破產聯盟

查看: 7947|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

已見外判,還有問題得煩惱。

各位師兄師姐,法庭已經頒布我破產,我都已經見過外判,但有些法律的問題唔明白
怕照報告後會有手尾跟,因為外判要我說明12個月帳面支出用途
我欠銀行45萬,卡數20萬!
3月份,我問銀行借左16萬,層經一次提出10萬出來,還錢比朋友。如果如實報告,我朋友會
被追番果10萬蚊嗎?
外判要我解釋每條提款,透支用途。我真係唔記得,總之飲飲食食,去夜場玩!
買野消費,解釋唔到會唔會告我?
如果,初步xx果份表格,我答錯左D問題想更正番,會唔會有事,因為問過我賭博輸左
幾錢,我答8000,其實輸左4萬幾。仲問過我有冇差朋友錢,我答冇。因為
還晒啦。
唔該好心人提供些意見,我好驚比人秋後算帳。
推薦
其實我覺得冇可能數得返哂 d 錢點黎...

私下安排還款好似係你決定破產後咁做先有問題...

咁講啦,d 錢用左去邊,真係邊個知呢?你現兜兜咁駛,冇得追... 好多人都係賭錢輸哂... 現金投注都冇記錄... 去 club 又係冇記錄...

不過你總要交待 d 錢點用,呢個係事實。
回復 支持 1 反對 0

推薦
師兄去夜場咁爽

簡單d講, 外判要你解釋你一定要, 唔記得, 咪慢慢記翻寫翻出來, 比如  

幾月幾日 去 晚飯,  銀碼   $980
仲之你要交代翻條數, 信唔信你一件事, 但你唔寫, 外判點同債權人交代 ?

講賭博其實唔係咁好, 不過, 8千又唔係好大數目, 雖是違反了條例但不至於死罪 (純個人意見)

至於你破前個10萬點用, 外判係無權管你, 你有權還比朋友, 外判有乜法律權去追你朋友 ? 哈哈

回復 支持 1 反對 0

vanabby1978 發表於 23-11-2013 08:37
我已經聯絡外判,話我女友唔會比番D錢出黎,外判叫我提供女友電話,地址比佢
我話唔知自已有冇權提供別人個 ...

我覺得要俾。
因為﹐理論上﹐破署可以追討餽贈工個時期的贈品款項。
你唔講 contacts,佢無辦法證實的。

當然﹐贈品有無得追討成功﹐要等個官判。

之前提供另一個LINK 的#31﹐當事人開了支票俾朋友﹐
兌現了一段時間。主任亦需要問佢拎 contacts.
我已經聯絡外判,話我女友唔會比番D錢出黎,外判叫我提供女友電話,地址比佢
我話唔知自已有冇權提供別人個人資料,要問律師意見。
我想問外判有冇權咁做?
如果要宣誓,可能都要錢,有CHING 好似講過要3K........我唔清楚.
如果要$$,記住同殺手暗示要申請多3K 以作宣誓之用.

到時損失係殺手+一眾債權人....
呢間嘢真係SORT SORT地.....
vanabby1978 發表於 22-11-2013 09:32
未就係,我一話我女友可以出庭宣誓,佢就話唔好為小小錢攪到上法庭 ,叫我
同女友傾,可以分期還。呢D似銀 ...

所以唔使擔心, 唔係叫你同外判玩野, 有d太唔合理既野, 你做左佢唔會多謝你

唔好講女朋友, 老婆有時你想叫佢比翻1千幾百你都難

d官會好公正咁在中間, 唔會偏幫任何一方, 叫女朋友嘔出來, 真係攪笑, 依家你破產定你女朋友破產, short short 地
未就係,我一話我女友可以出庭宣誓,佢就話唔好為小小錢攪到上法庭 ,叫我
同女友傾,可以分期還。呢D似銀行收數多過會計師!
vanabby1978 發表於 21-11-2013 18:40
另外本人4月中,同女朋友去雲南旅行,比團費係用信用卡,一共兩位6600蚊,被外判以送禮他人為理由,
要我向 ...

佢地出信由佢地出  唔信佢一個case 收幾百外判費, 攪壇大龍鳳, 唔係叫你同外判對抗, 一D無理既要求, 你接受左佢地唔會多謝你, 只會4年食到你盡!

外判合理既話, 亦無胃同佢地嘈, 有時外判想你一個月還幾百, 好多師兄都會算, 亦知破產還少少好正常, 無胃去到咁行, 大家好來好去, 4年後各不相干, 問題係, 叫你同女朋友傾, 真係完全奇怪同荒謬!

你話你女朋友發你老脾轉左電話都仲得, 吹咩?
vanabby1978 發表於 21-11-2013 23:12
總之,我努力爭取,10萬還朋友債,真實的,我唔怕。旅行要我還3300我都唔怕,
最多未上庭解釋,外判殺手留 ...

加油!  但唔需要同佢地嘈, 有D野控制唔到就扮無奈, 老實講, 潑出去既水都收唔翻啦, 佢地都白白地

借左錢都唔容易收得翻, 同女朋友傾, 咁易傾唔使咁多爭產案了, 仲之你搵D好合情合理既解釋, 你仲要演埋戲好無奈, 佢地吹你唔漲得, 況且邊有咁荒謬破產前幾個月去旅行都要嘔翻出來, 大佬, "唔係貸款唔係保險", 根本就唔合情理!  

唔係你唔想比, 係你個時根本從來無考慮破產, 破產只係你破產前幾日先決定的, 呵呵     所以, 你無任何意識去做資產轉移, 所以, 亦無理由要旅行既錢都要嘔, 咁食飯錢? 買衫錢? 點解要旅行錢先嘔?

佢地既律師團係讀書讀上腦定點? 佢地可以唔信你, 咪叫個官去決定, 佢地有乜理由叫你搵個女朋友去傾, 白白地    

如果佢地唔識經濟學, 翻去從中四讀起, 乜叫 private property rights  私有產權, 你女朋友既資產係你女朋友既, 你既係你既, 你碌左卡唔代表係你比, 班友都short short地!
dopod123 發表於 21-11-2013 23:11
幾百我覺得係輸錢嘅,

所以, 點解個個外判想做到D人要還錢, 唔係佢地食乜?

一個多幾舊, 有2, 3百個條數都幾和味
vanabby1978 發表於 21-11-2013 23:12
總之,我努力爭取,10萬還朋友債,真實的,我唔怕。旅行要我還3300我都唔怕,
最多未上庭解釋,外判殺手留 ...

呢D野佢大下你﹐你就扮下好humble,但寸步不讓。
應該唔會上 court.你以為佢好得閒咩!!!!!!

將心比心﹐佢真係上庭﹐玩下手俾官寸。
而你無錢麻﹐就打死你都無用。佢時間人力樣樣係錢﹐
邊得閒同你玩呀????贏左佢得3K3﹐但唔係自己袋哂。
講笑咩!!同你上庭??除非好例外的情況喇。
smallcat 發表於 21-11-2013 23:07
好危險架  再破產好長時間先解得破

你唔驚好似之前 做媽媽生個單野咁   覺得條仔搵錢少  

我不入地獄 誰入地獄
最多未上庭解釋,外判殺手留難我,我條條數都話要上庭宣誓。
smallcat 發表於 21-11-2013 23:09
睇翻破署D 外判報價, 一單野真係好少, 幾舊都千零

睇來佢地係先拿左合約, 再兇D人, 驚既就比多D, 真係一 ...

幾百我覺得係輸錢嘅,

睇翻破署D 外判報價, 一單野真係好少, 幾舊都千零

睇來佢地係先拿左合約, 再兇D人, 驚既就比多D, 真係一盤大生意

dopod123 發表於 21-11-2013 22:41
38F哈爾濱妹  有冇介紹先...........我要破多次

好危險架  再破產好長時間先解得破

你唔驚好似之前 做媽媽生個單野咁   覺得條仔搵錢少  

內地老婆真係唔容易攪, 港女點吋都好, 始終好D
smallcat 發表於 21-11-2013 23:04
依家D外判愈來愈狼  唔通真係睇得皇上多  唔使依規矩

權力過大從來不是好事

應該係
dopod123 發表於 21-11-2013 22:40
r唔得唔去點知身體好

依家D外判愈來愈狼  唔通真係睇得皇上多  唔使依規矩

權力過大從來不是好事

跑馬拉松就知, 唔得會暈低的
smallcat 發表於 21-11-2013 21:54
咪係  破前既支出, 唔係話外判唔可以理, 問題係人地解釋到合理支出, 唔信唔like可以法庭見, 唔係話破前所 ...

38F哈爾濱妹  有冇介紹先...........我要破多次
smallcat 發表於 21-11-2013 21:58
生活費叫G 就一定唔得    因為叫G係非慣性支出   對身體無益

而且 D雞唔新鮮  食壞人架  外判 ...

r唔得唔去點知身體好