破產聯盟

標題: 解破後想申請信用咭一問 [打印本頁]

作者: keithskies    時間: 12-7-2010 20:51
作者: 301    時間: 12-7-2010 23:25
(解破後4年後穩陣 d)

http://www.hkiva.org/bbs/viewthread.php?tid=4747&extra=page%3D1
作者: sydney2000    時間: 13-7-2010 11:48
如果要黎傍身, 可以買張中x visa 預付卡...
可到全球接受VISA的商戶簽帳消費..

老破左, 係未99% 銀行吾批信用卡 ?
作者: chrischoi6688    時間: 10-10-2010 21:48
請問中x visa 預付卡是怎樣申請的? 是否亦要經銀行批核?
請各位幫忙回覆小弟, 因小弟公司最近轉型, 本人將會有很多時出外工幹,
每住酒店總要求刷咭付按金, 真的非常不方便, 而我又不想同行其他同事知道我曾經破產,
請各位幫幫忙吧!
作者: mochida_elt    時間: 10-10-2010 21:52

4# chrischoi6688

中銀預付卡可於全港各中銀香港、南洋商業銀行及集友銀行分行購買,無需申請。
購買時更可自由選擇儲值金額(HK$100至HK$5,000),購買後的下一個工作天,即可使用。
作者: chrischoi6688    時間: 10-10-2010 22:04
想再問, 這張咭是否有咭主的名字印在咭上面呀?
作者: mochida_elt    時間: 10-10-2010 22:25
6# chrischoi6688

真正既答案我唔知。

照常理推測,一買第日即用既卡又點會有卡主個名?
作者: mochida_elt    時間: 10-10-2010 22:28
6# chrischoi6688

如果你買左,不如你返黎話俾我地知有冇個名,好冇?
作者: chrischoi6688    時間: 10-10-2010 22:33
無問題! 買到後到時話比你知
作者: 301    時間: 12-10-2010 13:26
係呀,
而家好多銀行都有預付卡,

其實咪儲值卡咯,
即係銀行既禮券差不多.

卡面無姓名既,
有效日期前使用,
如VISA一樣轆法.
最適合老細俾菲傭去百佳買野(低額免簽)

下面呢張係亞東銀行....
作者: mochida_elt    時間: 12-10-2010 14:12
10# 301

........
我個人認為佢.....好樣衰
作者: chrischoi6688    時間: 12-10-2010 22:43
10# 301

多謝提供有關資料, 不過拿這張卡出來, 就等於話比人知, 申請不到正常信用卡囉! 唉!
作者: mochida_elt    時間: 12-10-2010 22:49
12# chrischoi6688

點解?
作者: chrischoi6688    時間: 12-10-2010 22:56
13# mochida_elt

因為卡上面無名, 始終望落去怪怪地囉!!
其他人一定會有疑問, 點解唔簽正常卡儲積分或攞CACH DOLLAR而簽這張?
作者: mochida_elt    時間: 12-10-2010 23:10
14# chrischoi6688

解釋既野,隨口都up到幾個出黎...

人地送; 老婆/老公出俾我; 朋友呢間銀行做,叫我幫幫手差幾個quota

你過到自己o個關,有咩解釋諗唔出??
作者: survivor    時間: 13-10-2010 20:35
15# mochida_elt

最怕係人地「睇到當睇唔到」,又唔問你,連解釋機會都冇,唔通此地無銀咩?
作者: survivor    時間: 13-10-2010 20:40
話事話,預付咭可唔可好似其他信用咭咁享用各大商戶o既折扣優惠呢?用黎出手機又得唔得呢?
作者: mochida_elt    時間: 13-10-2010 20:44
16# survivor

人地睇到都唔問,你仲要解釋d咩野??

要擔心人地諗野既,就算你拎張ae黑卡出黎,人地都可以o係你背後說三道四啦....

作者: survivor    時間: 15-10-2010 14:50
究竟有冇人實在出咗張預付卡o架,走過去中銀、東亞......都話冇提供呢一種卡o既服務~
作者: 301    時間: 15-10-2010 16:35

19# survivor

X銀銀行預付卡
http://www.boci.com.hk/chi/prepaid/boci_prepaid.php

X通銀行..卡
http://www.bankcomm.com.hk/tw/creditcard/bcom_giftcard.html

有電話可查詢架.

解破後根本申請到信用卡,
使乜用預付啫 !
作者: chrischoi6688    時間: 16-10-2010 00:40
請問我是否真的可申請信用卡? 而不用買預付卡出TRIP呀?
聽講有兄弟話最有機會是申請AEON信用卡, 但我破產前曾經欠他們錢, 請問有無其他兄弟有類似情況, 而申請到AEON信用卡呢?
作者: luckybabygirl    時間: 22-10-2010 23:22
19# survivor

X銀銀行預付卡
http://www.boci.com.hk/chi/prepaid/boci_prepaid.php

X通銀行..卡
http://www.bankcomm.com.hk/tw/creditcard/bcom_giftcard.html

有電話可查詢架.

解破後根本申請到信用卡,
使 ...
301 發表於 2010-10-15 16:35

你有冇申請時比埋解破令間bank呀??同埋批左幾多比你呀
作者: super_skuller    時間: 24-10-2010 02:25
我想問破產期間可否用預付卡?另預付卡可否用於網上購物?
作者: survivor    時間: 14-12-2010 21:11
我想問破產期間可否用預付卡?另預付卡可否用於網上購物?
super_skuller 發表於 2010-10-24 02:25

我已出咗張中x禮物卡,其實即係預付卡,樓上問題答案係可以!
作者: gringoire    時間: 2-1-2011 22:36
想問: 咁既情況下, 可唔可以叫屋企人申請附屬信用卡給自己?
作者: redlion    時間: 20-5-2011 11:54
各位兄弟,

我自己都有同樣嘅問題,所以呢幾個月都不停去揾資料,同埋親身去銀行問。

下面係我揾到嘅資料,大家可參詳:

1) 預付卡: 差不多所有銀行都有,但係好多限制:
A) 卡上沒有名字 (有一D直情寫住Gift Card)
B) 不能增值,如你買咗一張有5000元嘅預付卡,你係唔可以再加錢入去,用完5000元後,只可再買另外一張卡。
C) 最重要嘅係,銀行話比我知,預付卡有好多係唔可以做Pre-authorization嘅,即係唔可以當酒店住房嘅按金/租車按金用,俾錢可以 (我相信好多同我一樣嘅朋友就係因為呢個原因先需要張卡^^; 我無試過,只係銀行職員同我講)

2) 扣賬卡:我揾過好多銀行,但只有2間銀行有,富邦同恆生。但富邦係上年開始唔再做新嘅扣賬卡。所以依家只有恆生有 (我自已用緊,用咗1個月左右)
A) 恆生Enjoy消費卡 (記住,唔係Enjoy 卡,係Enjoy 消費卡),張卡有Visa Function, 但無得借貸,你入1000,就可以有1000用,另外,要申請呢張卡,你一定要有恆生户口(建議要埋E-Banking)。當張卡唔夠錢俾嘅時候,銀行會係你户口自動過500或1000去張卡到 (每日最多1000(自動),無限(自已過 -經E-Banking / 櫃員機 /銀行排隊都得)
B) 所有消費卡都係白金卡,表面上同正常卡無分別,但係如果細心睇係有唔同嘅,正常嘅Enjoy Visa 係有Visa Wave Function,但消費卡係無嘅。
C) 可網上購物,仲有恆生網上認証
D) 熱線話可以當酒店住房嘅按金/租車按金用,但未試過。

當我係銀行申請時,D職員都唔係好知有呢張卡,淨係話有Enjoy Visa, 但係當我開咗户口同埋E-Banking 之後,係E-Banking裡面有得申請,申請3個星期到就收到通知去攞卡,衣家用緊。)

***)
恆生Enjoy消費卡:
https://bank.hangseng.com/1/2/ch ... ions/spending-cards

希望幫到大家。

(幾時可以入到IVA論壇呢^^;)
作者: noeyec    時間: 15-6-2011 01:08
作者: fai    時間: 9-8-2011 18:21
21# chrischoi6688

sorry 我申請唔到AXON是因為4年前欠佢數而破產
noeyec 發表於 2011-6-15 01:08

我破之前都有欠AXON, 不過解破後都申請到!
作者: dilko    時間: 18-9-2011 05:05
我09解破!即去兄弟申請visa ok! 得5000,個個月碌,個個月淸用左3個月加到10000,跟住10年仲批左20000貸款分12期!
作者: busdriver.430    時間: 10-11-2011 16:47
請問恒生張 enjoy 消費卡有冇得享受一d 鋪頭或者食肆既優惠, 同埋可唔可以賺分 / cash dollar 之類呢?

thanks.
作者: canshek    時間: 29-11-2011 04:25
redlion 发表于 20-5-2011 11:54
各位兄弟,

我自己都有同樣嘅問題,所以呢幾個月都不停去揾資料,同埋親身去銀行問。

多謝你的分亨,因為香港人,無信用card真的好不方便,原本打算4年後,在一d財務公司開的銀行申請信用卡,如兄弟,大象,e安等,而家多一樣考慮
作者: 温sir    時間: 13-12-2011 22:22
macauranger 发表于 13-12-2011 21:49
呢四年以來已習慣用cash,鬼死咁方便,而家隨身都帶一兩萬出街!

哈哈!仲勁過我!我都只係日日袋住三幾仟啫………
作者: smallcat    時間: 13-12-2011 22:34
温sir 发表于 13-12-2011 22:22
哈哈!仲勁過我!我都只係日日袋住三幾仟啫………

溫蛇有無申請翻張卡呀? 無卡其實生活都好正常, 但最怕係銀包仔唔夠錢點算呢?

作者: smallcat    時間: 13-12-2011 22:36
macauranger 发表于 13-12-2011 21:49
呢四年以來已習慣用cash,鬼死咁方便,而家隨身都帶一兩萬出街!

師兄, 咁多cash不如做張預付卡, 5000蚊額去代替其中5000cash, 好過咁多cash咁厚
作者: dopod123    時間: 13-12-2011 23:01

macauranger兄,你平時出街小唔小心.唔太小心的話通知去向
作者: smallcat    時間: 13-12-2011 23:40
macauranger 发表于 13-12-2011 23:30
上次買地通拿,都係現兜兜,唔係好厚姐!

嗯, 我都係怕依家坐車好逼, 如果真係有扒手會危險少少咁解
我將來解破後都希望有張預付卡, 主係希望係代替cash, 太多現金我都有少少唔習慣, 驚自己唔記得有無跌左, 有時論盡既時候
作者: 温sir    時間: 14-12-2011 00:26
smallcat 发表于 13-12-2011 22:34
溫蛇有無申請翻張卡呀? 無卡其實生活都好正常, 但最怕係銀包仔唔夠錢點算呢?

...

好簡單啫!無錢咪唔買囉,
必要時就叫老婆用咭,可以控制自己使錢,又可增進感情
作者: smallcat    時間: 14-12-2011 00:51
温sir 发表于 14-12-2011 00:26
好簡單啫!無錢咪唔買囉,
必要時就叫老婆用咭,可以控制自己使錢,又可增進 ...

溫蛇, 其實我係怕自己, 基本上用錢唔怕超出預算, 怕係論盡 跌左錢或帶唔夠錢就死了  到時仲有張卡可以翻屋企咁解   不過, 好在依家仲有八達通, 只要唔會唔見八達通就應該可以翻到屋企
其實最驚係在大陸, 你知大陸無錢去醫院係無人救的
作者: canshek    時間: 14-12-2011 21:29

我最多都係五舊水,同理張提款CARD,可以用EPS嘛.
作者: smallcat    時間: 15-12-2011 03:45
macauranger 发表于 14-12-2011 13:31
個人意見,credit得第一次,就會有第二次,以前爭咭數就因為咁!

師兄, 我以前欠卡數係比人累的
作者: canshek    時間: 15-12-2011 05:45
smallcat 发表于 15-12-2011 03:45

算吧啦,學精了,不要再望回頭!
作者: dopod123    時間: 15-12-2011 14:05
smallcat 发表于 15-12-2011 03:45

現金在手.世界通行
作者: canshek    時間: 16-12-2011 04:57
dopod123 发表于 15-12-2011 14:05
現金在手.世界通行

123大哥,你D錢真係好鬼洋!
作者: dopod123    時間: 16-12-2011 15:02
canshek 发表于 16-12-2011 04:57
123大哥,你D錢真係好鬼洋!

洋咗少少攪唔番
作者: bb_q_888    時間: 16-12-2011 19:13
smallcat 发表于 14-12-2011 00:51
溫蛇, 其實我係怕自己, 基本上用錢唔怕超出預算, 怕係論盡 跌左錢或帶唔夠錢就死了  到時仲有 ...

我聽(廣告)有D保險咭話可以用來入大陸醫院,其實係咪無用?
因為我唔多清楚,想請教下你.
作者: siesiuy    時間: 16-12-2011 19:44
bb_q_888 发表于 16-12-2011 19:13
因為我唔多清楚,想請教下你. ...

是有醫療保險咭可用來入大陸醫院作代替按金用.
雖然包全中國. 但不是所有醫院都收.
毎個省衹有幾間醫院收.
作者: smallcat    時間: 16-12-2011 22:43
bb_q_888 发表于 16-12-2011 19:13
因為我唔多清楚,想請教下你. ...

有用, 但係都有唔同銀行出既保險卡, 大部份重點城市既醫院都會有, 但因為銀行唔同, 所以, 都要查清楚邊間銀行或保險公司最合, 因為醫院都好似有D差別!
其實大陸最唔安全係有事無錢無人救, 所以, 回到題目, 除左BBQ板主你所說的保險卡, 另外就係解破後留一張預付卡做支援, 用來消費就不會的了, 用來做現金或後備支援, 有時真係需要!
作者: smallcat    時間: 16-12-2011 22:44
siesiuy 发表于 16-12-2011 19:44
是有醫療保險咭可用來入大陸醫院作代替按金用.
雖然包全中國. 但不是所有醫院都收.
毎個省衹有幾間醫院收 ...

所以, 就有需要有預付卡, 因為有時去到內地D地方, 唔一定係好繁華既市區, 咁如果保險卡唔支援那家醫院, 咁真係大件事, 咁唯有用預付卡比住D錢先, 再班救兵都可以!
而且, 人民幣得一百元鈔, 帶得多真係好唔方便! 當然, 有銀聯既提款卡都可以做到支援功能, 多張預付卡心安D咁解

作者: ahyiu_hk    時間: 12-6-2012 17:50
聽說申請aeon信用卡會易d, 有無人試過, 我差不多半年後解破, 好想知到, 因為有幾次和同事去台北公幹, 住酒店時都會被要求出示信用卡, 當時只好作藉口說忘記帶, 由朋友代勞,好尷尬.
作者: ahyiu_hk    時間: 12-6-2012 18:05
基本上, 我唔係想用信用卡去消費, 甚至我提醒過自己一世都唔好再用, 但是只是工作上需要而已.
作者: ahyiu_hk    時間: 12-6-2012 18:06
基本上, 我唔係想用信用卡去消費, 甚至我提醒過自己一世都唔好再用, 但是只是工作上需要而已.
作者: sailojai    時間: 29-8-2012 11:35
ahyiu_hk 发表于 12-6-2012 18:06
基本上, 我唔係想用信用卡去消費, 甚至我提醒過自己一世都唔好再用, 但是只是工作上需要而已. ...

全對, 見過鬼重唔怕黑, 不過有時在香港地工作, 出差, 同老闆一齊時, 真係冇張咭傍身, 好多時都有尷尬情況, 我最怕同老闆和客一齊食飯, 因次次都要帶很多現金, 但D人實問你點解簽咭拿積分..........................唉!!!!
作者: 胖港    時間: 30-8-2012 00:18
我剛申請了兄弟.等回覆..
作者: 胖港    時間: 2-9-2012 01:11
胖港 发表于 30-8-2012 00:18
我剛申請了兄弟.等回覆..

到手了,,,,,

作者: redlion    時間: 26-11-2012 10:37
busdriver.430 发表于 10-11-2011 16:47
請問恒生張 enjoy 消費卡有冇得享受一d 鋪頭或者食肆既優惠, 同埋可唔可以賺分 / cash dollar 之類呢?

tha ...

張卡一樣有cash dollar, 佢同enjoy 信用卡無乜分別
作者: redlion    時間: 26-11-2012 10:40
CPKing 发表于 7-6-2011 15:09
A very nice article.

我想問吓,個張 [身痕] Enjoy 消費卡,請問你試過做hotel pre-authorization 未呢 ...

Hotel Pre-authorization 同租車都得, 但係hotel pre-authorization 如果最後無消費,佢會hold住咽amount 30日.......
作者: hklkf    時間: 3-1-2013 02:06
你地好我想分享下我既經驗~我四年前欠恒生同獅子十萬卡數 二萬私人LOAN~自己同銀行傾IDRP 每月還5000 X 36 ,到而家還完左一年,因為申請唔到信用卡(要五年先洗到TU),但我又想有VISA卡間中 網上消費 所以試下申請恆生消費卡含visa =EPS有VISA既卡,今日終於成功申請,好HAPPY
作者: kungfu    時間: 19-10-2013 07:20
喺X銀開咗個儲蓄户口, 張提款咭可以喺收銀聯同EPS嘅鋪頭用.
作者: devilfish    時間: 24-10-2013 15:59
好彩我冇爭 Aeon 錢.... 呢 4 年都係用中銀出糧... 希望呢兩間有一間肯發卡比我
作者: diyhard2002    時間: 4-11-2013 22:06
chrischoi6688 發表於 12-10-2010 22:43
10# 301

無錯
作者: Benz雄    時間: 12-6-2014 12:11
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11年申請enjoy預付卡批咗,14年被痕身電話邀請master卡,批咗白金卡,信用額40000
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 12:44
Benz雄 發表於 12-6-2014 12:11
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11 ...

始終都有得用番信用卡日子的
作者: kikisam    時間: 21-9-2014 23:36
Benz雄 發表於 12-6-2014 12:11
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11 ...

好有參考價值。
作者: hklkf    時間: 8-11-2014 17:42
我而家洗左底,年薪都20K。成功申請hsbc金卡同恆生白金卡了
作者: hklkf    時間: 8-11-2014 17:45
而家用卡都會再還下下期D卡數,一定唔會再欠銀行錢了
作者: b03Stormy    時間: 16-4-2015 12:10
本人解破後三個月左右,憑"解除破產令"巳成功申請Aeon $5000額的信用卡,何必要買預付卡? 早前曾經看到此帖,我也以為沒辦法申請了,所以閱讀了很多有關預付卡既資料,現在有張正式既信用卡我巳很滿足了。
希望我既分享可以幫到大家
作者: chuchu2002    時間: 19-6-2015 12:55
大家暫時不應該去申請,等到十年後,我就是一個成功的例子。是因為環聯要破產人到十年後才會自動注銷,但最好申請前fax你張解破信到它們office,再等3星期先apply,成功率有90%以上。(當然最好之前無壞賬的銀行)
作者: hidi    時間: 20-6-2015 09:44
去年底已解除破產令,上月申請"兄弟"信用咭,昨晚信用咭已到手(之前沒有牙齒印),真的很開心!
作者: mickey7100    時間: 11-8-2015 11:17
上年年底畢業,但到今年5月先攞到解除破產令,7月頭申請"兄弟"信用咭,終於昨天收到,有$10,000LIMIT,比預期高,已經好開心,其實呢4年已習慣冇卡用用,申請番張卡都只係方便去旅行網上訂酒店用,最攪笑係最後一次係電話核對完所有資料後,當然都有提已收到我張解破令,之後佢居然問:「你需唔需要借錢」,我話唔駛喇,見過鬼仲唔怕黑咩
作者: japanesegirl    時間: 12-8-2015 19:31
mickey7100 發表於 11-8-2015 11:17
上年年底畢業,但到今年5月先攞到解除破產令,7月頭申請"兄弟"信用咭,終於昨天收到,有$10,000LIMIT,比預期高, ...

請問你申請時連埋解破信比佢,定係之後先後補比佢?
作者: mickey7100    時間: 13-8-2015 15:07
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾.
作者: japanesegirl    時間: 13-8-2015 22:52
mickey7100 發表於 13-8-2015 15:07
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾. ...

你有無去環聯更新資料?
作者: 小浩南    時間: 14-8-2015 20:02
mickey7100 發表於 13-8-2015 15:07
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾. ...

我申請AEXN 時就連解破信都無俾, 當普通申請咁, 結果都批到
作者: 重新戰士    時間: 16-8-2015 00:46
尋日收到SMS批左張宗x銀行白金卡,等收卡。之前有好多師兄話有過老破或者DPR/IVA 既朋友好難申請,可能我份工返左7年亦是大公司。所以我可以申請到痕身同宗x銀行。依家有2張得閒用左買下煙同交1000蚊保費同增值百達X就算。搞返好TU再申請買樓。
其實以前銀行都好睇TU REPORT。但是跟據我所知道,銀行信貸個邊已經將TU作為參考值資料。(早3年前銀行未行電腦計分)所以又未必一定要去申請財仔卡。
同之前C HING 所提,你拎將財仔卡始終好多人都會知道你可能有前科,所以銀行先唔批卡比你。
大家如果畢業左一段時間,銀行又個個月有剩,我相信只要提供多D資料銀行冇理由唔批卡俾你。
"本人以上2間銀行都有MPF供緊"呢個是現在批卡比較重要因素,但亦不是唯一因素**
作者: 301    時間: 16-8-2015 17:14
是的,
同意'戰士'説法。
TU 祇是發卡機構之參考數據,
301認為細銀行更未必依據TU分數。
每月餘款在儲蓄戶口必成更有力被批出信用卡之支持原因。

作者: Bencsc    時間: 16-8-2015 22:49
請問戰士,你係去分行定上網申請架?
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 00:29
痕身我就平時拎FORM 交文件去:
有HK ID COPY, NAME CARD, STAFF CARD, 銀行薄仔,痕生MPF STATEMENT, 地証, 過去2年稅單, 糧單(3個月)
宗 X 銀行,
行開銀行俾職員撩左2野咪申請
HK ID COPY, NAME CARD , STAFF CARD, 其他一樣都冇俾。3星期後通知批左
不過有年事我都幾肯定,銀行睇我地呢批出過事既人。一般批刻會比較慢。據我了解因為銀行想等到最後限期去DRAW你份TU睇。睇下你有冇同時間申請多過一份,如果有會唔批,由於TU會見到有銀行DRAW你份野睇,但又唔開戶*即係唔批啦*你唔批咁我都唔批啦!所以我地要有D耐性。不要心急!當然我覺得我最大優勢是,我份工做左岩岩8年。所以可以再做銀行卡,如果大家想再用銀行借貸服務,我真是建議你地唔會亂轉工!
作者: super_skuller    時間: 17-8-2015 00:36
戰士師兄有冇update TU? 同畢業咗幾耐再申請?Thanks a lot!
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 00:44
我係到多講原因是,過去2年之前,家中有事需要錢!我自己又供緊未斷,(我搞DRP屋企人冇人知)係呢個情況下我只好去再借貸,坦白講我既情況根本1-2線財仔銀本唔會借到俾我。(有2間大既我仲供緊)
所以只好向3線財仔直接借,雖然冇扣D咩人續費咩擔保費,(借足5萬) 但是就要付我48.9%既利息仲要14個月內清數。
個次件事我就一定搞返好個TU。如果唔係一世都買唔到樓,所以我完左之後先一步步處理,每年2次睇自己TU,又去投訴銀行唔DELETE我份記錄,其實有100個人有105個都話TU 要5年後先會自動刪除。呢個是岩,但我一完左就叫銀行刪除紀錄。
其實TU 只是紀錄機構,所有野都是銀行話事,所以雖然我TU GRADE 是I 但是2015 已經冇晒戶口紀錄!
經過呢2個月既處理我打破一D定理:

-TU 紀錄是可以刪除的,只要銀行同意
-GRADING低是可以重新做人
-唔係間間銀行都唔批卡俾我地D有過去既人,我地都有權利去選擇一D利率比較好既借貸服務
-3線財仔都有D好好,不過利息就真是超高!同埋成日打黎搵你再借錢,好煩!

作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 00:50
super_skuller 發表於 17-8-2015 00:36
戰士師兄有冇update TU? 同畢業咗幾耐再申請?Thanks a lot!

我畢業岩岩8個月,有UPDATE。所有銀行通知刪除我戶口紀錄既信有KEEP,之後DRAW自己份TU睇,有問題即場拎份正本俾TU搞
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 00:59
講開,我都係等到收到第1張卡返黎先夠膽掉之前 D TU REPORT,我有成10份,每份25頁大家可以想像我D數幾厚!

作者: mickey7100    時間: 17-8-2015 11:06
重新戰士 發表於 17-8-2015 00:44
我係到多講原因是,過去2年之前,家中有事需要錢!我自己又供緊未斷,(我搞DRP屋企人冇人知)係呢個情況下我 ...

師兄你話你一完咗就叫銀行刪除紀錄,你既意思係咪還番哂錢俾銀行,因你係攪DRP,如果你還哂叫銀行刪除紀錄都正常,但我地就好難叫銀行刪除紀錄.

其實之前4年都冇用卡,都已經慣咗用現金,申請番張卡都只係方便上網買嘢同訂酒店等,正常出街買嘢食飯都唔會用卡,所以邊間都冇咩所謂.但我認同,只要你係同一間公司做得耐,有固定出糧紀錄,有錢剩係銀行,相信間銀行都好快會自行刪除紀錄
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 21:28
同意你所講。唔係個個人既情況都可以一概而論,我所言都只屬參考作用!
而我好希望發放一D正面既信息俾大家,有好多情況我們是可以作出主導,唔係樣樣都要俾銀行或者收數公司話事。
我見大家都話AExON 可以批卡,其實如果一有咩事佢地一樣即交俾"足褲"收數。我仲好記得,當日5,000蚊數,15日後變左30,000。入左15000 話俾一個月我再跑,佢仲日日打黎公司追。目的只是要我盡快還,又話俾期數我個人走左,講左等於冇講。最後搞到我去澳門借。當晚仲係旺角分行交錢仲打黎問候我,所以我對呢間野都好避忌,申請 / 用都冇問題,只希望大家小心,盡可能都用返銀行服務比較好,話晒你去銀管局同報警,所有收數即時要停先!*兄弟我就唔知,當日都冇呢間財仔*
行錯路唔駛死人,負起責任重新做人!

作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 22:25
不過破過的我,就真係難申請D啦
作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 22:30
我都有份做咗十年的大公司工,自動轉賬出糧,戶口個個月有10皮係度,都係唔批,有D灰,只係想有張咭放便D
作者: sydney2000    時間: 17-8-2015 22:41
我覺得銀行信用卡同財仔信用卡, 用起黎冇分別
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 23:04
Bencsc 發表於 17-8-2015 22:30
我都有份做咗十年的大公司工,自動轉賬出糧,戶口個個月有10皮係度,都係唔批,有D灰,只係想有張咭放便D ...

如果你唔介意,可以俾D資料我講下我既睇法俾你
你現在出糧銀行之前是否有過節?
你工作性質是咩?
當年老破數目
你咩學歷(呢個係銀行計分用)以小弟所知有D銀行會照顧D低學歷人事
作者: 重新戰士    時間: 17-8-2015 23:10
sydney2000 發表於 17-8-2015 22:41
我覺得銀行信用卡同財仔信用卡, 用起黎冇分別

同意!除左以下情況
冇左信用卡免息分期 (呢個好2面刃)如果控制得好就慳左又舒服D,一下唔留神分分鐘又出事
貴D利息
冇左D 咩積分
財仔卡好似冇咩信用額免息透支 (有每個月HK$12蚊手續費)

作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 23:20
多謝戰士兄
作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 23:21
用緊中X,無過節,
作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 23:22
做緊sales 中七畢業
作者: Bencsc    時間: 17-8-2015 23:25
重新戰士 發表於 17-8-2015 23:04
如果你唔介意,可以俾D資料我講下我既睇法俾你
你現在出糧銀行之前是否有過節?
你工作性質是咩?

多謝先
用緊中X,之前無過節,中七畢業,sales,破前欠大約40個,因為10年前唔係好記得
作者: 重新戰士    時間: 18-8-2015 00:02

以下是小弟所略知既分析(只作參考作用)
- 宗X銀行一向對SALES 比較保守!所以就算你冇過節,冇老破,除左你有定期或物業MPF,如果唔係都難批。佢地既卡都叫做難批!之前我冇出事都唔批
- 中7 已經叫唔錯但分數是一個偏低既位置 *唔好介意*( 我中5直頭低分)
- 事間已經一段幾多時間,TU REPORT 唔知道你有冇睇!唔知道D 記錄仲係唔係到???我先假設你已經更新左TU
我會有以下建議:
係老痕同健康銀行開一個普通戶口,之後每個月都分開儲D錢入去。最少500。(記得定期去轉賬)
6-12個月後你可以先申請 UNJOY卡-紅卡。
申請時提供多D資料,如果可以好似我咁多就更理想。
交FORM後唔好打去HOTLINE到查詢批刻情況。因為呢D係CS SYSTEM全部有記錄。每一日早上11:00前要將呢D記錄上一個 SYSTEM 詳細唔可以講。
等30個工作天後就有人SENT SMS對你D資料。(等於成功)之後收卡
如果唔得。
等多3個月先再去健康銀行申請 HIG 信用卡。
以我所知道呢2張是最進取同唔係職業分。之前都有C HING提過。
其他細行都比較保守。
民眾同富貴都OK不過好似冇咁著數
作者: Bencsc    時間: 18-8-2015 00:32
重新戰士 發表於 18-8-2015 00:02
- 宗X銀行一向對SALES 比較保守!所以就算你冇過節,冇老破,除左你 ...

恆記同健康(即以前A十A)都有數,為有試下富記

作者: Bencsc    時間: 18-8-2015 00:42
重新戰士 發表於 18-8-2015 00:02
- 宗X銀行一向對SALES 比較保守!所以就算你冇過節,冇老破,除左你 ...

TU有更新,D級兩月前的事,及有張A字頭的咭用左2個月,但得5K未有得加額,因為年尾想去自由行,5K額,唔夠訂酒店及機票,所以想出張銀行咭額大D放便D。希望可以成功啦
作者: lionpig    時間: 19-8-2015 03:58
戰士兄,我08年解破,今年年頭申請過姨昂同健康都唔批,後來去左update tu, 而家評分係D,report冇晒撇賬,我想申請多次.  你認為該如何處理?健康之前冇欠$,有人仔做緊定期,姨昂有爭$,本人係sales同一公司做左8年,專上學院文憑畢業, 月入約$25000有咩意見?
作者: 重新戰士    時間: 19-8-2015 19:04
lionpig 發表於 19-8-2015 03:58
戰士兄,我08年解破,今年年頭申請過姨昂同健康都唔批,後來去左update tu, 而家評分係D,report冇晒撇賬,我想 ...

健康銀行好"鐵"即係好緊。佢唔批你一次,你下次再申請一定要有大變動先會有機會再批。你有幾多錢都係假。
我建議你:
由今個月起儲起晒D月結單
等出年(坐多4個月監)
之後跟我一樣提供晒所有資料。
今日向人取經下得知道。原來銀行都幾睇我地(過來人)份稅單,假設你年薪25萬去申請一張白金卡(年薪要求15萬)由於銀行只會用你年薪一半去計(初次申請)所以唔會批卡俾你。
你有COMMISION仲要打折。所以你都唔駛想有白金(除了D假白金) UNJOY其中之一
我估我地之中冇可能會有Infinity level既卡
去痕生銀行申請紅UNJOY啦!

作者: lionpig    時間: 19-8-2015 20:43
其實我不奢望申請白金咭,我呢D過來人只希望有張信用咭方便下, 恒生我有爭佢地$,健康冇爭,唯有再等下囉
作者: lionpig    時間: 19-8-2015 20:44
如果我申請再姨昂,唔知有冇機呢?
作者: 重新戰士    時間: 19-8-2015 21:30
lionpig 發表於 19-8-2015 20:44
如果我申請再姨昂,唔知有冇機呢?

垣白講:民眾銀行都可以申請,不過以我所知唔會多過7000。幫助不大!
冇咩野唔好搞個TU啦,如果你真係極度需要,等多D文件去兄弟卡,有案例。有交過手都批卡

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3