破產聯盟

查看: 3213|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

笑死!破產后,合夥人竟然叫清還垃圾

笑死我,我出左電郵通知我破產后,過兩天他竟然寄SMS過來,要求我清還他以前被拋棄的垃圾,否則法院見。加埋總值5過5百的野。
1果D野系他以前話唔要掉系公司,撤離果陣仲叫我地拋棄的野。
2他D垃圾根本無簽過任何欠條之類的野
3他D垃圾包括:1盜版PS2光碟幾只,2破損網絡線一捆, 3他本人上手公司的舊卡片,4其也不明的周邊零配件,5壞的打印機一台,根本沒法使用,一早換走左他個舊印機
4請問甘多位師兄我系咪應該同他講:請閱下提供證明,本人或者本公司曾經欠他的物品?定系勸喻他盡快與之法院相見,以解他多日不見我的單思之苦?
wvovw 發表於 22-2-2014 22:24
對,原本我方向都系選擇1,但系A兄點傾都傾5掂,甘我唯有選2。選2初期A由午夜1點打電話直到中午1點。每天 ...

我又唔係太明......
你個CASE 係未合作時,對方已經SHORT SHORT 地......

前幾年阿甲搵我合作.對方係自稱某名人的同屆同學,細個仲一齊踢波添.咁因為對方的其他中學同學我都識.但佢地無人識個名人.我就問佢地借左幾年校刊,睇勻都無那一位名人的相片(每班每年都有拍照的).世上認親認戚的人真係唔少.跟住我問阿甲,佢死口都話名人係同學...... 直到有一日MEDIA 講名人衰了,破了產周身債,甲之後就話佢唔識名人,亦從無講過識名人.但起碼有圍內朋友10+人聽過可以做證人.

呢種人搵我合作,唔通我就制咩??

其實無謂再講佢,你都破左……只要你唔揾佢,佢再甘煩,你可以報警。我指是不停電話擾攘或上門恐嚇等等。
我都遇過你呢種人.講就好似好犀利,做就好似乜都做唔到既人,你同呢D拍檔做生意,我都感受到你果種辛苦之處,因為我都遇過,他有你既,第5,6,7,8,9,10 點,
我因為跟他一齊做生意,搞到債台高築,我都諗緊破產,你都好沒有放棄自己,自尋短見,我覺得破產不是一件壞事,反而看看怎樣利用呢四年,去做一D可以充實自己的事情
flypig 發表於 21-2-2014 08:55
互相擔保做生意又蝕哂=== 博奕論

幾似PRISONER DILEMMA:假設兩個都無水..

對,原本我方向都系選擇1,但系A兄點傾都傾5掂,甘我唯有選2。選2初期A由午夜1點打電話直到中午1點。每天仲不斷電信,電郵,問候我。仲SEND埋銀行追數單,他死都5還。= =一直等到銀行最后限期到左,A反而突然咩消息都無曬。。。。
= =他太經典,無形心理上對我地造成太大的滋擾,包括:
1經常早上六點打比你,電話不斷,重重復復都系幾句說話,幾個主題。最高紀錄試過一天他系上班時間瘋狂來電180次
2經常胡言亂語自說自笑:
     1我要做天網控制全人類思想
     2我要做原子彈,問我賣比美X定比中X好,賣比美賺好多錢但翻5到中X,賣比中X好,但系美唔放過他
     3他屋企好有錢,系中國他親切做官。
     4他住私人樓,他有高學歷,我地學歷低,又無工,銀行正系信他
    5話自已系拿黑卡,次次叫他拿出來睇就話放系屋企
    6話成幢國金系他的,有一次系上水火車站附近的天橋系到大聲講,仲話全世界都要幫他買,他發死,系到自已笑,= =當時系放學放工時間,有幾個學生妹仲系到笑他,我同B都話他好恐怖
    7成日傳遞D錯誤信息比我地,一早已經5信他,早年去申請數碼港,將人地計畫完全講錯曬,果個職員仲表示無講過果D說話,仲有好多例子:如去銀行詢問貸款計畫,他幫我地約左去開銀行戶口。有一條題目人地問他外地供應商有咩好處,他答人地話內地成本低,人脈廣。
   8成日做埋D不切實際,太大的意見:公司得2個人果陣他話要買一台拍卡機,仲要買做卡機,仲去報埋價40萬。。。,產品剛出果陣他自已打去找市場推廣公司,仲話要做到憤怒鳥甘大,人地公司報價宣傳費50萬。他要系條街度免費送幾十萬只公仔,找靚模來宣傳,他發表講話。到時全世界都要下載我地只遊戲。
    9他好像無時無刻都要找你甘,找你5到就出盡辦法找你,一早同他講要入去開會,要用手機展示產品,叫他期間唔好打電話來,結果唔聽狂打幾次過來,果次搞到我幾無奈,臨時要禁他電話。B仲話他完全唔聽人講野,同他講依家5得閑話得閑再打比他,然后唔肯收線,B收他線,他馬上又打電話來,SMS話比他知唔得閑,他叫人地唔得閑都要聽他電話,仲超煩過D女仔。他找5到你,就會打比你身邊他識的朋友,打翻你屋企,又話好大件事要找你出來,唔識他的真系以為世界末日,地球生死存亡靠他了
    10成日話自已有好多勁的朋友:包括專業律師,銀行高層,仲有蘋果員工。= =但出左事后他D朋友已經唔見曬
    11我去大陸拓展合作期間,他打電話去XX園投訴自已公司,人地都話我地正系租客的關系唔理公司內部事,他又打去其他地方投訴自已公司點點,仲打去銀行哭哭啼啼話我走佬,= =男人老狗仲衰過D女人,搞到出曬事。
   實在頂唔順他D洗腦式教育,所以寧愿破產一刀切,仲好過再受他四年精神折磨。同他一起還,他仲覺得他自高無上,我地無左他唔得甘。
depressman 發表於 20-2-2014 22:02
ching 點 解你破產 破得甘開心

1我系一個好樂觀的人,又唔洗死咪勇敢D面對
2系我地個案,假設我同A都破埋產,系我眼中破產系另一個開始,系他眼中系世界末日
3我已經經歷過好多離奇的事,破產都只是人生的其中一個階段,輸曬身家我仲有我雙手,仲有我的智慧,何必去計較一時的得失?只要一日5死仲有希望,大家可以參考80歲出獄再創業阿婆的故事,比我更慘的人仲有大把,我唔一定可以做得個阿婆甘勁,但最起碼我失去的野已經失去,我仲有末失去的野。留住末失去的野更重要!
4破左產之后人更輕松左,無左以前果份巨大的壓力,可以更無顧慮的重新開始,由小做起都重新制定方向。
wvovw 發表於 20-2-2014 17:20
哈哈系呀,想當年就系我咩都無,先聽他講創業,依家他話他好后悔WOW,我有咩姐,我咩都無
1無強積金
2無 ...

互相擔保做生意又蝕哂=== 博奕論

幾似PRISONER DILEMMA:假設兩個都無水..
1 你與A,一齊還,效果最佳.
2 一個還,唔還那一位最賺
3 一齊唔還,效果最PK.

根據 GAME THEORY, 一般人會選 1....A 理解點自己先最著數,但唔考慮人地制唔制.

ching 點解你破產 破得甘開心
flypig 發表於 20-2-2014 14:43
其實大家玩LIAR POKER,不過宜家番唔到轉頭.當時如果你淨俾自己份,佢可能都會俾番佢個份.

當然,佢太麻9煩 ...

哈哈系呀,想當年就系我咩都無,先聽他講創業,依家他話他好后悔WOW,我有咩姐,我咩都無
1無強積金
2無車
3無樓
4無人工

= =不過我卻換來一個好好的機會。。。。。。。。普通人好難接觸到的世界,我都覺得非常之值。
wvovw 發表於 20-2-2014 12:35
所以我覺得他非常之搞笑,就算他拿翻都救他5到啦,依家變相打電話比B,叫B清還款。我剛剛收到信我交左比 ...

其實大家玩LIAR POKER,不過宜家番唔到轉頭.當時如果你淨俾自己份,佢可能都會俾番佢個份.

當然,佢太麻9煩,你寧願破左都唔想再糾纏,我都明白>

你個CASE 令我知道互相擔保,隨時上身.有D 大家鬥爛的感覺.愈爛愈著數. 就係互相擔保喇.
flypig 發表於 20-2-2014 12:32
1 出個SMS 話佢擺任何野係公司,由於公司清盤,你無責任幫佢處理.唔順超就叫佢去差館. ...

所以我覺得他非常之搞笑,就算他拿翻都救他5到啦,依家變相打電話比B,叫B清還款。我剛剛收到信我交左比砘門一間法律顧問跟進我的破產。3月4號左右頌令。。。。- -到時就可以申請離港避免A再思念我了。。
1 出個SMS 話佢擺任何野係公司,由於公司清盤,你無責任幫佢處理.唔順超就叫佢去差館.