破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

278# queenielamok
我提議妳每個月照還錢(外判要妳還個數),至於之前七個月果筆,妳就照分24期還,然後每個月通知返外判妳只有能力還咁多,等到外判頂唔順做嘢,如果佢hold妳account,就即刻唔撈,反之結果可能係 ...
macauranger 發表於 2010-10-1 11:59

我都認同師兄的建議,起碼証明你有心還,只係分12期你真係還唔到。其實一直都係一個月還多幾百蚊既事(correct me if i'm wrong),如果好似你朋友話果24期既錢都唔還就真係唔合作喇。坦白講,普通人有積蓄,幾百可以係好細數目,但對我地就好重要,唔夠就係唔夠,所以你宜家先咁努力爭取唧,係咪﹖

我諗你入24期個數好外判就會發現個數同佢地要求既唔同,佢地都應該會主動搵你,到時你咪同佢講,宜家你真係唔係唔還,只係期數要求長D,如果佢地都係唔OK,而你又唔妥協,咁佢地應該都會搵官判。你同佢地講,係咪真係要咁大件事,準備咁多文件就係為左要你一個月還多幾百,如果係既,先再同佢地法庭解決啦...
呢個都係我原先的想法... 但琴晚同朋友傾開... 佢地反而叫我每月照還...
但之前果筆就唔好還住... 仲叫我做主動... 向法院入紙... 佢意思係話...
1. 如果我還少少... 咁我又無簽野... 間pk 都唔知當唔當我係有還... 有還又還唔哂...
會覺得我唔合作... 而且佢話... 如果我每個月都還到三兩百蚊... 咁反而俾間pk覺得我係仲可以有錢留到...

2. 如果等佢頂唔順先由佢入紙... 咁就俾官覺得係我唔合作導致外判入紙...
反而由我入紙... 個官就會覺得係我真係無能力... 但有心還... 想主動搵個大家都接受的還款額...

佢咁講完又好似幾有道理... 搞到我都唔知點好...queenielamok 發表於 2010-10-1 17:31

覺得你朋友講岩,不過我有更進一步諗法,你都盡哂努力都講唔掂數,
你臨向法院入紙前,再同外判傾多次,白紙黑字寫清楚要求,同你每月可以接受還款額.....
最後表明傾唔掂就入紙等判.

你驚外判玩野,咪開庭問下個官,如果外判通知你公司,而無左份工....呢筆錢係咪唔洗還?
因為佢地之前威嚇你.....

題外話: 我又問下你....咁樣開庭要比幾錢?你知到未?
282# lalaeveryday
破產須知案例就有個咁嘅case,大致係破產人月入九萬幾,除掉所有支出,每個月只可還一萬多D,外判要佢還四萬幾,搞到上庭,結果外判敗訴! ...
macauranger 發表於 2010-10-1 12:03

我反而想知... 其實有邊d 案例係由破產人主動入紙要求法院重審的...
我提議妳每個月照還錢(外判要妳還個數),至於之前七個月果筆,妳就照分24期還,然後每個月通知返外判妳只有能力還咁多,等到外判頂唔順做嘢,如果佢hold妳account,就即刻唔撈,反之結果可能係不了了之。試就算外判最後真係告上發庭,妳都証明倒妳係有心還錢但還唔倒咁多。我覺得呢個方法比較溫和。macauranger 發表於 2010-10-1 11:59

呢個都係我原先的想法... 但琴晚同朋友傾開... 佢地反而叫我每月照還... 但之前果筆就唔好還住... 仲叫我做主動... 向法院入紙... 佢意思係話...
1. 如果我還少少... 咁我又無簽野... 間pk 都唔知當唔當我係有還... 有還又還唔哂... 會覺得我唔合作... 而且佢話... 如果我每個月都還到三兩百蚊... 咁反而俾間pk覺得我係仲可以有錢留到...
2. 如果等佢頂唔順先由佢入紙... 咁就俾官覺得係我唔合作導致外判入紙... 反而由我入紙... 個官就會覺得係我真係無能力... 但有心還... 想主動搵個大家都接受的還款額...

佢咁講完又好似幾有道理... 搞到我都唔知點好...
我提議妳每個月照還錢(外判要妳還個數),至於之前七個月果筆,妳就照分24期還,然後每個月通知返外判妳只有能力還咁多,等到外判頂唔順做嘢,如果佢hold妳account,就即刻唔撈,反之結果可能係 ...
macauranger 發表於 2010-10-1 11:59

Agreed good solution
276# queenielamok

加油!
萬一大家企硬至法院審理呢一步,
反而看好你一方.

感覺上個官都會稍企你邊.
你覺得會嗎?

相反,
外判一定唔鍾意開庭,
除了有損佢寶號外,
到時被判分分鐘仲衰,
佢心諗早知讓步好過.  ...
301 發表於 2010-9-30 16:38

但我想 猪, 以前有無 白痴 外判 曾經 唔識死做過D種野的CASE?

Queenie

看完你的posts,我好同情你,感嘆啲所謂專業人士,為咗盈利,可以去到咁盡。坦白講,啲乜師物師,以前冇破處呢啲cases做,咪一樣揾唔少錢。好似宜家你呢個case,你都係要求24個月灘還,同12個月冇乜分別吖?啲錢佢哋遲早都收到咖啦。你個外判又唔會收少咗,真係令人費解點解佢哋咁都唔就吓你。我就比你幸運,因我係主任跟嘅,頒令至今半年,我從未開過債權人會議,亦未同主任談過生活費。

我想問吓你,你之前話,轉你去外判嗰2個債權人,係你欠最小錢嘅,係大banks定係細banks(唔洗講名)??因為我覺得,對佢哋真係冇乜數,就如你還嘅錢,減去外判收取嘅comission,跟住就去最大債權人....如此類推。所以你自己有冇想吓,點解佢哋會轉你去指定殺手度?會唔會係你還未申破前,你已經黑佢哋憎?

祝你好運,支持你繼續抗爭。
如果他還凌駕於法例 叫他去做罷 你是被動 他是主動 若他有理 你就輸 若你有理 他卜街 i support u

時間可以解决一切...等等啦!自己覺得唔合理既野點解要妥協呀?等佢出信咪法庭見囉~橫掂產都破得咯仲有乜野好驚呢?佢係告你先再算啦!
277# 301

多謝你地的安慰說話呀...

講真... 其實我自己都覺得... 上到庭... 我的贏面都唔係細的...

只係... 現階段我唔想由我去入紙申請... 因為未知佢之前講咁多野係兇我/靠嚇 定係點...
我想知道如果我真係還唔足佢地會點...
我想睇下佢地仲會唔會主動搵我傾...
我想睇下我地再係咁拉鋸落去佢地會唔會主動提出上庭...
或者到佢地逼我到再一次無路可走時... 我先會行呢一步...

咁樣... 好唔好呢...
276# queenielamok

加油!
萬一大家企硬至法院審理呢一步,
反而看好你一方.

感覺上個官都會稍企你邊.
你覺得會嗎?

相反,
外判一定唔鍾意開庭,
除了有損佢寶號外,
到時被判分分鐘仲衰,
佢心諗早知讓步好過.
274# macauranger

頭先已打左俾主任問下佢上司有無咩建議啦...

結果...

同我地預期一樣... 都係.................... 幫我唔到......... 只有法院先可以做中間人角色...

但佢都講解左D野俾我知...

1. 搞上庭只係我同外判雙方要求法院重新審閱資料... 唔一定會通知僱主的...

2. 只係當外判行使佢扣押薪金的權利時... 先會通知僱主直接將我份糧交俾外判... 由外判扣錢後出糧俾我... 但主任話正常來講外判好少會咁做... 因為咁會影響我份工... 到時失業佢都一樣無錢收... (我話個外判之前已經同我講話會hold 我戶口扣錢... 佢話佢地只係巡例講我知可以咁做... 但好少會行呢一步)

3. 我 / 外判都可以向法院要求重新審理我的收入/開支/還錢方案... 去到高院出面係有一個counter 專係幫我地呢d 無律師代辦的人做申請的... 之後排期 & 上庭...

4. 現階段佢建議我盡力還得幾多就還幾多先... 還唔到就直接寫封解釋信俾外判... 解釋點解還唔到... 等佢再搵我傾... 傾唔掂先等外判申請上庭...

上得庭....就去到好盡,假若傾得掂無人想咁做.

我地傾計就簡單,但煩惱卻是當事人.
bb_q_888 發表於 2010-9-30 14:40

你講中我心中所想了...
宜家響呢度講... 真係好輕鬆...
但如果真係搞上去... 我雖然唔係話怕.. 但就真係千萬的唔想囉... 係真係好煩惱的... 始終連帶著有太多隱憂... 好似份工... 實無硬... 無左都算... 但之後點呢?... 係咪咁易話拎幾個月綜援就即批呢?... 咁失業期間日子點過呢?... 搵到工但如果仲未上庭... 咁佢地會唔會又通知我新公司呢?... 上庭係咪一次就ok呢?...

我一個女人仔... 你都米話唔擔心囉...
270# macauranger

上得庭....就去到好盡,假若傾得掂無人想咁做.

我地傾計就簡單,但煩惱卻是當事人.

266# queenielamok

個故事應係你岩,我記左錯.

"1-2個月買一次好正常呀... 但又無可能一個月買哂... 另一個月乜都唔使買呀... 咁就一定攞個平均數架啦..."

不過個解釋權係外判度.....你都知,你講野唔岩聽,佢地直頭當聽唔到.

雖然故事有錯....但"生活費都不變"個個月都應一樣,上月有收入,下月無....

咁下月唔通唔洗生活費?

外判搵籍口,迫人還多錢d先係真.
265# bb_q_888

macauranger 兄佢收入咁高... 出入的地方同我地又唔同... 咁又無可能要佢同我地d 赤貧階層一樣咁少生活開支嘛... 咁佢批高d 都合理的...
262# bb_q_888

你呢個case 我有睇過... 但佢係因為個收入唔穩定... 令到有時收入少過批的生活費... 有時收入又高過生活費... 咁我知道呢d 情況係無得用"高收入月份"來補貼"低收入月份"...

但宜家我收入係不變... 生活費都不變... 變的只係當中每月使費... 但佢地批的就係每月固定... 咁無可能每月的使費都一模一樣嘛... 清潔用品呢d... 1-2個月買一次好正常呀... 但又無可能一個月買哂... 另一個月乜都唔使買呀... 咁就一定攞個平均數架啦...
264# macauranger 你個主任唔正常.
261# bb_q_888

1. 搵阿媽做證人的話... 我阿媽應該ok的... 但就無肯定銀行轉帳記錄囉... 因為我不嬲都係現兜兜俾佢... 咁多年來都唔會過數的...
2. 車費我一定可以講得出囉... 至怕佢唔信啫... 我上次都詳細同個pk講過... 但佢又係話其他地方拉上補下之嘛...
3. 超市d 單真係無乜點keep... 因為太散太多... 差唔多幾日就去一次... 有時d單又俾d 凍品整濕... 所以唔keep 囉...
4. $500家庭雜項: 真係要返屋企計下先知夠唔夠...

不過你講得啱... 佢地一定會同我斤斤計較... 之後真係要樣樣keep"單"... 細銀碼都係咁話...

我當有d係2個月先會買一次... 但除返2 都一定唔止$500一個月囉...queenielamok 發表於 2010-9-30 11:44

你有無睇過,有個會員話....諗臨到解破前先比外判追還錢?

原因都好攪笑,就係類似d"拉上補下"計法.

例如:今個月買左件"貴野",佢諗住分兩月用. (但係外判就要佢每月報生活支出,同入"多出既錢".)
咁岩今個月佢又超額,佢個外判又係話要佢拉上月補下月....,叫今月佢一定要照入錢.
佢當然照做...... 年結都一樣無問題,計出黎既數係無超出生活費.

直到過左三年9月,外判居然反對佢解破,
原因外判"會計"話....佢欠錢.
因為佢有幾個月用少左生活費(要佢回水),
佢同個會計講,用左去"拉上補下".
會計回覆:唔找清尾數,係唔會比"不反對通知書"你.

結論....拉上補下係任人講,唔岩聽.....你點講都係聽唔到.