破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產同睇醫生問題

破產后可5可以睇私家醫生? 因丈夫同小孩都有病。丈夫長期病患,小孩有燥狂同敏感。故平均每月醫藥費,一家3口約$400。重有,我本來想搬回家同母親住,但顧問叫我5好,叫我繼續租樓住,但而家d租真係貴到死,我找到間租$6500。得我一份收入,我得$17000一個月,又要還$7000 idrp, 又要比$6500租。真係頂5順。想問下,申破時是否可以同個官講,5好講比公司知?因公司知道后實被抄。
Mingminglee 发表于 18-4-2013 10:22
唔該晒咁多位。 另外,我想問,如果我唔租屋,搬回良家同媽媽住,咁我的生活費是否要家人幫我分担? 因睇過 ...

如果你母亲没收入你可以供养区, 一般2,3千主任都批
Mingminglee 发表于 18-4-2013 10:22
唔該晒咁多位。 另外,我想問,如果我唔租屋,搬回良家同媽媽住,咁我的生活費是否要家人幫我分担? 因睇過 ...

同埋, 你在報稅係唔係你供養你母親 (即用左父母免稅額) 都會影響比你供養母親既費用的

或者你自己計下條數, 出去住著數D, D搬回媽住著數   同租屋住對批你支出有幾大幫助

唔租屋, 咁就會少左租屋開支, 回媽處住, 就要看你媽情況, 你應該要供養佢, 佢心臟病留單據應該都有幫助, 至於你搬唔搬翻去住, 睇下有無租開屋住既師兄姐會比到意見你, 依家出面住D租好貴, 對你生活支出有無幫助呢, 你應該自己心裏大概有條數
唔該晒咁多位。 另外,我想問,如果我唔租屋,搬回良家同媽媽住,咁我的生活費是否要家人幫我分担? 因睇過之前的post, 話如果同家人同住,家人應該幫忙分担家庭開支。 但我母親係退休人士,加上佢有心臟病。分分鐘我比返佢轉頭。 我的兄弟妹都不是同住的。 咁如果我搬回同媽媽住,咁佢地使5使分担我的生活費呢? ps. 媽媽係住公屋。
睇医生无问题, 记得保留收据, 到每月还7千果时, 自己扣反睇医生$, 再通知主任或外判. 关於通吾通知雇主, 一般都好小会今做, 除左你自己吾合作只
医药费放心报啦, 我之前睇专科都糸今
过去4年破外都没通知过我雇主
我被領頒令之後第二日主任己通知左我顧主 好彩老板無炒我

破產既大原則係, 收入扣除所批生活費, 有錢餘先用來還債, 點解唔可以睇醫生? 病到嘔血點還翻工還錢?
小孩醫療有單有據最好保留以作證明  

申破時同個官講唔比公司知? 個官應該唔會理你呢D野,  比唔比公司知, 一般主任或外判都唔會刻意去通知你公司, 但一定會通知你供款既積金公司  如果你公司因為你破產就炒你, 奇怪D, 除非你係會計或敏感性職位  但你真係還唔到, 都唔到你考慮呢D之後問題了