破產聯盟

標題: 申破問題 [打印本頁]

作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 14:52
標題: 申破問題
月頭借左幾條數,最後計左連人工都唔夠還第一期,唔知申唔申請到破產。
作者: 欠一百萬    時間: 23-3-2023 15:01
告你
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 15:12
欠一百萬 發表於 23-3-2023 15:01
告你

我想還,但唔夠還,有無辦法?
作者: YeungSu1211    時間: 23-3-2023 15:13
自己申破慳幾千,
申破後有No.就唔可以還錢, 所以愈早有No.愈好
但你月頭借, 咁快破會唔會比人告就唔知啦
作者: 想做返個人    時間: 23-3-2023 16:06
Pakccc 發表於 23-3-2023 15:12
我想還,但唔夠還,有無辦法?

你呢D CASE好惡劣下喎 , 幾條數借完一期都無還過就破, 小心俾人搞

你借果陣唔知自己還唔還到先架咩?? 你諗諗計還左一期先好D喎
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 17:34
想做返個人 發表於 23-3-2023 16:06
你呢D CASE好惡劣下喎 , 幾條數借完一期都無還過就破, 小心俾人搞

你借果陣唔知自己還唔還到先架咩?? 你 ...

如果只還幾個月minpay,可以嗎?
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 17:36
想做返個人 發表於 23-3-2023 16:06

你借果陣唔知自己還唔還到先架咩?? 你 ...

全部銀行數,因為銀行要取消我所有卡,信用卡有現金分期,取消要一次過找數,我真係無辦法

作者: 想做返個人    時間: 23-3-2023 17:48
Pakccc 發表於 23-3-2023 17:36
全部銀行數,因為銀行要取消我所有卡,信用卡有現金分期,取消要一次過找數,我真係無辦法
...

如果銀行數就還好既 , 不過最好都係交一期先破 , MIN PAY都無問題

不過真係還唔到就照舉手囉, 都無辦法
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 17:58
想做返個人 發表於 23-3-2023 17:48
如果銀行數就還好既 , 不過最好都係交一期先破 , MIN PAY都無問題

不過真係還唔到就照舉手囉, 都無辦法 ...

我交幾期minpay 再舉手啦,目前恆生  x wallet livi mox呢幾間,如果恆生叫我一次過還,無得minpay點算
作者: 欠一百萬    時間: 23-3-2023 18:19
月頭借的錢幾條數, 幾多? 去了那裡?
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 20:18
欠一百萬 發表於 23-3-2023 18:19
月頭借的錢幾條數, 幾多? 去了那裡?

爛賭,外圍!如果問起d錢去左邊。話賭,會點算
作者: dannyalex    時間: 23-3-2023 20:27
馬會?
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 21:10
dannyalex 發表於 23-3-2023 20:27
馬會?

外圍
作者: Anmi2019    時間: 23-3-2023 21:22
唔係做老闆到時照講,留定賭博同出入數記錄
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 21:53
Anmi2019 發表於 23-3-2023 21:22

謝謝
作者: Pakccc    時間: 23-3-2023 22:46
Anmi2019 發表於 23-3-2023 21:22

之前在goole穩破產律師,日日有個人打電話黎話負責我噶個案,又話無還過都可以申請破產,又叫我罗強職金,又叫我借多幾條,唉,驚左,現在welend又話可以借8萬我都唔敢要了,好迷茫,差80個!
作者: Alex97    時間: 24-3-2023 03:26
你講緊二線?
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2023 10:54
Pakccc 發表於 23-3-2023 22:46
之前在goole穩破產律師,日日有個人打電話黎話負責我噶個案,又話無還過都可以申請破產,又叫我罗強職金 ...

千萬唔好信依d,呃你去申請但先收你6,7萬手續費,老強依家好難拎得噃,除非你到65,拎完入學後都要你解釋d錢用咗去邊,袋唔到落自己袋。自己計吓數,幾錢人工,有無物業,同幾多個有收入嘅家人同住(影響日後上繳),還唔到就搵正規律師樓去舉手
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 11:29
Anmi2019 發表於 24-3-2023 10:54
千萬唔好信依d,呃你去申請但先收你6,7萬手續費,老強依家好難拎得噃,除非你到65,拎完入學後都要你解 ...

好多數新借,破產應該會被告,宜家人工28000左右,最慘係mox借左20萬,分3期,比呢條數整死左
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2023 11:39
Pakccc 發表於 24-3-2023 11:29
好多數新借,破產應該會被告,宜家人工28000左右,最慘係mox借左20萬,分3期,比呢條數整死左 ...

分得3期你真係賭到傻L咗,淨份人工唔計其他都唔夠還啦,識變咩
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2023 11:41
還住min pay頂1個月,下個月入學啦
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 11:56
Anmi2019 發表於 24-3-2023 11:41
還住min pay頂1個月,下個月入學啦

怕好多數都係還得1期會比人告,打去mox又無得分期耐d
作者: airmax    時間: 24-3-2023 13:12
好多數新借,破產應該會被告,宜家人工28000左右,最慘係mox借左20萬,分3期,比呢條數整死左 ...

20萬分三期? 你薪金28000左右,點分三期? 如果你呢間一期都唔還,怕真係會惹人懷疑。
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 13:33
airmax 發表於 24-3-2023 13:12
20萬分三期? 你薪金28000左右,點分三期? 如果你呢間一期都唔還,怕真係會惹人懷疑。 ...

唉,點算
作者: Stanyan1229    時間: 24-3-2023 14:20
20萬分三期,唔計息都還66666. 你人工28000,其餘38000點嘔出嚟?
作者: 981142    時間: 24-3-2023 14:31

3期?你當自己實贏架咩
梗係分長d,寧願有錢時先提早清
點解銀行會cut你,要你一次過找?
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 15:05
981142 發表於 24-3-2023 14:31
3期?你當自己實贏架咩
梗係分長d,寧願有錢時先提早清
點解銀行會cut你,要你一次過找? ...

恆生要取消我銀行同信用卡戶口,裡面都有分期,要我一次找
作者: 貓女    時間: 24-3-2023 15:11
Pakccc 發表於 24-3-2023 15:05

恆生應該check你Tu,見又借左一大筆,同你計埋數知你一定爆就call loan…
博你剛借果20萬未用哂可找比佢先
恆行好興架
作者: 想做返個人    時間: 24-3-2023 15:13

人工2萬8
借20萬分3期還?

唔好意思, 真係忍唔住爆個粗, 你傻撚左呀?

同埋點解MOX會借俾你, 我都R爆頭
仲要你月頭先借20萬, 咁快輸哂? 有冇賭得咁大呀? 真係好痴線

我都係衰賭錢破產但都無你咁癲

作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 15:16
想做返個人 發表於 24-3-2023 15:13
人工2萬8
借20萬分3期還?

Mox本來得20萬,無啦啦多左個加借20萬,仲多左個10萬,最後就mox欠48萬,死數,預被告!
作者: airmax    時間: 24-3-2023 15:18
想做返個人 發表於 24-3-2023 15:13
人工2萬8
借20萬分3期還?

某討論區足球版,不時有人一萬兩萬一注,贏就貼出嚟攞LIKE,輸就唔貼出嚟,咁輸嗰啲好快就可以去到二十萬。

作者: lamlamli218    時間: 24-3-2023 16:27
樓主你真係好誇張,個人意見min pay都唔好還,直接申請入學吧,俾人告就一定,或者有冇屋企人朋友幫下手幫你還住一期先?無既盡快舉手,根住你計埋找min pay,份糧都唔夠。
作者: 981142    時間: 24-3-2023 16:53
Pakccc 發表於 24-3-2023 15:05

屋企人幫唔幫到你?再唔係借佢地名去借
戒賭啦
作者: mirror0822    時間: 24-3-2023 17:41
Pakccc 發表於 23-3-2023 21:10
外圍

外圍都好玩,犯法架喎
作者: mirror0822    時間: 24-3-2023 17:45
airmax 發表於 24-3-2023 15:18
某討論區足球版,不時有人一萬兩萬一注,贏就貼出嚟攞LIKE,輸就唔貼出嚟,咁輸嗰啲好快就可以去到二十萬 ...

果個別問兄 五萬蚊一注架
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 17:49
等告吧,
作者: lamlamli218    時間: 24-3-2023 18:05
Pakccc 發表於 24-3-2023 17:49
等告吧,

又唔洗甘灰,經一事長一智。無家人朋友肯幫?
作者: airmax    時間: 24-3-2023 18:25
981142 發表於 24-3-2023 16:53
屋企人幫唔幫到你?再唔係借佢地名去借
戒賭啦

唔好搵家人名義去借錢,冇人擔保你有錢還到,如果最後又脫期冇還,肯定六國大封相,隨時家變。
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 20:03
airmax 發表於 24-3-2023 18:25
唔好搵家人名義去借錢,冇人擔保你有錢還到,如果最後又脫期冇還,肯定六國大封相,隨時家變。 ...

唔想再累屋企人了,已經累慘了,惡果自己承受吧!如果告會坐幾耐,坐完可以申請破產?
作者: dannyalex    時間: 24-3-2023 20:21
全數外圍?
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 20:52
dannyalex 發表於 24-3-2023 20:21
全數外圍?

賭外圍
作者: dannyalex    時間: 24-3-2023 21:07
我都係m_x,本身四萬左,一加去到三十幾萬,馬會出入數有,但我於左解釋,有手尾跟,但重點是買之前我冇想過輸,亦冇想過唔還,你問6師實話有機會比人告,但重點你唔破到係還唔到,見步行步。
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 21:26
dannyalex 發表於 24-3-2023 21:07
我都係m_x,本身四萬左,一加去到三十幾萬,馬會出入數有,但我於左解釋,有手尾跟,但重點是買之前我冇想 ...

打定死數啦,
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 22:22
dannyalex 發表於 24-3-2023 21:07
我都係m_x,本身四萬左,一加去到三十幾萬,馬會出入數有,但我於左解釋,有手尾跟,但重點是買之前我冇想 ...

你有無還過
作者: dannyalex    時間: 24-3-2023 22:30
一期min 再㩒,當時用轉數快80000果個,但當然係轉一萬左右
作者: dannyalex    時間: 24-3-2023 22:36
你同家人坦白,背景好就唔诜破,但朋友肯幫我破,條數唔大,但兄弟點解唔幫找一期?因為係最後一次,唔好再錯落去。
作者: dannyalex    時間: 24-3-2023 22:42
dannyalex 發表於 24-3-2023 22:30
一期min 再㩒,當時用轉數快80000果個,但當然係轉一萬左右

因為交完得返一萬,你對家人兄弟坦白先,講完
作者: Pakccc    時間: 24-3-2023 23:10
dannyalex 發表於 24-3-2023 22:42
因為交完得返一萬,你對家人兄弟坦白先,講完

由距告啦,welend可以再借8萬,48期還多5萬幾,雪球越滾越大,唔借啦,怕左啦
作者: davedave2023    時間: 25-3-2023 01:07
其實等佢出收數 先至再傾分期 供兩三期先破 借錢唔還唔係犯法。 借完一期唔找6c行都會叫你唔好搞,以上建議 如果係咁 不如攞埋個welend.分48 攞黎供其他 大數個條等佢call loan出收數 再同收數傾分期會唔會好d 供兩期拖一期 再申破
作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 01:16
davedave2023 發表於 25-3-2023 01:07
其實等佢出收數 先至再傾分期 供兩三期先破 借錢唔還唔係犯法。 借完一期唔找6c行都會叫你唔好搞,以上建議 ...

怕比人追數,搞到屋企!
作者: 貓女    時間: 25-3-2023 01:59
樓主如果唔想攪到屋企,真係唔好再借
去自己舉手唔好搵6c,自己舉唔難的
作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 02:55
貓女 發表於 25-3-2023 01:59
樓主如果唔想攪到屋企,真係唔好再借
去自己舉手唔好搵6c,自己舉唔難的

我都想,出糧所有數我都可以找1期,除左大數6萬幾一期,找唔到,我真係無辦法!
作者: 貓女    時間: 25-3-2023 03:07
Pakccc 發表於 25-3-2023 02:55
我都想,出糧所有數我都可以找1期,除左大數6萬幾一期,找唔到,我真係無辦法! ...

你而家咁既情況仲找來做乜??
你都話大數6萬幾一期找唔到....一件污兩件衊啦...

留返d 錢好過啦...快手去申請破產個版刨文點自舉好過啦...
作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 03:09
貓女 發表於 25-3-2023 03:07
你而家咁既情況仲找來做乜??
你都話大數6萬幾一期找唔到....一件污兩件衊啦...

告硬啊,想知道,告左會坐幾耐,欠mox!可能真係要坐下先可以決心戒賭

作者: 貓女    時間: 25-3-2023 03:13
Pakccc 發表於 25-3-2023 03:09
告硬啊,想知道,告左會坐幾耐,欠mox!可能真係要坐下先可以決心戒賭

無人知會點,,,既然你都預左坐...
就唔好再還..盡量留多一蚊得一蚊比家人...

你真係唔好再賭,,,,我同你講賭係好撚邪...你越追會越輸..財永遠不會入急門...唔好妄想可用賭返身

作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 03:27
貓女 發表於 25-3-2023 03:13
無人知會點,,,既然你都預左坐...
就唔好再還..盡量留多一蚊得一蚊比家人...

甘噶情況,律師應該搞唔到,係咪自己去搞好d,賭外圍會唔會再告多次

作者: 貓女    時間: 25-3-2023 03:31
Pakccc 發表於 25-3-2023 03:27
甘噶情況,律師應該搞唔到,係咪自己去搞好d,賭外圍會唔會再告多次

都叫你去申請破產果版刨文自己去攪...

賭外圍會唔會再告係之後既事...而家唔好諗尼樣...

你自己快去舉手先...咪攪到家人..唔好等到出收數先去攪..到時會好煩一定會比家人更大的麻煩...
既然係一定還唔到..越早破麻煩越少...亦越早返身....

作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 04:30
貓女 發表於 25-3-2023 03:31
都叫你去申請破產果版刨文自己去攪...

賭外圍會唔會再告係之後既事...而家唔好諗尼樣...

恆生,x wallet. Livi.mox  呢4間,會唔會穩人搞屋企人噶

作者: 981142    時間: 25-3-2023 11:31
Pakccc 發表於 25-3-2023 04:30
恆生,x wallet. Livi.mox  呢4間,會唔會穩人搞屋企人噶

你屋企人都知道哂,仲怕咩,最多咪電話騷擾,貼街招,捱過無野
你爭到咁多,人工幾多?
作者: 貓女    時間: 25-3-2023 12:25
Pakccc 發表於 25-3-2023 04:30

正財,銀行一定唔會...而家你都還唔到架啦...
所以越早舉手煩惱越少......

作者: davedave2023    時間: 25-3-2023 12:26
唔驚嘅
作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 13:37
981142 發表於 25-3-2023 11:31
你屋企人都知道哂,仲怕咩,最多咪電話騷擾,貼街招,捱過無野
你爭到咁多,人工幾多? ...

扣老強28000左右
作者: John2628    時間: 25-3-2023 14:30
Pakccc 發表於 24-3-2023 20:03
唔想再累屋企人了,已經累慘了,惡果自己承受吧!如果告會坐幾耐,坐完可以申請破產? ...

真係唔好叫屋企借錢去借錢⋯⋯ 人生要自己負責任,下下都要家人幫,如果比人告要坐監都冇計⋯講真賭錢還賭錢唔係賭命,如果賭錢都可以發達,澳門何生就唔會發達
作者: bright    時間: 25-3-2023 14:56
Pakccc 發表於 25-3-2023 03:27

你怕人告你什麼?你不說賭外圍,只說賭錢,借了錢,現收入不夠償還,故申請破產。

又債主可能恐嚇你,重点是你借錢時有無叫你申報其他欠債?如有叫,你有無隱瞞?有隱瞞,便是欺騙。

借了錢,一期都未还,便申請破產,不是罪。只要你証明自己已無力償還,及借了的錢去了那裹。

馬上申請破產,唯一出路。

連累家人是肯定會的。但你能戒賭才是家人的最大心願。

作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 17:01
bright 發表於 25-3-2023 14:56
你怕人告你什麼?你不說賭外圍,只說賭錢,借了錢,現收入不夠償還,故申請破產。

又債主可能恐嚇你,重 ...

謝謝你,呢幾日一直夜晚都好大壓力訓唔到,結果係點都要坦然面對,戒賭唯一出路
作者: Pakccc    時間: 25-3-2023 17:08
借錢太容易啦,按下個制就幾十萬!
作者: whysocrazy    時間: 26-3-2023 00:28
唔好賭啦 敢輸唔敢贏有時 就係贏過程最後一定係個莊笑到最後我6-7賭左 乜都輸曬而家都係儲幾個月錢申破重新做人 比4年自己承擔番惡果啦 追追又好點都好 唔戒冇人會理 同 睇唔到將來
作者: Pakccc    時間: 26-3-2023 03:32
whysocrazy 發表於 26-3-2023 00:28
唔好賭啦 敢輸唔敢贏有時 就係贏過程最後一定係個莊笑到最後我6-7賭左 乜都輸曬而家都係儲幾個月錢申破重新 ...

我d數都未還過,告就告啦,長痛不如短痛,
作者: Pakccc    時間: 26-3-2023 04:00
如果告會坐幾耐同埋,係咪要坐完出黎先可以搞破產?
作者: whysocrazy    時間: 26-3-2023 05:07
唔好咁諗住啦 坐左加老破 人生就真係乜都冇 建議minpay 或入到幾多就幾多啦 ,
作者: whysocrazy    時間: 26-3-2023 05:08
以欺騙手段取得金錢利益 (1)任何人以欺騙手段(不論該欺騙手段是否唯一或主要誘因)而不誠實地為自己或另一人取得任何金錢利益,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁10年。…唔好博呀 盡力了都叫有個理由解釋
作者: Pakccc    時間: 26-3-2023 17:55
whysocrazy 發表於 26-3-2023 05:08
以欺騙手段取得金錢利益 (1)任何人以欺騙手段(不論該欺騙手段是否唯一或主要誘因)而不誠實地為自己或另一人 ...

走投無路
作者: 981142    時間: 27-3-2023 14:39
Pakccc 發表於 25-3-2023 13:37
扣老強28000左右

月薪20幾倍,可試債務重組/舒緩既
作者: davedave2023    時間: 27-3-2023 15:51
Pakccc 發表於 26-3-2023 17:55
走投無路

巴打 戒賭將來 一定可重新黎過 唔好再令屋企人失望,坦白啦 屋企人一定會不離不棄
作者: Pakccc    時間: 27-3-2023 15:58
davedave2023 發表於 27-3-2023 15:51
巴打 戒賭將來 一定可重新黎過 唔好再令屋企人失望,坦白啦 屋企人一定會不離不棄 ...

6c意見都無得救,一定會被告,刑事仲要還錢,破唔到
作者: John2628    時間: 27-3-2023 19:55
Pakccc 發表於 27-3-2023 15:58
6c意見都無得救,一定會被告,刑事仲要還錢,破唔到

你冇資產轉移應該唔會破產唔到因為你真係資不抵債,只不過比人告詐貸款又另一件事。
作者: Pakccc    時間: 27-3-2023 21:04
John2628 發表於 27-3-2023 19:55
你冇資產轉移應該唔會破產唔到因為你真係資不抵債,只不過比人告詐貸款又另一件事。 ...

9成告詐騙,去落口供,賭外圍又一條,好煩

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3