破產聯盟

標題: 跟李周,但加左人工 [打印本頁]

作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 19:38
標題: 跟李周,但加左人工
想向同學仔們請教一下,因為過左probation,人工加左1成,到$16500,李周會批幾多比我?同埋需唔需要重新填支出表比佢哋參考?感謝同學仔
作者: 欠一百萬    時間: 24-3-2024 20:00
如果之前無講定點分配入息增加事宜, 就通知佢加了人工並同時申請增幅內你想自用個數,等佢批.
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 20:08
欠一百萬 發表於 24-3-2024 20:00
如果之前無講定點分配入息增加事宜, 就通知佢加了人工並同時申請增幅內你想自用個數,等佢批. ...

百萬兄你好,李周嗰陣係每一項比左分配的數額比我
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 20:21
如果我填生活費填$15300佢會唔會批
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 20:23

大概分配為下:
管理費$494
差餉地租 (上次生活費因差餉寬減冇批,今次加番) $550
煤氣 $100
電費 $400
水費 $50
上網及住宅電話費 $200
家庭雜項費用 (上次比$2400) $2500

家庭總數:$4294

MPF (5%) $825
個人膳食 (上次批$4500) $4700
個人交通費 $1000
電話費 (上次批$190) $200

個人總開支 $95

個人雜項 (上次批$1500) $1700
供養父母 (上次批$2196) $2581

總數:$15,300

作者: 一個傻人    時間: 24-3-2024 20:26
佢之前批咗個數畀你,有無講過吓如果人工增加點計上繳?
有啲主任可能講咗加2000就上繳多1000
有啲可能每樣開支加少少畀你
所以最好直接聯絡主任問清楚
作者: 後會有期    時間: 24-3-2024 20:59
agnes0913 發表於 24-3-2024 20:23
大概分配為下:
管理費$494

單身 搵1萬6 想佢批 1萬53 交7舊 你係咪諗多左
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 21:10
後會有期 發表於 24-3-2024 20:59
單身 搵1萬6 想佢批 1萬53 交7舊 你係咪諗多左

我結左婚,有小朋友,之前生活費係14k以及$16500-15300不等於$700 而係$1200,謝。

作者: 一個傻人    時間: 24-3-2024 22:21
agnes0913 發表於 24-3-2024 20:23
大概分配為下:
管理費$494

供養父母可能唔會批多
加10%人工,主任起碼都收你一半啦
即係生活費多幾百蚊畀你
作者: 後會有期    時間: 24-3-2024 22:23
agnes0913 發表於 24-3-2024 21:10
我結左婚,有小朋友,之前生活費係14k以及$16500-15300不等於$700 而係$1200,謝。
...

咁你條數 無填小朋友?  有小朋友批果14000 就真係小 起碼都兩萬啦
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 22:35
我修正左一下,我生活費要$15000
我諗住聽日可以直接打過去問下主任先,問完再email正式record比主任
-
小朋友佢哋係話有興趣班個啲會比我扣數,到時候比收據比佢哋做番record就得
作者: 一個傻人    時間: 24-3-2024 22:39
agnes0913 發表於 24-3-2024 22:35
我修正左一下,我生活費要$15000
我諗住聽日可以直接打過去問下主任先,問完再email正式record比主任
-

咁個主任都好呀,小朋友興趣班都畀批你
好多主任都會話呢啲唔係必需而唔批架
希望你順利傾到你想要嘅結果
作者: agnes0913    時間: 24-3-2024 22:46
多謝師兄們既意見!
有消息會再update~
作者: agnes0913    時間: 25-3-2024 16:18
同佢傾完了,批多$500生活費,而家上繳$2000
作者: 後會有期    時間: 25-3-2024 17:10
agnes0913 發表於 25-3-2024 16:18
同佢傾完了,批多$500生活費,而家上繳$2000

慘,我搵多你一倍 都係交5000  都係有小朋友
作者: 最後生還者    時間: 25-3-2024 18:50
我想問下有冇師兄解釋點解加人工可以要求多啲生活費,純粹想知,因為我都想fight多啲
作者: agnes0913    時間: 25-3-2024 18:54
最後生還者 發表於 25-3-2024 18:50
我想問下有冇師兄解釋點解加人工可以要求多啲生活費,純粹想知,因為我都想fight多啲 ...

我跟白髮魔女,基本上佢話幾多就幾多,冇得fight
作者: 一個傻人    時間: 25-3-2024 19:39
最後生還者 發表於 25-3-2024 18:50
我想問下有冇師兄解釋點解加人工可以要求多啲生活費,純粹想知,因為我都想fight多啲 ...

有啲主任唔會沒收晒加人工啲錢
會畀番啲落生活費度
如果自己覺得生活費想多啲就要自己同主任傾

作者: 最後生還者    時間: 25-3-2024 20:48
一個傻人 發表於 25-3-2024 19:39
有啲主任唔會沒收晒加人工啲錢
會畀番啲落生活費度
如果自己覺得生活費想多啲就要自己同主任傾

咁我想請教一下師兄,如果我單身,有能力搵$30000,但係如果都係要全部上繳,咁樣係咪應該求其搵份萬零兩萬蚊算?人工$20000同$30000批出來生活費有冇分別?
作者: 一個傻人    時間: 25-3-2024 22:02
最後生還者 發表於 25-3-2024 20:48
咁我想請教一下師兄,如果我單身,有能力搵$30000,但係如果都係要全部上繳,咁樣係咪應該求其搵份萬零兩 ...

有無負擔家庭支出?
屋租水電煤果啲?駛唔駛供養父母?
呢啲都影響生活費批幾多
如果咩家庭支出都無,單身嘅生活費都係一萬左右
有家庭支出、供養父母就會批得多啲

作者: 最後生還者    時間: 25-3-2024 22:09
一個傻人 發表於 25-3-2024 22:02
有無負擔家庭支出?
屋租水電煤果啲?駛唔駛供養父母?
呢啲都影響生活費批幾多

住家人物業,冇租單,但係都要象徵式交租,希望可以報$3000-5000
要供養父親
水電煤 $1000 (按夏天計)
差餉一個月$750
管理費 $1330

咁我搵$20000同$30000有冇分別?
作者: 一個傻人    時間: 25-3-2024 22:18
最後生還者 發表於 25-3-2024 22:09
住家人物業,冇租單,但係都要象徵式交租,希望可以報$3000-5000
要供養父親
水電煤 $1000 (按夏天計)

無租單就唔係想寫幾多就幾多架啦
供養父母要睇年齡,唔夠65唔批超過65有生果金又批少啲
水電煤差餉管理費有單可以填落收支表
另外有無兄弟姊妹同住?有嘅支出要除番開
你搵30000,預上繳35%都係10000
如果你搵20000,同樣預上繳35%就7000
所以你問有無分別,係一定有分別架
作者: 最後生還者    時間: 25-3-2024 23:27
一個傻人 發表於 25-3-2024 22:18
無租單就唔係想寫幾多就幾多架啦
供養父母要睇年齡,唔夠65唔批超過65有生果金又批少啲
水電煤差餉管理費 ...

搵$30000會批到$20000生活費??
作者: 一個傻人    時間: 25-3-2024 23:41
最後生還者 發表於 25-3-2024 23:27
搵$30000會批到$20000生活費??

睇跟你果個主任點計啦
一般都係聽師兄分享最多35%

作者: 最後生還者    時間: 25-3-2024 23:59
一個傻人 發表於 25-3-2024 23:41
睇跟你果個主任點計啦
一般都係聽師兄分享最多35%

姐係搵$40000只上繳$14000? 咁so?
作者: 一個傻人    時間: 26-3-2024 18:15
最後生還者 發表於 25-3-2024 23:59

睇主任啦呢樣
作者: cftong    時間: 27-3-2024 23:28

你呢個問題我都好想知。

目前爬文,我見有些說有一定比例,搵多啲又批多啲,咁搵份正職博升職加薪都有著數;
但亦有說法你不論搵多少,扣除生活一律上繳。咁,我打散工算。

好迷惘。

作者: 一個傻人    時間: 27-3-2024 23:30
cftong 發表於 27-3-2024 23:28
你呢個問題我都好想知。

目前爬文,我見有些說有一定比例,搵多啲又批多啲,咁搵份正職博升職加薪都有著 ...

呢樣真係睇主任手鬆定手緊

作者: 從新做人1000    時間: 28-3-2024 08:34

佢都係睇你有冇開支可以claim ,如果同屋企人住唔洗交租唔洗供養,佢想鬆比你都做唔到啦。只要你供$8000 以上都算大戶,佢唔會揸得太緊,不過每間外判同每個主任做法唔到,睇彩數
作者: cftong    時間: 28-3-2024 11:26
補充一問:
假如搵full time正職有6萬先算,批2萬生活;另一選擇係part time現金散工搵3萬,咁大家會點揀?
作者: wclun    時間: 28-3-2024 12:08
cftong 發表於 28-3-2024 11:26
補充一問:
假如搵full time正職有6萬先算,批2萬生活;另一選擇係part time現金散工搵3萬,咁大家會點揀? ...

6萬唔會要你比4萬。可以大9返他們
見唔少高收入人士
都是比30%到
要比太多班人會唔做到時連30%都無
作者: 最後生還者    時間: 28-3-2024 23:56
wclun 發表於 28-3-2024 12:08
見唔少高收入人士
都是比30%到

如果係咁就好,但係生活費點可以批到$40000?
作者: 最後生還者    時間: 29-3-2024 00:01
wclun 發表於 28-3-2024 12:08
見唔少高收入人士
都是比30%到

我之前份工$40000,因為聽人講單身生活費最多批到萬頭,如果我搵返份工$40000,點樣生活費可以批到70%?

如果$40000要上繳$30000我寧願做洗手算

請師兄指點一下
作者: 一個傻人    時間: 29-3-2024 07:57
最後生還者 發表於 29-3-2024 00:01
我之前份工$40000,因為聽人講單身生活費最多批到萬頭,如果我搵返份工$40000,點樣生活費可以批到70%?
...

屋租水電煤差餉管理費
供養父母子女
呢啲都有嘅咪可以批多啲生活費
作者: 從新做人1000    時間: 29-3-2024 14:10
最後生還者 發表於 29-3-2024 00:01
...

未聽過有人上繳$30000 咁多,應該頂多人工4成。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3