破產聯盟

查看: 6267|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

好多疑問 ! 好多煩惱!

各位ching好

我剛剛先加入呢個forum、發覺原來呢度有好多information ! 好開心
我都系預到好多財務問題 ! 曾想唔開! 好彩最後都想通左! 我e+有好多債務!想破產!
希望ching們可以比d意見

我個請況系咁嘅

我之前收入都高! 但系上年都比人抄左 ! 本來有穩工但系因為父親中風 呢年要照顧佢
呢年就靠債度日 !加上投資 及 賭博 ! e+應該頂唔到2-3個月

我大約有 150萬債 ! 80ploan 其他卡

但系個問題來喇 !
1) 因為呢150 萬 都系呢年來託 ! 會唔會有問題? 比人告? ! 當然我唔系洗曬呢130萬 ! 其中有7-80萬系還loan、還卡
大約有30萬系輸股票 (孖展 期指) 20萬輸 賭(碌碼) ! 有d比左父親醫病及生活 ! 自己又洗大左

2)做idp 好定 老破好? (e+份工得番2萬/月; idp未必披)- 朋友就話 “咁大條數、破算數“

3)如果真系去破! 應該點準備? 呢2-3個月唔用卡?

4)同埋如果破!公司會五會知? 要請幾多日假?

5)最後我知道一旦入紙會凍結戶口 ! 係咪即時解凍就可以一路用到尾? 定出破產令後會要重新開戶? 咁樣公司咪知law

萬分感激 ! 其實要我破8年都ok ! 我想重新做人咱

推薦
301 發表於 19-8-2013 13:28
樓主表面證供而評,90%以上"破".
餘 10%以内 看有冇人立即幫到你.

無話炒期指或賭博唔批破產,
此實有違"破產""改過自新"原意,
過來人絕大部分皆有同一背景也.

呢樣野,我破時真係嚇一驚.
當時銀行轉去證券公司有20+個.我欠50個.去大海LOOK 有6個.
破產例問好多 問題係關於高危投資-->GAMBLING 如期指,輪===馬===大海.
理論上,佢可以REJECT 你.
而理論上,佢會睇你 高危投資佔老破的百份比,高的話,可以唔俾你破.

實施上,無人得閒理你.除非你爆響口,話自己輸哂.
又或者你老破,好高比例係 高危投資,我就40%左右都無事.
回復 支持 1 反對 0

好高興 有甘多位好心人 搬慢
devilfish 發表於 28-8-2013 12:32
如果外判有用腦諗,就知一般通知僱主都係會炒嫁啦,到時一尾子都拎唔到! ...

呢個又唔一定,破產就炒我估係極少數而且公司要搵個理由

破產唔代表個員工做唔倒嘢

相反可能你比佢做會加加另個員工安心工作
lulumason 發表於 27-8-2013 16:57
冷靜D 外判責任係幫債權人攞番D$ 法例上佢可以咁做 但實際上未必会做 唔通想玉石但焚嗎 ...

如果外判有用腦諗,就知一般通知僱主都係會炒嫁啦,到時一尾子都拎唔到!
devilfish 發表於 27-8-2013 16:47
傻嫁,咩叫一定要通知僱主?

D 外判真係亂 Q 咁黎!!!聽到呢 d case 真係即時燥左!  ...

冷靜D 外判責任係幫債權人攞番D$ 法例上佢可以咁做 但實際上未必会做 唔通想玉石但焚嗎
lulumason 發表於 27-8-2013 16:10
當時我6c提醒我 必須同外判講不能通知僱主 否則我必被炒 當同外判傾時 我末提出他便說 必須要通知你僱主  ...

傻嫁,咩叫一定要通知僱主?

D 外判真係亂 Q 咁黎!!!聽到呢 d case 真係即時燥左!
devilfish 發表於 27-8-2013 15:01
以前好似睇過有 d case 真係通知左公司

不過講真通知左都冇計,佢有權咁做 ...

當時我6c提醒我 必須同外判講不能通知僱主 否則我必被炒 當同外判傾時 我末提出他便說 必須要通知你僱主 問我有 mud 講 當然係 ........ 結果佢要我寫封求情信 存file 備用 當然 佢冇通知我僱主啦 唔係我一毫了都無得還了
lulumason 發表於 26-8-2013 21:48
講真 如你不是正苦人員 会計 專業人士 外判又好 破署又好 不会破你米路 有$還更加喇 唔通 big 死你嗎 祗要 ...

以前好似睇過有 d case 真係通知左公司

不過講真通知左都冇計,佢有權咁做
講真 如你不是正苦人員 会計 專業人士 外判又好 破署又好 不会破你米路 有$還更加喇 唔通 big 死你嗎 祗要你傾生活費時同佢講公司可能因此對你作出行動同寫一封信話 佢地99%不会通知你僱主
depressman 發表於 26-8-2013 17:24
點會接受唔到冇信用卡丫! 不過冇樓按就真系有d煩!

其實e+最驚系比公司知! 其實各位ching 有冇經驗系 ...

正常黎講。。。佢唔會通知你公司,除非你做 d 同錢有關既工作,同埋有 d 行業好似唔會請破產人仕,例如馬會。

同埋好似如果你間公司做左好多年都會通知?(呢一個唔肯定,等其他師兄答)

devilfish 發表於 26-8-2013 14:58
如果冇能力,其實破產係唯一出路。

大部份破產人仕一定經歷過個個月諗點樣還錢,甚至收數公司經常性滋擾 ...

點會接受唔到冇信用卡丫! 不過冇樓按就真系有d煩!

其實e+最驚系比公司知! 其實各位ching 有冇經驗系如果比公司知公司會點
depressman 發表於 24-8-2013 14:38
Thank 咁多位ching 解答!原來欠債真系好煩惱! 呢個教訓太大喇
開心嘅系原來仲有咁多人咁熱心答我!!!  ...

如果冇能力,其實破產係唯一出路。

大部份破產人仕一定經歷過個個月諗點樣還錢,甚至收數公司經常性滋擾~
破產後可以冇左呢 d 煩惱,所以大部份人都樂觀面對!

所以我都話,你要考慮既唔係破唔破產,係諗你 4 年後你接受到冇信用卡,買唔到樓呢 d 可能性嗎?
depressman 發表於 24-8-2013 14:38
Thank 咁多位ching 解答!原來欠債真系好煩惱! 呢個教訓太大喇

因申破後唔使四週圍跑山,起碼基本生活都過到,樓主如搞記住找6c搞,咪找啲顧問公司搞,免搞到烏厘單刀
dopod123 發表於 24-8-2013 14:57
申破之後你會加更樂觀

另我係你就拿拿林搵個律師攪

dopod 123 你好

我可唔可以pm你問你小小野呀?

申破之後你會加更樂觀

另我係你就拿拿林搵個律師攪
開心嘅系原來仲有咁多人咁熱心答我!!! 其實點解你地可以咁正面咁樂觀架!
1) 因為呢150 萬 都系呢年來託 ! 會唔會有問題? 比人告? ! 當然我唔系洗曬呢130萬 ! 其中有7-80萬系還loan、還卡大約有30萬系輸股票 (孖展 期指) 20萬輸 賭(碌碼) ! 有d比左父親醫病及生活 ! 自己又洗大左
愚見認為,最好拖 多幾個月先破.不過呢D野要睇自己$$$ 頂唔頂到.
BTW, 破都應該無問題.因為你 有70個+係有得跟. 有RECORD 係30個...但30個比起條數150個
係小事.20個只可以證明你碌碼,唔可以證明你輸.仲可以拗D 碼係用黎還俾朋友.
其他生活費,洗左好合理姐.
2)做idp 好定 老破好? (e+份工得番2萬/月; idp未必披)- 朋友就話 “咁大條數、破算數“
2雞用黎還150個,哂氣喇.你可以0消費.就算得,過兩年利率升,你味又要老破??
早破早甩身.
3)如果真系去破! 應該點準備? 呢2-3個月唔用卡?
如果可能,儘量拖多2-3個月,錢照還.CARD 照用,但唔好去大海之類的賭博.
4)同埋如果破!公司會五會知? 要請幾多日假?
有機會知.外判可能通知你公司.
自己搞,申請半日.
上COURT 半日.
外判度傾生活費半日.你預多半日係開要補充資料.

5)最後我知道一旦入紙會凍結戶口 ! 係咪即時解凍就可以一路用到尾? 定出破產令後會要重新開戶? 咁樣公司咪知law
你要轉銀行戶口,公司有機會知.
睇條數就一定破

樓主反而要諗既係破產後既生活,第日仲可能買唔到樓, etc etc 好多野

樓主表面證供而評,90%以上"破".
餘 10%以内 看有冇人立即幫到你.

準備資料續步來啦!

你最擔心公司會知?
其實要預左喎,
的確公司有機會係知既,
不過非個個人一樣.

無話炒期指或賭博唔批破產,
此實有違"破產""改過自新"原意,
過來人絕大部分皆有同一背景也.
當然,
內容要準備有機會事後解釋.