破產聯盟

標題: 冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事 [打印本頁]

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:23
標題: 冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事
1 @' M/ h. @( C+ m! o& r; d/ ^6 p
5 p' a# b' R7 {最近家裡11歲的貓仔因為尿道炎兼有結石的關係,排尿困難及出現血尿。' b- `  c0 S, N' H+ j
昨日去某獸醫檢查兼做小手術導尿管幫助排小便,但貓仔說什麼也不肯乖乖吃藥。
; n" O. O) z2 c4 S+ u先是把藥拌在牠最愛的罐頭裡,但奸巧的貓仔只要一聞到味道,馬上掉轉頭走;如把藥放入膠囊硬塞入嘴中,貓仔又兇神惡煞,兼且最近牠胃口不佳,餵藥無法行得通。0 C3 @8 Q1 x9 \) i# E* x8 I; v9 q2 @
最後獸醫師決定傳授我打針技巧,讓我每天在家為貓仔注射抗生素,成為貓仔專屬的冒牌黃綠獸醫師。[attach]3968[/attach]
6 I4 Z: D7 I$ I$ d+ m$ M/ K所以從今朝開始,我就得每天幫貓仔打一支針了。
6 w% A) k# ?3 x一開始還真的蠻緊張的,特別是當針穿過皮膚的那一剎那,原本表皮的阻力消失了,針頭在貓的皮下空蕩蕩的,真是種詭異的「觸感」。因始終隻貓係自己的。
6 M+ U( I! o* ~/ z1 U. I# G試了一兩次後就發現其實幫貓打針還蠻可以的:只要把貓的皮拎起來,把針輕輕插入皮的根部靠近肉的地方即可,但針尖端處的斜角要朝上,這樣插進去比較不會痛。
7 v# f+ N% r$ z  n: H8 f: B2 x. W  V8 A
用具:酒精棉與針。
# c7 m5 N8 E' P6 a9 G# m9 y( D3 u7 Q4 S. p1 j! i/ Q1 N
[attach]3969[/attach]
/ {1 z9 E9 Z( O4 ~. G7 u
9 F3 J& k" j, q  k4 E1 d$ |) v" F, b; b' A# M0 }7 \: S6 G
針頭斜角注意要朝上,落針後貓兒無咁痛。
" t0 r7 j- Z: Y/ Z/ g% b" x" ^  @
; {' R; m: y: g- i[attach]3970[/attach]' x, V# J% G. C& O# h& r

7 r- r- D2 B& F, O! e7 W2 W2 o+ F' T% h. U
Oh my God...原來是冒牌醫生要幫我打針!(呢隻唔係WAHTUNG隻貓,係示範圖,因WAHTUNG幫牠打針時都無手影相。
  u' U+ Z. C; z$ b4 B
( Z. l6 Y2 Q: ^[attach]3971[/attach]. q* I' r- g' n/ t8 d; z, Y( q

8 _4 k2 z- l+ R. ]: i
9 d: n8 l" r& l乖乖給你打,但拜託要一次OK啊...(無奈),拎起背部皮下脂肪
2 k, x" u$ W0 J" {
8 {  B0 l' Z/ f[attach]3972[/attach]
# z/ e( p+ R; S4 [  G2 r
% R/ b0 i$ X* U9 T2 a3 ^) u) X% I: R# m/ K4 o  u) k8 X% U
此是WAHTUNG做咗幾十年人破天荒同動物注射打針。[attach]3974[/attach]
; ~* p! h# v; p. z5 {( l$ Q) F
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:31
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
作者: 清風    時間: 3-9-2012 21:33
睇到都有d痛......個心又痛..........
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:33
wexchau 发表于 3-9-2012 21:31
; Y% |6 `4 R; ?& q9 B8 NOK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食

+ N( p$ ^( n% t* \- C實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:34
wahtung 发表于 3-9-2012 21:33 $ x9 T# N; y7 w/ N  Y+ V) y9 B
實唔夠一星期俾人拉去坐花廳

7 E, X+ e! x/ E, m0 I9 |3 S返強國掛牌囉...無咁易拉
" c. |7 m0 N) L) h
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:37
wexchau 发表于 3-9-2012 21:34 2 ^4 |! ^; K2 x; v) c
返強國掛牌囉...無咁易拉

) J" L( Q7 u7 Z* e* m4 ^. v强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:38
清風 发表于 3-9-2012 21:33 3 ^( X9 i  Y) @: E0 W, _/ D' ?
睇到都有d痛......個心又痛..........

. s5 O6 v/ u' Q/ o- r5 {+ K5 m, ]+ Q其實都痛一兩秒到,但貓主心痛就肯定唔止一兩秒,真係獸醫講先知,針頭尖位斜角位要向上插落去會無咁痛
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:39
wahtung 发表于 3-9-2012 21:37 " [' q: \4 y/ o
强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀 ...
* y1 ]' B7 n& {5 f
唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走
9 ]& P9 d* d0 L
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:41
wexchau 发表于 3-9-2012 21:39
0 @+ T- A0 u; @. N& l5 u唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走

* }0 B8 D7 F8 K3 t咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 21:44
隻貓咁順攤  華醫師功力深
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 21:45
wahtung 发表于 3-9-2012 21:41 6 S* ?6 i! `- F6 |
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗

4 i3 a2 v* Z& E$ p華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打? ' @3 K' ]0 [. @' B4 L
8 J. ]! U1 S, ?4 o: b7 f& ?! [

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:08
smallcat 发表于 3-9-2012 21:44 5 z- a2 Q, I* j' a5 V8 p3 j+ l: u6 M
隻貓咁順攤  華醫師功力深

8 \6 x$ J) u3 `9 V2 q2 W1 c* m' S果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢,佢殺傷力大減好多[attach]3310[/attach]
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:09
smallcat 发表于 3-9-2012 21:45 4 q* u6 r8 k* n- E, c4 Z
華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打?

8 l8 b$ D+ w  L4 ~4 X1 g4 c( d- y要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:11
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08 2 I9 H5 \* T) P# ^2 @  J: R
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...

" K! ?9 S. U% `, R9 M! }0 t真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:13
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09 * s4 M: q! d- e' T, p) d/ i
要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
, T0 Y! r; ]( f0 Q
  我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   4 w) F, S- p2 m/ t3 @; z( Y

9 Q' _) }. e4 c' V$ P! L6 Q* p梁生大恩大德, 教晒我地學呢D語言藝術
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:14
smallcat 发表于 3-9-2012 22:11 7 L5 ?% Z5 G& l( @* U
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁

( _8 U, M! U* v$ ]' M  }3 V, E如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:15
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08
- o. T8 C5 W+ k4 X$ |3 U1 e& Q果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
  U6 |! ^" \1 `! o0 V
係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:16
wahtung 发表于 3-9-2012 22:14 9 u: O/ D+ `( O5 [" c/ x6 i
如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁 ...

* n5 a& B! O7 [0 K2 L  一日打一針?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:17
smallcat 发表于 3-9-2012 22:13 , D5 p  v: H) h; I% v% G2 N3 d
我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   2 e2 A6 X: n, v/ I1 d
2 w( _3 k1 C. g
梁生大恩大德, 教晒我地學 ...

/ }- ?2 k) K# g3 I6 i) {) t好難講,話唔定良生係痴膠花呢
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:18
smallcat 发表于 3-9-2012 22:16
# ]# t: d* D; t. R' f& t+ ^) n一日打一針?

6 r3 g7 F' ^- V2 {! I1 ]0 o係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:19
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09 - l$ f: A  d$ @7 c
要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉

& l9 Q9 `0 G" H/ R2 E3 w呢d睇得多,唔一定會勁,刺激得滯,可能會有反效果..........
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:19
wahtung 发表于 3-9-2012 22:18 5 [9 Q2 k4 K6 n$ N8 ~: B& O
係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用:handshak ...

_: g/ {# d7 h' I1 g3 ]唔係打抗生素咩? 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:19
清風 发表于 3-9-2012 22:15 5 {) p, U" ?9 q
係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......

5 A# W2 i% H! M$ k3 u第一次幫佢打咪用囉,真係大大削弱佢殺傷力
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:20
wahtung 发表于 3-9-2012 22:19 ) T$ w& [  B9 U6 t8 o
第一次幫佢打咪用囉,真係大大削弱佢殺傷力

" O9 Y0 ]" H/ t1 V* g: M洗唔洗去放尿呀.......
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:20
smallcat 发表于 3-9-2012 22:19
" ~5 u* Y4 Y$ B唔係打抗生素咩? 
1 ?3 [" Y0 |5 o, q( [5 s9 q
係,四支抗生素,三支止痛針,因昨隻貓排尿時有嗌,所以獸醫俾埋止痛針給我
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:20
wahtung 发表于 3-9-2012 22:18
! Z& J( C2 e0 B# \# Q係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用:handshak ...
" Y8 j  R" Q5 g9 V; T* R
止痛針可止痛, 不過, 傷身  就好似人食左止痛藥 留在肝內 要一段時間先清得走 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:21
清風 发表于 3-9-2012 22:19
% r# e  E- D# i4 ~8 s1 i) p呢d睇得多,唔一定會勁,刺激得滯,可能會有反效果..........
4 }; S1 h, m! s( w! y
係咪會練成六點半棍法
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:22
smallcat 发表于 3-9-2012 22:20
: v. E& \: a2 S) I7 H" {止痛針可止痛, 不過, 傷身  就好似人食左止痛藥 留在肝內 要一段時間先清得走 :handshak ...

# n4 c( _" s; W$ I: Q4 E9 s所以我咪唔會亂咁幫佢注射,佢今日胃口都好咗啲
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:22
清風 发表于 3-9-2012 22:20
- H" z9 {, s0 V3 [6 S洗唔洗去放尿呀.......

7 S8 F/ y/ d! \" L! W7 }& ` 放尿好慘? 會唔會係等佢自然排出,打左抗生素應該會好少少
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:23
清風 发表于 3-9-2012 22:20 3 O- a4 N* j3 D- ?. \- [* Z0 Q- w
洗唔洗去放尿呀.......
, Z/ y' l5 ~% N5 I4 q4 P6 S6 \
佢有導尿管幫佢,佢而家成日都排尿,仲有啲血尿,醫生就係想佢盡量排走啲結石晶體
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:23
wahtung 发表于 3-9-2012 22:22
# f8 O/ b% D" v% [& j( B6 ?所以我咪唔會亂咁幫佢注射,佢今日胃口都好咗啲
3 G3 L0 G& p4 D' ~: p
即抗生素藥力生效 好結果 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:24
smallcat 发表于 3-9-2012 22:23 . @# |/ a4 x* R+ m, k) [0 L
即抗生素藥力生效 好結果 
: r7 d4 y4 B9 J8 v; i1 G
應該係殺病菌
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:25
wahtung 发表于 3-9-2012 22:23 ' ^% d  U$ P( l& D" E
佢有導尿管幫佢,佢而家成日都排尿,仲有啲血尿,醫生就係想佢盡量排走啲結石晶體 ...

$ o$ {% R. a$ V7 U9 Q; {1 b' m5 n導尿管導到? 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:26
smallcat 发表于 3-9-2012 22:25
# k/ J. D  S- p0 j導尿管導到? 
( z( k) H- A# v. ~
係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:27
wahtung 发表于 3-9-2012 22:26 # h+ T- U8 x2 P) S# n' t
係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆 ...
. f2 ?3 [3 R- D1 \1 M6 O
 但條管點定位? 
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:28
smallcat 发表于 3-9-2012 22:22 / v; }% U/ K. ?( V) _
 放尿好慘? 會唔會係等佢自然排出,打左抗生素應該會好少少 ...

! L. C0 ?, F# m: _2 I" F如果佢排唔出,積聚得太緊要,會對佢仲唔好,無可奈何都要咁做
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:31
wahtung 发表于 3-9-2012 22:26 5 _" C. l( u6 }" Y% H
係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆 ...
; ?) h! W; h- `5 Z7 W' j# i
飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀
# ]2 d8 ~& c) d! W- B
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:33
wexchau 发表于 3-9-2012 22:31
! |1 t9 B9 j; {6 Z2 n9 w1 `" ?0 h飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀
% D* q. C$ |# x( P# w% J+ U9 `

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:35
smallcat 发表于 3-9-2012 22:27
1 ]4 m0 q0 x$ ^+ m 但條管點定位? 
, ^* s9 E+ K/ a0 m$ u* |
係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:37
清風 发表于 3-9-2012 22:28 4 o8 O; M# U, g; H) z! K
如果佢排唔出,積聚得太緊要,會對佢仲唔好,無可奈何都要咁做
& W& @4 Z6 A/ ^! j! F7 }8 @
  辛苦
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:37
wahtung 发表于 3-9-2012 22:35
0 e4 ?+ T0 ^0 W2 E6 o1 ?( l, N係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟 ...

6 F5 W$ s3 {& D% H 睇到都唔忍心
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:37
wahtung 发表于 3-9-2012 22:33

8 P1 z% L  B& M你地唔係講緊排尿咩...我出來攪攪震,講下笑啫
6 T; |, p/ T1 ?" v
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:38
wexchau 发表于 3-9-2012 22:31
" V" |& `( t, I( M- u( I飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀

q; t- t% L9 b& I6 C 貓鐘意飲奶多D   我都鐘意飲奶架, 證明我係一隻愛奶貓
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:39
+ ]2 S% k- @0 Y" ]& ]
wahtung 发表于 3-9-2012 22:35
1 u! r" Z8 k0 u( X& e+ Z8 v, b係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟 ...

/ D. n% Y" R+ J/ Y! f% W咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:40
smallcat 发表于 3-9-2012 22:38
' b: u; Z1 H1 _! D$ y貓鐘意飲奶多D   我都鐘意飲奶架, 證明我係一隻愛奶貓 ...
) t  O. o. H0 ]8 w3 z8 F
睇下係個DADA就知喇
3 Q' b2 ]7 O6 o- B4 A1 }
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:41
smallcat 发表于 3-9-2012 22:39 1 u! i* j- D8 A
咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?

7 z' d  g# |! N$ N! m你都有呀$ O& L( X3 u6 J

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:42
, B7 v/ Q% R; t' G+ k3 |2 W, k7 n
wexchau 发表于 3-9-2012 22:40 & V4 G$ r& W8 R3 _
睇下係個DADA就知喇

( ~6 E- j$ g2 Q. E) W! B 貓真係鐘意飲奶架, 人飲既盒裝奶都可以比佢地飲, 但少少好喇, 貓有專用貓奶粉開奶, 不過, 一般比BB貓多!
, [2 Q" l+ l1 z0 t但成年貓都可以飲
8 K* h9 `- a: s2 U8 p
5 E# K' Z+ U- _! h4 [我個人飲奶唔一定要 DaDa牌大包奶架
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:43
wexchau 发表于 3-9-2012 22:41
) c& e. s  G$ e. y0 }你都有呀

( W6 Q$ ?9 u5 N% U6 S. D下? 點解我見到你地有, 我見唔到我有?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:43
smallcat 发表于 3-9-2012 22:39
3 F7 r* H+ k; C3 u+ s5 t: Y; s/ I咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?
5 t  G. ]$ k2 l8 j% N% Z7 [  _
係咩
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:43
wexchau 发表于 3-9-2012 22:37 1 K2 X; J5 o5 J, r  c
你地唔係講緊排尿咩...我出來攪攪震,講下笑啫
# k) s3 X! r5 l
有嘢搞咩
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:44
smallcat 发表于 3-9-2012 22:42
# k! p# j; n- z4 w% ]貓真係鐘意飲奶架, 人飲既盒裝奶都可以比佢地飲, 但少少好喇, 貓有專用貓奶粉開奶, 不過, 一般比BB貓 ...

( |0 l5 y, I4 v! C5 `& O咁貪心..又大小通飲& O2 I2 w$ P* u4 M

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:44
smallcat 发表于 3-9-2012 22:37
3 N1 y' d" b6 F' q# u睇到都唔忍心
/ r& D# L$ a- q6 \! f9 I+ O' T
無辦法,唔係咁做好大鑊,隻貓分分鐘無
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:45
wahtung 发表于 3-9-2012 22:43   g5 u* n( r3 x# ^- O: Q$ y5 }
係咩

* @% [8 J& N- u- \+ j係呀, 白色字及符號, 唔通係因為我用google chrome?
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:45
smallcat 发表于 3-9-2012 22:43
5 d' q. L: e. M/ Q6 ^6 Z下? 點解我見到你地有, 我見唔到我有?

; X' z* x# K1 Q. }5 x* b. T O3 r1 E4 i! F9 M
: A/ h9 |- ~( Z" q4 {+ T! r係呀,個個POST都有+ j2 ~5 I% z; z4 b5 K3 g

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:46
wexchau 发表于 3-9-2012 22:44
8 U+ U! D9 q1 @2 L" Y  `* l咁貪心..又大小通飲
: S( d6 b3 A. P# t% G. e
DaDa 牌好過 蒙牛既    最少無咁多問題
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:47
wahtung 发表于 3-9-2012 22:43 & {& o! o8 J" A) ^
有嘢搞咩

2 Y  E; ^! a- E! P0 S! v8 n7 E. g3 a就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題
1 T/ X/ N. x9 s8 U9 P& N& ?
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:47
wexchau 发表于 3-9-2012 22:45
& r$ ?, `; G; G- }O3 r1 E4 i! F9 M4 _( T0 x+ e5 J7 l. D+ p) C& v
係呀,個個POST都有

% @! ~2 c" p/ b" F" Y4 P5 ^8 m4 D好似之前無  最近才見到有D白色字及符號  
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:48
wexchau 发表于 3-9-2012 22:47
  a1 V! O1 h! C3 X+ Y* J就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題

& E) J" s# X* k1 X* i咦,佢答句尾有啲白字,係咪亂碼?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:48
smallcat 发表于 3-9-2012 22:45 4 b, H* l* l' t5 X( n
係呀, 白色字及符號, 唔通係因為我用google chrome?

7 l% G: o. Y. r( ]' O我見到呀,不過唔係個個引言回覆都有
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:49
wexchau 发表于 3-9-2012 22:47
2 F) |, L, r# v: M, A" |- d就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題

5 N- o2 o2 {" m6 {( F& G+ p! c 你同我玩唔正經, 開正我個條路, 不過, 我要忍住唔可以離題
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:49
smallcat 发表于 3-9-2012 22:47 + a' ?: ~' [( }  w
好似之前無  最近才見到有D白色字及符號
9 e3 j9 R+ T/ I& a1 K
嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到
6 `  n% E2 @, X: w6 `
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:51
wexchau 发表于 3-9-2012 22:49
* O% @& e4 o( [! `% V嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到
+ `( h, ^5 h* B8 \
以前都試過
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:54
wahtung 发表于 3-9-2012 22:51
8 y4 X" i% _( q$ V) C以前都試過

. h0 ]6 f6 q) E8 P2 A唔通外星文....外星人都來我地個論壇呀* A% W  }: P4 A1 q7 q; H6 `& T' F

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:55
wexchau 发表于 3-9-2012 22:54
& |+ ~' H' b; y; x# Z/ x2 Q% {5 s唔通外星文....外星人都來我地個論壇呀

' i- D, u5 i8 g$ V, V1 A唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:58
wahtung 发表于 3-9-2012 22:55
9 E9 U" z- i/ @唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛

, Z" A) x& ~3 G6 v2 m1 g& S咁問下佢地有無外星信用卡和外星貸款先5 r1 |1 e/ r; M& D( X# _% G8 i+ d

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:58
wahtung 发表于 3-9-2012 22:55
7 C& M9 j  q# {# e9 C5 w唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛

$ k9 f) R5 G& E9 m0 @6 n照計用開無理由突然有software bug
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 23:00
wexchau 发表于 3-9-2012 22:49 % ^  X1 f4 @; ?- U  |$ T) D
嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到

* d* p, G' C$ o& kthank u!
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:02
smallcat 发表于 3-9-2012 22:58 - _; h: o# \8 a7 q. p
照計用開無理由突然有software bug

5 f! r) k* j: L# Q8 Q都話有外星人到訪囉..仲講
$ [; Z$ i3 F7 s
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 23:04
wexchau 发表于 3-9-2012 23:02 + n& a: Z5 h& k9 \! v$ N( Y
都話有外星人到訪囉..仲講
; d1 s0 Q$ S) P9 X% ~

作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:05
smallcat 发表于 3-9-2012 23:04
, i2 W- Y. ]  a. K' C3 k
嗱,係未呢?連你隻得意猫都睇唔到喇
. g, E8 E% ~" h# E# I  d; `
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:06
wexchau 发表于 3-9-2012 23:05 % r3 i3 O8 @! V) K! s  X
嗱,係未呢?連你隻得意猫都睇唔到喇

5 i- {( L$ A! H( y$ S- \9 M) T又睇到囉...咁快..頭先明明唔見左1 q4 x+ i3 Z8 h+ g- I; Y0 M# h/ Q8 x

作者: MEIMEI    時間: 6-9-2012 13:55
華兄~你隻貓貓依家好返D未呀?
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 14:01
MEIMEI 发表于 6-9-2012 13:55
/ H3 _2 ]( A! `) \華兄~你隻貓貓依家好返D未呀?
6 @6 E: n# D! E+ Y# m- p
好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫脹,因佢唔肯食藥,只有打針,有啲藥是無針藥的,所以要留係獸醫處兩三日俾佢哋打針食藥要清除病毒較穏陣,我諗我又要返工,唔可以日日抱佢嚟睇,只有用呢個方法,咪擺低隻貓係獸醫診所囉有心呀,七姐
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 15:00
wahtung 发表于 6-9-2012 14:01
' M( L3 y# ^+ d- a' b# g* ^+ d好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫 ...

' D9 w1 l. R7 m9 j; \ 好快康復, 不過, 隻貓一定唔太習慣在陌生環境
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 15:01
d 貓在熟悉環境比較安定, 不過, 無辦法  忍兩, 三日
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:09
smallcat 发表于 6-9-2012 15:01 ( l2 f5 L* U0 t3 K
d 貓在熟悉環境比較安定, 不過, 無辦法  忍兩, 三日
- f4 W  m  i. Q/ C- N& {2 o! \8 B
唉..我無得選擇,總後俾獸醫睇佢一定比我更好,我一定要橕牠
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:12
smallcat 发表于 6-9-2012 15:00 6 C9 P" u  v' o$ b5 P( T. z( u
好快康復, 不過, 隻貓一定唔太習慣在陌生環境
+ W4 R/ w, |% Y, U
今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做唔到的唯有忍耐,祝褔佢,快啲康復[attach]3991[/attach]華東養得佢絕對唔係三分鐘熱度貓兄明白我嗎
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:17
wahtung 发表于 6-9-2012 22:12 / f+ j8 V; A9 `) G
今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做 ...
; m  k9 \1 G6 x
我一向養貓無論點都唔會放棄佢
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:17
wahtung 发表于 6-9-2012 22:12 + v# F) K! ?) u! i3 L& G$ M: |; _8 u
今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做 ...

$ x9 s: m5 o- o* x+ o. N 唔係我點可以叫 smallcat
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:19
smallcat 发表于 6-9-2012 22:17 & k, z/ d5 m3 ?7 V' J( a
唔係我點可以叫 smallcat
: X" i) c, R# _' M& e# `
明白,收到,大家都愛貓之人,亦可以咁講,重視生命
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:21
smallcat 发表于 6-9-2012 22:17 9 R% l0 q0 d2 f5 `. q
我一向養貓無論點都唔會放棄佢

4 y9 G% j/ U3 }' e. N7 ~) Q, e: e無錯,一定堅持到底
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:24
wahtung 发表于 6-9-2012 22:21
4 }3 ~' o# o7 j9 J% o3 p無錯,一定堅持到底

1 H0 q. ^( I# ^4 z好多見到寵物有病就放棄既人, 一定有報應的
/ }8 a8 f" C+ J
* [3 d/ Y! z6 a- p3 J' b所以, 我都係 華山派貓家族的
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:26
$ g+ y8 _5 n; u# m無錯,一定堅持到底
: B* A( a, z9 q# ~4 w& o
我知貓在診所會唔舒服, 因為我都試過, 而且會擔心隻貓見唔到主人會有D驚, 不過, 回到家就無事!
) z& _. k0 T) a% D+ `  T" H
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:27
4 C/ H4 @6 U, `5 ~1 u無錯,一定堅持到底
' C, N* }" E/ }" d2 r9 W' S$ ^- _8 {
D貓雖然平時好沙塵, 但絕對知道主人對佢地好!
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:29
smallcat 发表于 6-9-2012 22:24
2 I5 S1 Y, y$ u. F好多見到寵物有病就放棄既人, 一定有報應的 + o4 `+ s' V: T8 c
$ n1 L: K1 E1 `9 \
所以, 我都係 華山派貓家族的  ...
( y0 ]0 g6 b: ?' _2 @
我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復[attach]3995[/attach]
- T+ c0 I. N; X% B2 j" ?
6 r$ I" s- l- U" A$ f/ z6 o: Y[attach]3996[/attach]
1 i! k  K4 P+ B; ~
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:30
smallcat 发表于 6-9-2012 22:27 . n1 {  Y) \0 b2 c+ @! }- ?5 e; T
D貓雖然平時好沙塵, 但絕對知道主人對佢地好!
0 @( Q' p9 x0 f' k
我知,今朝佢啲動作我都收到
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:32
smallcat 发表于 6-9-2012 22:26 ; q$ U& \6 z+ z. n4 K
我知貓在診所會唔舒服, 因為我都試過, 而且會擔心隻貓見唔到主人會有D驚, 不過, 回到家就無事! ...

1 D# H, T1 G7 k3 U我都預咗,但為佢安全及康復必要咁做,我聽晚收工都會過去睇佢
作者: MEIMEI    時間: 6-9-2012 22:35
wahtung 发表于 6-9-2012 14:01
) {; I9 _, \$ k% C5 f好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫 ...

* G$ o  O" d- I& L$ y放心啦~冇事嘅~
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:37
MEIMEI 发表于 6-9-2012 22:35 ' J, {$ k6 T  I1 X' b
放心啦~冇事嘅~

1 T$ Q6 M6 G9 M( j% z3 P/ O有心,七姐今年發生我屋企的事真係好多,但我一定堅持,我唔會認輸的
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:42
wahtung 发表于 6-9-2012 22:29 8 A' l& L2 T# _) i4 m4 L- i
我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復6 v& I4 I1 h, n, A

5 T$ v; }& M; h0 v0 N" k3 k, o唔係怕報應, 係如果個類人養寵物, 只不過用來當消遣, 呢類人同我偶像 涼粉無分別
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:44
wahtung 发表于 6-9-2012 22:32
" g( O3 z* B# {# C. m我都預咗,但為佢安全及康復必要咁做,我聽晚收工都會過去睇佢
: V. G8 I4 i1 n- K( v. J/ u1 a+ I
一定要, 你放工診所未收去睇下佢 佢心會定D
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:45
smallcat 发表于 6-9-2012 22:42 $ A3 n1 s1 O: ~/ @
唔係怕報應, 係如果個類人養寵物, 只不過用來當消遣, 呢類人同我偶像 涼粉無分別  ...

; T9 E4 A) }. k* D4 u: w. q+ _絕對係,我好反對有啲正在拍拖人士,為想氹佢伴侶而亂送寵物,萬一有時分手時就將隻寵物放棄,唉..呢啲例子真係唔少
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:46
smallcat 发表于 6-9-2012 22:44
: t+ b6 r1 i' K1 E0 Y一定要, 你放工診所未收去睇下佢 佢心會定D
  c* E' ^5 x: a7 L1 u+ x5 g" @8 u  K
我一定會做,我現時都好掛住佢
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:50
wahtung 发表于 6-9-2012 22:45 8 `  p3 ~! W; k; H) h) H! c
絕對係,我好反對有啲正在拍拖人士,為想氹佢伴侶而亂送寵物,萬一有時分手時就將隻寵物放棄,唉..呢啲例子真 ...
+ c9 d7 o6 `! W0 e, Z' E( @
呢D情侶搵條命攪飛, 同生個B留住對方一樣大獲
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:52
: F' w8 y. ~8 X# [' l
wahtung 发表于 6-9-2012 22:46
7 i: B: O+ M! g5 H- D2 q, C- J我一定會做,我現時都好掛住佢

( t8 q3 U- i/ s& S. G8 e# S, ~  我發覺貓在不安時, 好需要主人既安慰, 比狗更需要, 因為貓無狗咁定   
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:54
9 j6 C! B/ Z; P& z$ a
smallcat 发表于 6-9-2012 22:50 5 u( |% B  ~- V1 x! `% a
呢D情侶搵條命攪飛, 同生個B留住對方一樣大獲

5 }8 |: o3 e, u, Z# S5 @" t: c, f7 C, b. a7 _4 [
其實真實例子都見唔少,啲拖友攞啲送寵物氹對方,到有問題閙交分手又將隻寵物掉上街上自生自滅
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:57
smallcat 发表于 6-9-2012 22:52
9 x' _* [: V; _0 E2 X* e* H我發覺貓在不安時, 好需要主人既安慰, 比狗更需要, 因為貓無狗咁定    ...
7 {, x9 A/ V' a- _
可以話佢祖先情格係咁,今朝隻貓成朝咁嗲我..但現時佢咁樣,好心酸
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 23:01
wahtung 发表于 6-9-2012 22:57
  `7 h2 l# ~; q2 N可以話佢祖先情格係咁,今朝隻貓成朝咁嗲我..但現時佢咁樣,好心酸
$ T3 @; t% d4 s, D% U( v
呢D係自然情況  唔係因為佢病情  佢好轉都一樣會嗲你  因為貓在陌生環境係不舒服  華兄你都好清楚 但沒辦法; ?1 D1 q6 T) s/ W, [9 G
過兩日好翻  佢在屋企訓一大覺就無事  又會沙塵翻
  B6 x. `) z" E& |! s1 E
3 w% U1 n9 ]0 ?3 l# E3 YD貓一好翻又會變沙塵 高傲  好玩
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 23:08
smallcat 发表于 6-9-2012 23:01
# N- F0 ]/ I1 p: I; t$ M呢D係自然情況  唔係因為佢病情  佢好轉都一樣會嗲你  因為貓在陌生環境係不舒服  華兄你都好清楚 但沒辦 ...
+ t. _* p0 x0 e  s
哦,咁過兩日我都要串爆佢講笑啫
作者: 清風    時間: 7-9-2012 11:56
wahtung 发表于 6-9-2012 22:29
6 e4 u0 U5 E/ U, ]) F9 @" l+ e3 g我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復$ D& C" e  u/ I5 Y3 i

' c) X. I7 k' P華東哥........   

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3