破產聯盟

查看: 7056|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

幾時會上門?

我欠渣兜1私貸10月25個期4200只還咗800,1張同樣係渣兜嘅循環錢卡10月28個期3500只還咗500,仲有一個大中財務11月5要還4900一蚊我都還唔到。我以家做緊臨時工每個星期岀2500,合約到岀年1月3號。渣兜話今日唔入錢就會cut AC 要立即全數清還,大中話會交比追收部(即收數公司嗎?)問題如下:

1, 我要等多兩個禮拜才夠錢比律師費,我可以拖到11月嗎?

2, 我都係比三姓律師搞,但扒過舊文說佢地旺角分行麻麻,有無人有經驗宣逝後幾耐fax到去銀行?

3, 啱啱問過三姓律師,加埋解凍要16000,考慮放棄份工自己揾明愛搞,慳反6000。但自己搞會唔會好耐,我怕有收數上門。

4, 入紙>>>有no#>>>fax 比bank>>>等1~2個星期錢行就凍結AC>>>約個半月後就上庭.....呢個程序啱唔啱?

希望大家比d意見我。分享下,謝謝
推薦
Heihei 發表於 16-11-2013 11:59
我搵左明X啦,佢地要26號星期二先有位見,我唔想請假,公司搵得我做TEMP都係因為呢幾個月係旺,自己搞起 ...

我之前寫左兩個POST好詳細, 一個POST 係流程,另一個POST 係要準備咩野.
不過當時個FORUM 已經封笠.

ANYWAY,我記得準備左欠每間BANK 幾錢(我事前續間問一次,都係3間姐).佢地個CONTACTS 就唔記得了需唔需要了. 仲有兩樣野要注意:
1 流程:你上網去老破條LINK ,仲有一個叫臥龍先生個BLOG 都好詳細.
FOR EXAMPLE,臥龍先生寫埋:
申請人須於三星期後之辦公時間內(星期一至星期五上午9 時至下午1 時及下午2
時至下午5 時,星期六上午9 時至中午12 時)親自前往聆案官書記辨事處(低層1
樓115 室)領取破產解除証明書

你打 臥龍先生 破產做SEARCHING...
2 OCTOPUS 預番幾十元做 影印之用.....到時你會影個COPY 留底.
回復 支持 1 反對 0

fatchicken 發表於 15-11-2013 16:31
最好唔好搵3姓搞…好多人都說效率慢,收左錢就唔理你…最好搵D細行唔太出名既反而仲快仲好服務…
我就係上 ...

chicken兄,有意見找你幫忙,請查看pm.thx
我仲有個問題,因決定咗自己搞知道要請好幾日假,又要轉兩次岀糧戶口,加上我呢份係周薪嘅temp job 。種種原因我想係29號入紙前辭職,咁會唔會有問題,會唔會比破署話我本來有收入都放棄,找破產逃避債務?
flypig 發表於 17-11-2013 23:44
我係年半前左右apply,太耐﹐唔敢肯定。
不過我估:
bank account有好多種。

我頭先係破署個網睇過"註解",銀行戶口應該係current, 存款戶口係定期。其實肯花d時間去睇都唔唔係好難。
Heihei 發表於 17-11-2013 22:26
你係話ADMIN條LINK? 我有睇,但你係唔係話破署DL FORM嗰個? 我而家知要填28C資產負債表, 破產呈請書,兩 ...

我係年半前左右apply,太耐﹐唔敢肯定。
不過我估:
bank account有好多種。
saving a/c, current a/c.可能仲有paper gold etc.
credit card 就唔算。

佢分開問﹐因為 saving ac 係一定要問﹐如果你A/C 有剩錢﹐
就拎出去俾債權人分左去。
而其他 bank a/c﹐有可能你有錢係 current a/c 麻。
咁我填會:
bank account:
current a/c no.
paper gold a/c no. (if you have)
others a/c .......
----------
saving a/c no.
----------
詳情都係問明愛好D﹐費事教錯人。
flypig 發表於 17-11-2013 22:07
份FORM 有生活費要填個 prelim, 單就應該上庭見外判/主任先交

OIC,我係破署搵到有"註解"都好幫都手填FORM...
flypig 發表於 17-11-2013 22:03
你睇番版主大人俾個條link,
直情有埋 form sample 添。
好齊料!!!!!

你係話ADMIN條LINK? 我有睇,但你係唔係話破署DL FORM嗰個? 我而家知要填28C資產負債表, 破產呈請書,兩份野囉....但資產負債表有D地方係唔明,例如係"銀行帳戶"同"銀行存款帳戶"有什麼分別?
Heihei 發表於 17-11-2013 20:30
今日上左去睇,但係好似無講,等我打去明愛問下先

份FORM 有生活費要填個 prelim, 單就應該上庭見外判/主任先交
Heihei 發表於 17-11-2013 20:30

你睇番版主大人俾個條link,
直情有埋 form sample 添。
好齊料!!!!!

自己搞省番幾K好過﹐根本唔駛幫趁6C
flypig 發表於 16-11-2013 13:16
GO TO 老破條LINK DOWNLOAD 之後作實....

flypig 發表於 17-11-2013 10:53
呢幾篇好野黎.
我懷疑我搞時都參考過.不過應該係第2度SEARCH 出黎.. ...

你係自己搞?幾耐之前嘅事?我今日扒文時發現2013年11月破產費減咗價
admin 發表於 16-11-2013 17:18
你係想自已搞?其實我地都有好多資料喎,
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1724&extra=page ...

呢幾篇好野黎.
我懷疑我搞時都參考過.不過應該係第2度SEARCH 出黎..
macy 發表於 16-11-2013 23:47
自己搞又攞吾到甘多日大假.........

你總欠幾多?
自己搞又攞吾到甘多日大假.........
admin 發表於 16-11-2013 17:18
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1724&extra=page ...

謝謝admin,我係想自己搞。會努力扒文,你地要堅持下去。
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1
flypig 發表於 16-11-2013 13:16
GO TO 老破條LINK DOWNLOAD 之後作實....

Thx 仲要去圖書館print form 好忙
Heihei 發表於 16-11-2013 13:11
初步填係而月計還是年計呢?

flypig 發表於 16-11-2013 12:45
仲有,好似要準備埋生活費........的開支...
當時仲準備左有RECEIPT OF MANAGEMENT FEE, ELECTRICITY, WATER ...

初步填係而月計還是年計呢?
flypig 發表於 16-11-2013 12:33
我之前寫左兩個POST好詳細, 一個POST 係流程,另一個POST 係要準備咩野.
不過當時個FORUM 已經封笠.

真係多謝你,睇嘢要準備嘅嘢都唔少喎。我聽日會全日扒文做research, 而家係永燶開緊戶口。希望一切順利啦,最怕係收數上門,因為同家人住自己行錯路唔想家人受驚。