破產聯盟

標題: 同李周傾完生活費 [打印本頁]

作者: xyz001    時間: 22-2-2024 01:43
標題: 同李周傾完生活費
我9月頭自己入學,10月中正式開始,到1月中開債權人大會(我冇出席),之後問翻主任就知跟李周。
一開頭真係好驚,因為係呢度睇到好多話李周好西,但尋日傾完之後,全程覺得好舒服,負責我果位主任都有鼓勵我,好開心跟到呢位主任,希望淨翻嘅3年幾順順利利,平平安安!
作者: georgelam    時間: 22-2-2024 07:21
師兄你好 我聽日上李周 想問下你最尾月供幾多
作者: 後會有期    時間: 22-2-2024 10:00
你無錢上繳 迫你倉果陣就知咩料
作者: 後會有期    時間: 22-2-2024 10:07
佢已經唔係關心你有無做野,佢幫你關心埋你老婆你會同你講 點解你老婆唔做野 小朋友比其他人揍咪得
作者: 一個傻人    時間: 22-2-2024 18:55
所以真係好睇跟邊個主任
我同你一樣都係李周,亦同樣由好嘅主任跟
淨番呢三年幾希望我哋都順利過渡
作者: 抬起頭    時間: 22-2-2024 23:42
一個傻人 發表於 22-2-2024 18:55
所以真係好睇跟邊個主任
淨番呢三年幾希望我哋都順利過渡 ...

跟邊個係好?
作者: 一個傻人    時間: 24-2-2024 00:10
抬起頭 發表於 22-2-2024 23:42
跟邊個係好?

留意番啲師兄分享,通過都會有人問個主任姓咩
作者: xyz001    時間: 17-3-2024 01:42
georgelam 發表於 22-2-2024 07:21
師兄你好 我聽日上李周 想問下你最尾月供幾多

連埋分期,每月8000,人工大約2萬中
作者: xyz001    時間: 17-3-2024 01:43
一個傻人 發表於 22-2-2024 18:55
所以真係好睇跟邊個主任
淨番呢三年幾希望我哋都順利過渡 ...

一齊加油,時間會突然過得好快
作者: 抬起頭    時間: 17-3-2024 02:06
xyz001 發表於 17-3-2024 01:42

我都就快要見,請問份tu報告係咪一定要有?
作者: tony浸信會    時間: 17-3-2024 08:07
病情時拖咗一陣、有一日去到海港城環聯想出 tu    原來要320蚊手續費     當時無錢      一直到依家一年半都冇追我就冇再理      其實每年佢打電話都只係提我報一報有冇公司花紅      唔得閒理我其他嘢       另外我打散工逢月頭都會影印紅薄仔 fax     每次出糧前戶口都係淨二、三十蚊       又諗唔到几時有錢出tu     每月上繳就800至1300蚊咁囉!
作者: 一個傻人    時間: 17-3-2024 08:45
抬起頭 發表於 17-3-2024 02:06
我都就快要見,請問份tu報告係咪一定要有?

睇吓你果個主任係咪堅持一定要攞
如果係你都係要補番畀佢
作者: CKC    時間: 17-3-2024 12:58
跟李周一定會問你攞Tu,如果你未頒令,網上有免費Tu可以攞定先,主任當日都接受我破前一個月的tu報告。如果你已經頒令但又唔夠錢攞Tu的話,你就同主任傾,睇吓可否係傾生命費時扣減相關費用。
作者: beekwok21    時間: 18-3-2024 08:31
好多時佢地都已經有8在資料係手,同我個主任都ok
作者: beekwok21    時間: 18-3-2024 08:47
beekwok21 發表於 18-3-2024 08:31
好多時佢地都已經有8在資料係手,同我個主任都ok

80%資料係手,我上到去其實佢都淨係俾銀行number佢就冇啦
之後因為嗰陣失業,我就未即時有供款銀行number俾我
不過之後搵到工,同出左境/有咩更新都KEEP住寄信俾佢
作者: loevon    時間: 18-3-2024 16:47
唔出席大會使唔使通知主任呀?
作者: 欠一百萬    時間: 18-3-2024 17:31
loevon 發表於 18-3-2024 16:47
唔出席大會使唔使通知主任呀?

當然要啦
作者: 一個傻人    時間: 18-3-2024 19:35
beekwok21 發表於 18-3-2024 08:47
80%資料係手,我上到去其實佢都淨係俾銀行number佢就冇啦
之後因為嗰陣失業,我就未即時有供款銀行number ...

我2月中傾完到而家都未有供款戶口畀我
我3月頭果期供款叫人幫我拎上李周到交

作者: 抬起頭    時間: 19-3-2024 00:30
CKC 發表於 17-3-2024 12:58
跟李周一定會問你攞Tu,如果你未頒令,網上有免費Tu可以攞定先,主任當日都接受我破前一個月的tu報告。如果 ...

就快就係要去見李周
作者: loevon    時間: 19-3-2024 14:41
xyz001 發表於 17-3-2024 01:42

我覺得都重手啊,雖然都好過唔舉手不停數冚數
你屋企負擔少?

介意講你唔連分期幾多?

謝謝
作者: 一個傻人    時間: 19-3-2024 22:08
師兄人工二萬中如果唔連分期應該上繳5、6千
作者: 一個傻人    時間: 24-3-2024 22:59
一個傻人 發表於 18-3-2024 19:35
我2月中傾完到而家都未有供款戶口畀我
我3月頭果期供款叫人幫我拎上李周到交
...

終於收到通知供款戶口開好咗可以入數
唔駛出糧又出去一次
作者: Yiu00009    時間: 26-3-2024 14:48
我星期四上去李周,人工3萬頭都預左比佢咬????????
作者: JY1847    時間: 26-3-2024 16:54
Yiu00009 發表於 26-3-2024 14:48

可以分享一下你要繳多少嗎
作者: 一個傻人    時間: 26-3-2024 18:19

心目中預上繳幾多?
自己有無計過每月支出總數

作者: 從新做人1000    時間: 26-3-2024 19:19

洗唔洗交租?如果有租約屋企又要你養應該可以全calim
作者: Yiu00009    時間: 27-3-2024 08:43
一個傻人 發表於 26-3-2024 18:19
心目中預上繳幾多?
自己有無計過每月支出總數

我估上繳8-9000走唔甩,有計過下
有冇師兄近排見過李周,上到去咩環境呀?
作者: 因為愛所以愛    時間: 27-3-2024 09:12
李周呢排好左,祝福你
作者: 從新做人1000    時間: 27-3-2024 12:51
Yiu00009 發表於 27-3-2024 08:43
我估上繳8-9000走唔甩,有計過下
有冇師兄近排見過李周,上到去咩環境呀? ...

等你聽日上完去報告,少過2成都已經好好
作者: Yiu00009    時間: 27-3-2024 16:08
從新做人1000 發表於 27-3-2024 12:51
等你聽日上完去報告,少過2成都已經好好

邊有可能少過2成,唔多過35%已經要拜神????????
作者: peterhung    時間: 27-3-2024 17:29
Yiu00009 發表於 27-3-2024 16:08

師兄咁高人工都唔掂? 跟比債權人指定李周搞你 無法 可能覺得你破專登唔還錢
作者: 一個傻人    時間: 27-3-2024 18:24

等你分享呀師兄
作者: 從新做人1000    時間: 27-3-2024 19:34

睇你多唔多供養姐,同洗唔洗交租啦。我識人跟石仔要交租老婆冇野做,揾三萬中都係上繳2成。其實如果人工高,2成都近成萬,供得多佢有錢袋都唔會太為難。不過李周可能辣過石,同好睇跟邊個主任,祝你聽日好運啦,記得拎齊文件比個好印象
作者: 從新做人1000    時間: 28-3-2024 18:18

師兄,李周大唔大咬呀?
作者: 2024ccc    時間: 28-3-2024 22:11

想問下最後要上繳幾多呀?
作者: Yiu00009    時間: 29-3-2024 17:07
琴日上到李周都係同之前個師兄講比人捉左入房
聽錄音先,佢地琴日搞左個烏龍同一時間+同姓去見主任
跟著有個年紀好大主任(唔開名),一輪嘴係感問+串過馬撚
轉頭拎野去影印點知搞錯唔係跟佢????????,到比返真正個主任跟
全程都冇咩野大家吹下水,唔係之前搞錯果個主任感好__串
文件差佢補返就可以,見佢個家用表都幾大咬都cut 得幾勁
我唔同意果個表同主任傾,主任問我係覺得供到幾到
講完個數大家都同意,月供+分期大概萬3蚊
好似都係大概傾左一個鐘,個主任都笑話感快傾完+爽
最後我同主任講話我加人工可唔可以自己用+我供感多
佢話到時大家再傾啦,係果個年紀大主任嚇一嚇其他都冇咩特別

作者: 一個傻人    時間: 29-3-2024 22:12
Yiu00009 發表於 29-3-2024 17:07
跟著有 ...

咁恭喜曬師兄啦
作者: 從新做人1000    時間: 29-3-2024 22:34
Yiu00009 發表於 29-3-2024 17:07
跟著有 ...

多謝師兄分享,不過都要供3成幾..應該唔洗交租同供養父母?
作者: Yiu00009    時間: 31-3-2024 11:14
從新做人1000 發表於 29-3-2024 22:34
多謝師兄分享,不過都要供3成幾..應該唔洗交租同供養父母?

我有租單但父母未夠65歲冇得計埋,其實都快上年11月尾頒令3月尾搵你,都係辛苦3年幾好過個個月跑山,不過學其他師兄話齋李周好睇主任,佢就叫我每個月出糧比糧單佢就得,希望其他師兄一齊加油
作者: 一個傻人    時間: 31-3-2024 19:07
Yiu00009 發表於 31-3-2024 11:14
我有租單但父母未夠65歲冇得計埋,其實都快上年11月尾頒令3月尾搵你,都係辛苦3年幾好過個個月跑山,不過 ...

我同你差唔多時間
傾完生活費都係淨番3年幾好快過
大家加油
作者: 從新做人1000    時間: 31-3-2024 20:52
我都係岩岩傾完生活費冇耐,不過早你地幾個月頒令。仲有3年幾,一齊努力。都好多謝依到啲師兄師姐,由未有no. 問左好多問題到依家傾完生活費。
作者: 一個傻人    時間: 31-3-2024 20:55
從新做人1000 發表於 31-3-2024 20:52
我都係岩岩傾完生活費冇耐,不過早你地幾個月頒令。仲有3年幾,一齊努力。都好多謝依到啲師兄師姐,由未有n ...

係呀,李周都算快傾生活費

作者: 前路茫茫    時間: 1-4-2024 19:40
唔好意思師兄。有啲唔明白。想問問你哋月供同分期嘅意思係咩? 點樣分兩條數去計
作者: 抬起頭    時間: 1-4-2024 19:54
一個傻人 發表於 31-3-2024 19:07
我同你差唔多時間
傾完生活費都係淨番3年幾好快過
大家加油

大家加油
作者: 抬起頭    時間: 1-4-2024 19:55
從新做人1000 發表於 31-3-2024 20:52
我都係岩岩傾完生活費冇耐,不過早你地幾個月頒令。仲有3年幾,一齊努力。都好多謝依到啲師兄師姐,由未有n ...

真係好多謝各位的解答
作者: 一個傻人    時間: 1-4-2024 21:59
抬起頭 發表於 1-4-2024 19:55
真係好多謝各位的解答

有嘢唔明又搵唔到人解答係好徬徨㗎
所以多謝呢個論壇,幫咗我哋好多
有好多師兄師姐嘅分享
作者: Yiu00009    時間: 2-4-2024 11:28
前路茫茫 發表於 1-4-2024 19:40
唔好意思師兄。有啲唔明白。想問問你哋月供同分期嘅意思係咩? 點樣分兩條數去計 ...

月供果個係扣除左你家用,要每果月款返比債主
分期果個係之前未搵你傾家用,要追返期數+你有花紅/雙糧,可以同佢傾分期比供返
作者: Yiu00009    時間: 2-4-2024 11:32
一個傻人 發表於 1-4-2024 21:59
有嘢唔明又搵唔到人解答係好徬徨㗎
所以多謝呢個論壇,幫咗我哋好多
有好多師兄師姐嘅分享 ...

我都係覺得好徬徨岩岩開始,不過好彩有師兄/師姐
肯分享點行同傾家用,唔係行錯好多路
作者: 最後生還者    時間: 2-4-2024 11:41
Yiu00009 發表於 2-4-2024 11:28
月供果個係扣除左你家用,要每果月款返比債主
分期果個係之前未搵你傾家用,要追返期數+你有花紅/雙糧, ...

雙糧可以用黎找分期?
作者: 從新做人1000    時間: 2-4-2024 12:33
最後生還者 發表於 2-4-2024 11:41
雙糧可以用黎找分期?

當然唔可以啦,佢意思係你未傾生活費前出左既糧同舊紅可以分期供返比佢。我都想花紅可能自用,????過外判會食曬你,睇下有冇得傾拎返少少,最終批唔批睇你外判主任了..
作者: Yiu00009    時間: 3-4-2024 10:17
最後生還者 發表於 2-4-2024 11:41
雙糧可以用黎找分期?

可能我表達得唔好,雙糧同月供係分開計
雙糧/花紅你要報比主任知,睇下主住會食曬定留少少比你,冇用到可以一次比佢唔洗分期
作者: Yiu00009    時間: 3-4-2024 10:21
從新做人1000 發表於 2-4-2024 12:33
當然唔可以啦,佢意思係你未傾生活費前出左既糧同舊紅可以分期供返比佢。我都想花紅可能自用,????過外判 ...

好睇個主任放唔放少少比你,我好彩傾家用果時
大家都爽主任留左10%自用
作者: 從新做人1000    時間: 3-4-2024 12:31
師兄跟李周定石仔呀,我都希望可以留到10-20% 自用,真係好睇個主任,好似讚如果李周跟白髮魔女就冇運行
作者: Yiu00009    時間: 3-4-2024 14:44
從新做人1000 發表於 3-4-2024 12:31
師兄跟李周定石仔呀,我都希望可以留到10-20% 自用,真係好睇個主任,好似讚如果李周跟白髮魔女就冇運行 ...

我係跟李周呀,白髮魔女係唔係年紀都幾大果個+好串?我係跟後生果個主任可能傾得埋

作者: 最後生還者    時間: 3-4-2024 15:38
從新做人1000 發表於 3-4-2024 12:31
師兄跟李周定石仔呀,我都希望可以留到10-20% 自用,真係好睇個主任,好似讚如果李周跟白髮魔女就冇運行 ...

搵個師兄溝左佢

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3