破產聯盟

查看: 14293|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

過左4年已為捱過了,點知。。。

我舊年年中滿4年,今日打去外判攞不反對解破聲明書。點知個受託人話我既年報收入同支出一直有問題,一直hold住左個case我依家都仲係破產人身份。超級嬲,點解有問題一路無通知我?到我搵地先話我d年報有問題?仲話hold住係因為我無主動解釋,我都唔知有咩問題又點解釋呢?
一直諗住平平安安捱過了,但依家仲要我書面解釋同提供證明,幾年前交左既資料都無再keeprecord, 都唔知可以點解釋。。。

我都係等政府養算,唔好搞咁多嘢
smallcat 發表於 18-3-2014 00:14
外判係可以唔通知你有無問題  有無權就唔知了  

外判係咁架喇  所以, 各位如到4年, 千萬不要懶唔理解破 ...

每年年報都吾出聲有問題,我就吾會就甘算數,可能我已經無野可以輸,我實會申請法援同佢死過,我吾知系咪外判係可以唔通知你有無問題???我知我有權申請法援
看了師兄們的討論, 終於明白當初交表時的外判千叮萬囑的一句話: 如果收支狀況有什麼改變, 就要重新聯絡破官填表報告............
我2月交左第2年年報,因為今年有幾個月無野做
之後做野,人工多左我/12個月咁計返條數
點知外判比信我,叫我上去同佢傾,仲要咩都係要正本
krazy1777 發表於 2-4-2014 22:14
無申請呀。。。$6000已settled左,今日收到外判電話叫我明天去攞信,仲溫馨提示我早D攞完去高院攪埋,唔 ...

唔緊要,最重要而家攪好
smallcat 發表於 1-4-2014 18:51
無計啦, 同情   

所以, 以後從新做人, 唔好再欠債, 一次已經受夠了   ...

無錯師兄,一次已受夠,影響一生呀
dopod123 發表於 22-3-2014 23:17
講到尾又係尾錢,,,CHING之前冇申請佢6000用?

無申請呀。。。$6000已settled左,今日收到外判電話叫我明天去攞信,仲溫馨提示我早D攞完去高院攪埋,唔駛走兩轉
EWB 發表於 18-3-2014 00:18
下..佢點解知你出支大過收入架???  
我係新人..係3月頒令..我第一份申請表...支出大過收入4-5千...而頒令後 ...

因為每年都要交一份收入支出年報。

生活費基本上定哂比你,你超出左要解釋,有問題佢可以廷長你破產期。
師兄,其實責任真係0係你度,你自己都唔緊張,蝕底果個係你自己。

而家擺明玩你,你唔緊佢拖長黎攪,雖然話一般係 4 年,但係佢有權廷長。如果你一早知出左事,可能都唔會拖到今日。

基本上開支一定大過收入嫁啦,如果唔係老破黎做乜? 律師通常話多左出黎果 d 係屋企人幫補,多數冇問題。4 年冇交流唔代表好事,因為其實理論上,個 case 係 4 年後先決定係咪解破,年報表祗係你每年要負既責任,你交左唔代表冇問題。
sillythings 發表於 1-4-2014 15:05
本人亦有同感,D外判既態度極之惡劣!!
我單case 2013年七月夠四年,因公事繁忙,上個月先fax 去問殺手拎解 ...

我單case 2013年七月夠四年,因公事繁忙,上個月先fax 去問殺手拎解破書

一來你都唔緊,隔半年有多先追,佢立即同你跟咪好無飛士.
講下笑姐,其實會計好忙,接呢D CASE 錢賺唔多.唔係太得閒跟足.
sillythings 發表於 1-4-2014 15:05
我單case 2013年七月夠四年,因公事繁忙,上個月先fax 去問殺手拎解 ...

無計啦, 同情   

所以, 以後從新做人, 唔好再欠債, 一次已經受夠了  
我單case 2013年七月夠四年,因公事繁忙,上個月先fax 去問殺手拎解破書. 等左幾個星期,打去問,態度口氣好似我殺X佢全家甘!  又話要fax 過D文件又甘甘甘...
為左封信,忍你. 其實自問過去四年,期期交足,D花紅幾萬幾萬甘交,點解呢DX人仲成日要玩野?
smallcat 發表於 23-3-2014 10:53
睇來師兄可能無申請   隔左咁耐

冇法樓主當時未加入破聯,唔係可能唔洗比足6000

睇來師兄可能無申請   隔左咁耐
smallcat 發表於 22-3-2014 23:11
恭喜  所以佢地講既 支出唔可以多過收入, 或等如收入咪攪笑咯 ...

但都係要尾6000
krazy1777 發表於 21-3-2014 17:45
今日收到受託人電話了,解釋信佢地接受左,依家只需俾番先前政府俾個$6000就可以攞信,叫做事情解決了,有 ...

講到尾又係尾錢,,,CHING之前冇申請佢6000用?
krazy1777 發表於 21-3-2014 17:45
今日收到受託人電話了,解釋信佢地接受左,依家只需俾番先前政府俾個$6000就可以攞信,叫做事情解決了,有 ...

恭喜  所以佢地講既 支出唔可以多過收入, 或等如收入咪攪笑咯
恭喜,恭喜
我今日再打比外判問他幾時可以攞到不反對通知書佢話等緊高院消息如交齊年報應該無問題高院份文件返來就會即出不反對通知書喎,希望無問題喇!