破產聯盟

查看: 7075|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

容我講詳細點點請況大家參照下。。。大家給給意見。

1. 合法貴利佬借 12萬, 銀行6萬幾。最後借時間是兩個月前
2. 現在辭左份工,等下個月中去老強(離港理由)5萬幾。
3. 而家都是比住MIN PAY, 又要翻大陸 HEA 住一排, 等新年再破產。
4. 上左尼個網之後,打死都唔會同人講我賭過錢。。。

因為我想給人一個合理時間D 錢洗左。
推薦
macy 發表於 19-11-2013 00:16
明白哂兩位師兄,萬分感激~
我想問如果我呢11,12,1月繼續look card或者又循環再套現出黎用,但淨係交min pa ...

我只可以話繼續look card,或者又循環再套現出黎用但淨係交min 我全部做哂
其中有一兩條數仲係過大海LOOK,好似2萬...唔太記得...
回復 支持 1 反對 0

macy 發表於 21-11-2013 01:38
感激萬分!!!ching,件事好長,幾个月訓吾安坐吾落,,can call me????or請你食餐飯傾??? ...

根據版規,係唔可以留低個人 CONTACTS.不過如果有需要,可以係PM度傾.
當然,你要得到足夠的權限.請聯絡版主.
can i contact u????我Pm吾夠權限, ching plz helpp
感激萬分!!!ching,件事好長,幾个月訓吾安坐吾落,,can call me????or請你食餐飯傾???
macy 發表於 19-11-2013 23:42
師兄.我二月先去破,
如果果官問明知無錢還點解仲繼續look,甘點答???
借錢俾朋友吾得??要比埋朋友電話資料比 ...

轉帖-----FROM YAHOO KNOWLEDGE
破產前還款給朋友會否被追究?
小弟在破產前停了人壽保險,内有5萬元取回,如果被破产管理處追究,我解释過去幾年個人收入根本不足够供銀行貸款,都是靠朋友借錢才夠,最後要取回人壽儲蓄還錢给朋友並申請破产。。,這樣破产管理處會接受吗?如果不接受我可以怎樣做?

答:首先你在申請破產前一段日子將保險取消,保險公司並已經向你發放該份保險的剩餘現金價值五萬元(請問能否透露由取消保險提取剩餘現金價值,到申請破產有多久呢?還是尚未申請破產呢?)!

那麼理論上這些在破產前兩年內所作的資產轉移或更動,會被破產管理署重點審理!(五年之限是特殊情況,一般情況下未必會追到五年之極限)其實如果兩者相距夠遠(提取保險和申請破產相距半年以上),則基本上可以避過資產轉移之指責(尤其是提取的款項是用於償債)!

老實說無人會樂意破產,故當有任何能還款的機會都會盡量還款以避免破產!故你盡個人最大努力去向債權人還款(如變賣個人資產、提取保險金、強積金等),是合理和天經地義的事!到再無任何還款能力下才去申請破產,是無可奈何的事!

這個做法雖然有機會獲署方接納屬非轉移資產,但有兩個問題你要注意!

第一你欠朋友債和還款給他(或他們)一事,要是事實才好!因你的這個辯解署方會去求證,到時令友會被署方要求交代這事(債貸一事,數目,還款情況等),並可能要宣誓和書面簽署聲明書!

那如這事非事實,則令友可被控以不誠實申報,協助破產者轉移資產和使用虛假文書!這幾項指控隨便一項都可被刑事檢控,如經公訴罪成可被判監兼留案底!故千萬要小心謹慎以免誤墮法網!

第二由於你提到還有其他銀行的債權人,那敢問你在還款給朋有之同時,又可有同時還款給銀行(即使祇還最低還款或祇按月還分期都好)?如有那問題不大!

如無則署方有機會會問到你,為何祇還款給朋友而非所有債權人?由於這動作有機會被視為令友是代你隱藏資產,所謂還債祇是一個借口,故署方會更認真地去審查這事!

假若署方接納這個解釋當然無問題!但假若署方不接受則有權要求令友將相關款項交回,如令友拒絕或未能照辦,則署方有權申請他破產甚至將你們一併刑事起訴!

在 這事上在下當年辦破產時有類似的經驗,由於在下亦曾向朋友商借一筆款項,並在借款之時已寫下多張期票以作分期歸還!可惜未待還清全數在下已經支撐不住要申 請破產(這些還款和申請破產幾乎是同步進行,當中並無時間差距),那署方便曾問到為何銀行紀錄中會有多次定額支付款項給某人!

在下便如實解釋,說該些銀行紀錄所示的,是在下向朋友私下商借的款項和分期還款!並由於這是朋友私人所借非等同其他商業關係的借貸及業務債務,故在下絕不希望因破產而令友人造成損失,才祇向他還款而不還其他債權人!

署方幸運地即時接納在下這辯解再無問及這事!但據我所知署方亦曾向友人查問情況,最終有否要求他交回該些還款在下也並未探究!因在這事上連累願意幫忙的朋友經已歉疚萬分,實無顏再向他細問相關情況!
師兄.我二月先去破,

IF I WERE YOU, 我會話:
當時有份新工傾緊.傾成就可以頂到.而當時都唔想LOOK,但要支持生活同俾MIN....

咁講,表明我借錢一刻,都係諗住還的.

點解我唔會話借錢俾朋友呢??因為:
1 又要搵多個朋友,到時IN CASE (99.999% 唔會).人地真係要佢上庭.佢庭上會唔會亂UP,突然
俾人盤佢佢爆SEED呢???
2 真係過到關,唔需要上庭,因為朋友欠你錢.債權人可能追你朋友還錢.
A 佢改口唔認有呢件事,你即死 !!! 其實佢都要陪死.
B 佢認,可能要上身.難保人地唔去小額錢債法庭SUE 佢呀!!!!!!!

最後,我唔係顧問/或者前主任/前主任朋友/法官/6C ETC ETC ETC.所講者你聽下好.唔好太上心!!!!
因為唔肯定........
師兄.我二月先去破,

1,新數係兄弟」做左個結餘轉戶,其他個兩條係卡數....
2,有好多原因,是日積月累,少少賭,卡冚卡.......

大家針對個160K去想.
1 要搞清楚
A 你MIN 要俾幾多? B 人工幾多??
2 是否一定頂唔到.

問題來了:
何以BROTHER 肯借160K 出黎?
係因為你突然無了份工?
或者本身你就一定還唔到?
前者,係天意.BROTHER SUE 唔入你!!!!
後者,喂!!! BROTHER 你自己要承擔大部份責任WOR.

總之個人賭錢輸都合法.

以下唔好做:
1 上庭講大話. 刑事
2 填失實資料. 欺詐.刑事.
3 做生意者拎公司D錢去賭搞到老破. 刑事......
4 借錢一刻,已經想住唔還. 欺詐. 刑事

其他野,照直講無問題.避重就輕就可以.
師兄.我二月先去破,
借錢俾朋友吾得??要比埋朋友電話資料比佢check??甘如果我話想破前還哂比d朋友吾想欠佢地錢甘,甘得吾得呢?
oooook,明白,甘个官問,幾個月d錢去哂邊甘點答好???如又問明知自己還吾到點解繼續look
HKSSHK 發表於 18-11-2013 23:42
關於呢點我之前斬問過6C,佢解釋話,如果簽呢份嘢時係有心唔還錢等老破,或者一借完未還過錢就去老破,又又或 ...

明白哂兩位師兄,萬分感激~
我想問如果我呢11,12,1月繼續look card或者又循環再套現出黎用,但淨係交min pay甘得吾得????(二月頭去破)
macy 發表於 18-11-2013 11:25
佢有份野「陳述」个欄有寫,但甘样係米就吾可以破????

關於呢點我之前斬問過6C,佢解釋話,如果簽呢份嘢時係有心唔還錢等老破,或者一借完未還過錢就去老破,又又或者漏報財務資料以致佢批咗呢D錢比你,呢種情況下就會定性為欺詐,係有機會告得入既,屬於形事罪行.
而相反嚟講,如果借錢時如實報晒所有財務資料就唔會有事,最多只可以從民事向你追討責任及金錢,就算佢真係告你,咁既然你都破咗,又何來金錢可追呢???
所以6C都話呢條條款對真係需要老破嘅人嚟講係多餘嘅.佢哋只係比條後路自己睇吓某D CASE有冇得告人欺詐咋.
flypig 發表於 18-11-2013 20:08
簡單講,有兩種意見,但其實無矛盾.

1 簽呢份野,可能構成欺詐的證據.除非你有不能預知的原因如突然被炒 ET ...

ok明白,thx ching
ok thc ching

簡單講,有兩種意見,但其實無矛盾.

1 簽呢份野,可能構成欺詐的證據.除非你有不能預知的原因如突然被炒 ETC.
理論上,如果你借錢一刻,得知必定無得還,就係欺詐.
2 簽呢份野,不能凌駕法律之上.法律俾得你破,呢D協議只有跟法律.

我睇法係,照去破唔駛驚.因為LOOK CARD 俾老破理論都可能犯法,但無人被人告過.
但因為我唔係律師,所以建議你去問下比較好.
macy 發表於 18-11-2013 14:05
差d嚇死,,,,THX CHING......
我想問下各位CHING自己搞的話,要大概請幾多日去搞,
如果請律師又要幾多日? ...

網上有不同意見,或者你都係搵6C 問下比較妥當:
雖然我識朋友無事,但唔可以保證.GOOD LUCK

1 當財務公司知我申請破產後,說我簽署不破產條約,〈是否因此說我欺詐訛騙〉?

答:這是第二個常見的欺詐指控!其實財務公司要求簽署承諾不會破產,目的便是受到上文所言的教訓多而作出的自保方法!

由於財務公司有時未能即時核實債務人的實際負債情況,故為簡單化便要求借貸者簽署承諾不會在短期內申請破產!如果債務人在短時間內食言申請破產,則已經符合欺詐的指控,因他明知自己無還款能力仍然作出不實陳述和簽署,意圖使貸方向其發出貸款,故屬欺詐!

當然如債務人其實有應付債務的能力,祇因出現突發的情況才導致失去還款能力,那即使曾簽署承諾不申請破產,則仍然有機會逃過欺詐的指控!
如突然失業、受傷或染病無法工作、因其他原因而被凍結資產等,才導致再無法按承諾償還債務,則這情況下要申請破產則理論上可以避過欺詐的刑事罪名!

2 剛剛收到財務公司發出的律師信關方貸款時簽下不破產協議書是否有法律效力?心急人上!
The answer is no.

That clause is not binding as it is against public policy.

The reason is simple - if the law allows an insolvent person to declare bankruptcy, nothing can override the law.
macy 發表於 18-11-2013 14:05
如果請律師又要幾多日? ...

自己搞
1 早上申破填FORM 宣誓,下午登記排期.一日
2 上庭&交文件+見主任 半日+半日=1日
3 見主任/外判 一日.
共3日.

如果你要開武林大會,可能要多一日.

6C 不知....

嚇死,,,,THX CHING
flypig 發表於 18-11-2013 12:34
不明!!!
如果佢係話你不能老破,其實都係講下.
照破!!!

如果請律師又要幾多日?