破產聯盟

查看: 10981|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

已解除破產令, 開公司及公司銀行戶口

大家好,

我在2010年已解除破產令, 現在有一個銀行戶口用緊, 想開一個獨資公司,
想問有沒有網友有經驗呢?

開商業登記, 我想應該沒有問題, 如果在同一間銀行開公司戶口, 仍須比解除解除破產令證明書嗎?
因開我自己私人戶口時, 未完破產令, 是個官比信我開出糧戶口的.

好擔心開不到公司銀行戶口, 請大家幫幫小妹, 謝謝
请五请人啊?
师姐 你解破后 甘快开工失
happy228 發表於 31-8-2013 18:46
我想開獨資公司,好細型的,只方便別人開票比我時入數用,可能細行方便點。 ...

應該冇問題呀,樓主開咗未?
我想開獨資公司,好細型的,只方便別人開票比我時入數用,可能細行方便點。
dopod123 發表於 30-8-2013 00:14
波波老婆個細佬咪公司買地囉

有不過呢其唔見人

但佢好似唔係開間公司去攪, 以個人名義掟銀仔去買

因為有限公司開銀行戶口係最煩既野   我領教過

開間limited 好容易, 搵間會計公司掟幾K乜都同你攪掂晒, 用新名都好鬼快攪掂, 好鬼有效率!

開limited current account 細行真係無咁煩, 特別係 multi currency savings 同 current
smallcat 發表於 30-8-2013 00:09
其實有無更多人分享, 解破後 開公司既  或  做翻董事  在開翻銀行戶口問題上的資訊

呢樣野我 ...

波波老婆個細佬咪公司買地囉

有不過呢其唔見人
dopod123 發表於 30-8-2013 00:07
正常一定係,不過唔知樓主嘅獨資是什麼

有限董事都得。無限基本等於一個公司名的私人户口

其實有無更多人分享, 解破後 開公司既  或  做翻董事  在開翻銀行戶口問題上的資訊

呢樣野我都好想知
但好似好多解破後就無再翻來
smallcat 發表於 29-8-2013 23:54
其實我覺得避左以前有糾纏既銀行好D, 反正公司業務, 乜銀行其實分別不大  (純個人意見)

...

正常一定係,不過唔知樓主嘅獨資是什麼

有限董事都得。無限基本等於一個公司名的私人户口

不過好多銀行不論有限無限只要獨資都會將你在同行的私人戶口內存款合并計入公司户口的每月存款資產下限(即唔洗比年費)
dopod123 發表於 29-8-2013 22:59
你呢個情況可能比較少會員做過。

不過我覺得你去開公司户口,冇理由唔得。獨資意思是有限定無限呢?  有限 ...

其實我覺得避左以前有糾纏既銀行好D, 反正公司業務, 乜銀行其實分別不大  (純個人意見)

我相信公司開    銀行戶口, 你都係避免去翻有 糾纏既銀行

公司, 我相信係解破後, 開有限, 無限都可以,  但開銀行戶口又係另一件事, 你破前有欠款既銀行, 佢地有可能 (實際唔知) 唔接受你開了有限公司, 再去開戶口都唔定

為免麻煩, 呢個問題我純個人看法, 都係去D以往無仇無怨既銀行, 但有限公司開支票戶口, 大行就煩D, 細行一般都無咁煩, 比如, 中銀有限公司支票戶口要介紹人, 渣打個D又要50萬存款, 所以, 建議你去細行, 無仇怨個D, 咁會方便D
你呢個情況可能比較少會員做過。

不過我覺得你去開公司户口,冇理由唔得。獨資意思是有限定無限呢?  有限公司如果你成立得又冇理由開唔倒户口喎?

另你公司户口一定要用你而家間銀行?
有無朋友幫到我?