破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入紙前心情

各位C兄C姐好,我已準備29號入紙,之前唸住揾明x教我練Form但佢地話要26號下午,因為個日一早有同事請咗假我要backup佢所以我唔可以請假。我print份form岀黎填到有地方唔明再打去明X問。點知個女社工話我咁好易填錯,話26號夜晚有人取消咗個booking,咁我就可以唔洗請假26號夜晚去填form。真係皇天不負有心人。
~如果你係唸住自己攪就早d約明x,上網search 向晴x債務專線,10次打去9次都係要你留口訊,但佢地係會覆反你的,平佢地好似去到晩上十一點。

~奇怪,過去一星其只係收到一個追數電話,渣兜叫我一定要係尋日內要入上一期嘅數,如果唔係就交比收數,我問佢contract係唔係咁寫明,佢(係一個講半喊淡廣東話嘅女人)聽咗好幾次都聽唔明我講contract,之後我話同合。佢話合同無咁寫,但銀行有權咁做。我驚未到29號就有人上門

~之後一直都好迷茫,一心都係唸住揾律師攪,直到揾到呢個網,大d有經驗嘅C兄C姐提點下,真係無咁驚,希望唔洗關板啦。自己以家算係半個過來人,都希望share下比黎緊走頭無路嘅新人。

~黎緊都仲會有好多問題要問各位希望唔好嫌我蠢講極都唔明
macy 發表於 26-11-2013 01:13
甘其間各ching點解繹拖拖佢地????

我唸無錢還係最好嘅解釋
甘其間各ching點解繹拖拖佢地????
甘大概拖幾多期先会有人上門????
Heihei 發表於 24-11-2013 10:23
C兄,你可以拖咁耐?我而家2期無交囉。

冇得俾都冇辦法假, 係就係面懵D, 不過冇聽過爭銀行錢會俾人淋紅油。
kungfu 發表於 24-11-2013 09:46
真係好感激X亞, 當時俾個機會我抖抖氣。搬次屋都有好多錢要使架。

呢間銀行都有d人情味喎。
kungfu 發表於 24-11-2013 09:37
我都試過有收數上門(信用咭), 當時我同佢哋講搞緊破產, 咁佢哋就走咗, 冇發生乜嘢, 粗口都冇聽過。冇錢還就 ...

C兄,你可以拖咁耐?我而家2期無交囉。
kungfu 發表於 24-11-2013 09:37
我都試過有收數上門(信用咭), 當時我同佢哋講搞緊破產, 咁佢哋就走咗, 冇發生乜嘢, 粗口都冇聽過。冇錢還就 ...

真係好感激X亞, 當時俾個機會我抖抖氣。搬次屋都有好多錢要使架。
我都試過有收數上門(信用咭), 當時我同佢哋講搞緊破產, 咁佢哋就走咗, 冇發生乜嘢, 粗口都冇聽過。冇錢還就係冇錢還, 迫都冇用。我覺得如果係爭合法財務機構錢嘅都唔使點驚收數上門。其他大D嘅數銀行只係電話追, 催我賣樓計數。其中東X最好傾, 賣完樓之後唔使我還足, 仲俾番條冇抵押嘅OD line我。

我嘅經驗: 信用咭欠數銀行會喺六個月撇賬, 冇人會再追。