說, 債權人反對是在解破日前申請反對的,
我有去看一下法例, 在第六章有提及, 如果解破日後未能順利完成, 只有未提交最後一年的報告, 或破官要求的資料不足才會把個案申請延長.
如果報告被接納, 就會依照自動解除日生效.
boro211 發表於 10-4-2014 23:38
多謝回覆,我明白外判係要時間處理文件,但既然係咁,點解外判要話睇下仲有無人反對先肯出信﹖ ...

就我了解, 如有債權人反對, 應於解破前6個月內提出。我在解破當日中午前後攞到不反對通知書
kungfu 發表於 10-4-2014 23:18
小弟意見如下:
1. 四年後自動解破, 閣下已解破。
2. 可以, 因你已解破。

多謝回覆,我明白外判係要時間處理文件,但既然係咁,點解外判要話睇下仲有無人反對先肯出信﹖
小弟意見如下:
1. 四年後自動解破, 閣下已解破。
2. 可以, 因你已解破。
3. 未攞解破令銀行唔會同你開新戶口。
smallcat 發表於 10-4-2014 22:20
自動解破? 理論就係, 但一日你唔同外判拿不反對解破通知書, 一日都可以玩下小遊戲

依家社會變, 時 ...

我都知一日未拎到封信一日都唔可以安心住...所以先咁心煩...
boro211 發表於 10-4-2014 22:12
呢個問題我都有打過去最初跟我既主任問,佢話其實過左4年而之前外判無話有咩問題就已經係"自動解破",我都 ...

自動解破? 理論就係, 但一日你唔同外判拿不反對解破通知書, 一日都可以玩下小遊戲

依家社會變, 時勢變左,  做多D保障自己好D
呢個問題我都有打過去最初跟我既主任問,佢話其實過左4年而之前外判無話有咩問題就已經係"自動解破",我都有講我個case...主任好好幫我打去問外判,但外判無覆佢...

不要客氣, 大家都是同路人囉, 只要你填報的沒有問題, 應該問題不會太大的, 不過唯一要小心的, 有部份師兄說過會有外判/破官要求他們簽署有條件解破.
我看過分享, 時間都不一定的, 有些師兄等上兩三個月, 好像有分享是更久的, 不過大多教不要太心急而已.

不過有點好奇, 有些師兄分享, 破官是在解破前就已經登憲報看有沒有人反對, 而您的外判卻說現在看有沒有反對, 到底真相是什麼呢?
因為如有人反對, 破產時間就會加長說, 有沒有師兄可以解說, 謝謝.
多謝你既回覆,我心情都好複雜,因為我間外判比較...所以係驚佢又唔知想點唧...我見有D ching一個月左右就可以拎信,係怕佢愈拖得耐麻煩...
不要心急, 因為你剛交了最後一年報表, 也要給時間外判/破官去處理文件啊, 看其他師兄的經驗, 一般要多等一至三個月左右,
也有人太心急, 被要求有條件解破說. 所以理論上是過四年就自動解破, 但官員們也要有時間去處理你的最後文件及其他法律問題, 所以要給她們時間.
另外, 要再開戶口, 就要向外判/破官申請無反對信, 再去法院申請解破文件, 才可以去申請戶口, 因為銀行會留記錄八年, 所以你現在去申請也不會給你開戶的.
再詳細的狀況, 直接去問破官或看其他師兄的經驗吧. (近來我也一直在看師兄們的分享.)
PS: 我也是再等待中, 心情也很複雜, 不過都等了四年, 再等二三個月也沒辦法, 大家加油吧. 而法律問題, 等完成解破後再去找破官查詢就可以了.