破產聯盟

查看: 8524|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

新會員,好徬徨中。

已頒令,搞掂。
比心機 , 辛苦 4 年 (可能仲舒服左) 之後就從新做人 , 加油 !
我已經從新做左一年人喇
要破產 發表於 19-5-2014 12:42
上星期已經系律師樓宣誓,計計埋埋共欠六十七萬左右。

所有追債電話已經停止,心景平靜。賴理破產官會唔會 ...

不錯啊, 有這種心情, 放得下, 想得開, 人才快樂漂亮美麗喲..........
上星期已經系律師樓宣誓,計計埋埋共欠六十七萬左右。

所有追債電話已經停止,心景平靜。賴理破產官會唔會批破產,煮到埋黎食。女人仔心聲。

希望大家加油!
我都今日正式入左紙。。大家加油。。
^^ 加油, 只欠臨門一腳了.........

今日上左律師樓,交曬錢,俾左部份文件。

律師話個人破產14,000,連公司要15,000-16,000,同律師講話無乜錢,結果收15,000。應該下星期集齊所有文件,快快脆入紙,費事煩。
THX~師兄,獲益良多。
要破產 發表於 1-5-2014 14:32
感謝師兄指教。

損益表, 資產負債表等,我應該可以自已做到。

不要客氣, 因為P&L及BS是最好證明為何公司結束及資金流向的文件,
如果樓主是有點會計知識很易處理好的.
(記得賬中的公司銀行賬要處理好, 出入依照公司戶口的月結單做賬,
另外自己刷卡進貨的數目, 就是股東往來的項目, 支出項目就要合理不要太誇張.)

加油吧, 至於老破法律的問題, 到時交6C處理, 有問題問清楚就可以了.
要破產 發表於 1-5-2014 14:22
幾日前已發信商業登記署,呢兩日應該會收到佢地寄來結束商業登記表格。

...

個人公司, 如果要快, 直接到灣仔政府總部商業登記署填表, 排隊交表就可以即時解決掉.

笨笨狼 發表於 1-5-2014 00:59
現在您還要先準備多一件事, 就是把已經結束了公司的賬目完成, 很容易的.
(即是損益表profit and loss a/c,  ...

感謝師兄指教。

損益表, 資產負債表等,我應該可以自已做到。

呢兩年我都盡力還債,如果法官真系要告,都無辦法,既然要搞破產,唔驚得咁多。
笨笨狼 發表於 1-5-2014 01:10
另外, 看到你已經把公司結束, 多口一問.
你的公司應該是用個人名義的無限公司吧,
有沒有去商登署做結束之 ...

幾日前已發信商業登記署,呢兩日應該會收到佢地寄來結束商業登記表格。

另外, 看到你已經把公司結束, 多口一問.
你的公司應該是用個人名義的無限公司吧,
有沒有去商登署做結束之申請. (如果你有開商業登記證)
此外, 如果你是私人公司, 一般賬目很簡單, 找會會計的人/自己完成就可以了.
如果是用了有限公司, 就一定要會計師樓才可以完成.
現在您還要先準備多一件事, 就是把已經結束了公司的賬目完成, 很容易的.
(即是損益表profit and loss a/c, 資產負債表balance sheets)完成好, 以備需要.

基本上, 在申破會查詢你的資產, 借貸及收入支出流向, 要有可信及合理的解釋,
另外就是對債權人有作出盡力償還債務的行為, 沒有惡意申破的可疑.
其他的就依照6C的指示和查詢填表吧, 如果文件, 資產債務賬單等都充分準備好,
大約從申請到入紙一至二天內就可以完成. 入了紙, 6C會代為通知債權人, 債權人就不能再私下追數了.

由於複活節假期,我一直無接聽銀行追數電話,直至4月28日,主動打電話銀行:話我剛剛返黎【無話去左邊】,要遲d先有錢還。佢俾我最後限期5月2日,如果到時未還,就會不再通知,自行取消我張卡,到時要我即時全部歸還。我話好,我會盡力。

爭取多幾日時間,到時我已經律師樓宣誓入紙了。佢應該未夠時間上門收數。
公司今日終於結業,呢個月清曬貨尾,執番四萬幾蚊,交曬煤氣、屋租,飯錢,剩番三萬幾。

聽日搵6c交破產。
做埋今個月,一定要結束公司,下個月就搞破產,複活節後就會打電話問商業登記處,睇下要點搞。唔會再拖。

笨笨狼 發表於 18-4-2014 23:59
破產人士不能擁有公司, 妳的案例其實有點小問題, 如果即刻去破, 的確要有被告的可能,
因為銀行/法官有可能 ...

感謝你回復,我要先諗一諗。

破產人士不能擁有公司, 妳的案例其實有點小問題, 如果即刻去破, 的確要有被告的可能,
因為銀行/法官有可能是認為你刻意借款不還而破產.
如果擁有商業登記, 公司最好先結束, 當一個申請者條件問題越簡單, 越易申請老破.
另外如近來用卡數買了貨, 最好如6C所說, 隔一段時間才申請.

以前我有親戚有申請前大量碌卡買東西, 就被例為刻意破產了, 而她也有很多現金事件刻意處理後就申請老破,
所以破官就一直要求她合作要求交待金錢的流向, 而她一直不合作解釋, 所以破產期不斷加長和不斷被破官追討當時的金錢.

而我和同學就相反, 因為申請時條件很簡單, 我們都很順利批准而四年過了也順利畢業.
至於用不用6C定自己破, 就各有好處, 我是用6C, 花多了數仟, 不過有6C幫忙提點, 一次OK,
而我同學是自己申請, 文件因為填少了保險, 就要上了2次法院才正式申請到.
flypig 發表於 1-4-2014 10:39
等債主告你老破,最後都係等到收數多D...
呢度有邊個唔想債主告呢??? 等到先得.

你有間公司係手都建議你搵6C好D 你要計劃好無左間公司之後點