破產聯盟

標題: 今日去申破 [打印本頁]

作者: man2021    時間: 18-9-2021 18:58
標題: 今日去申破
今日去三姓申破 因為係第一次 所以都驚 差1間銀行 差6間一線 10幾間 2 3線財仔 有幾間第一期都未供 今日有間3線財已經交左收數 律師話最快星期4入紙 想問而家係咪咩財務打黎都唔好聽 而家屋企人出入都有點擔心 可以點做 公司前兩日辭左職
作者: 走出黑洞    時間: 18-9-2021 19:32
門口裝鏡頭
作者: miyako    時間: 18-9-2021 19:52
真是5使聽,聽來得個驚字。你都辭職拉,沒乜好驚。系門口裝眼仔會好點,等屋企人個心定點。
作者: man2021    時間: 18-9-2021 20:14
d收數最快會幾時做野 通常會係幾點  我打返公司同上司講清楚咩事 公司好好 叫我好好地重新做人 而家都叫我捱過呢個難關
作者: qwerty13579    時間: 18-9-2021 20:15
所有電話都唔好聽
聽完佢屌左一輪你仲唔安樂
由得佢係咁炸 但你同你諮詢人真係要頂得住
依家先係啱啱開始
作者: qwerty13579    時間: 18-9-2021 20:17
man2021 發表於 18-9-2021 20:14
d收數最快會幾時做野 通常會係幾點  我打返公司同上司講清楚咩事 公司好好 叫我好好地重新做人 而家都叫我 ...

十個有九個都係齋打電話
我自己差廿幾間扣底財 最尾得兩間有上門貼紙
7月到依家頒埋令 sofar都可以
但頭一兩個星期諮詢人比人炸爆電話 一晚幾百個
作者: man2021    時間: 18-9-2021 20:19
佢地知我同我哥一齊做 佢地會唔會上公司搞我哥
作者: man2021    時間: 18-9-2021 20:23
佢地會唔會去我哥做野地方?因為知我哥同我一齊做野 我驚會搞到屋企人工都冇 到時我屋企人可以點做?
作者: man2021    時間: 18-9-2021 21:23
而家好擔心 唔知今晚就會唔會上門
作者: man2021    時間: 18-9-2021 21:24
作者: man2021    時間: 18-9-2021 21:25
作者: qwerty13579    時間: 18-9-2021 22:22
唔會咁快上門啦
作者: man2021    時間: 18-9-2021 22:47
qwerty13579 發表於 18-9-2021 22:22
唔會咁快上門啦

可唔可以分享下多少少 而且我出門係咪要小心d 會唔會俾伏
作者: 后悔药    時間: 18-9-2021 23:50
man2021 發表於 18-9-2021 22:47
可唔可以分享下多少少 而且我出門係咪要小心d 會唔會俾伏

唔会
作者: 后悔药    時間: 18-9-2021 23:51
后悔药 發表於 18-9-2021 23:50
唔会

大家都戴口罩,有人叫你,你唔好应
作者: highman01    時間: 19-9-2021 00:01
man2021 發表於 18-9-2021 20:23
佢地會唔會去我哥做野地方?因為知我哥同我一齊做野 我驚會搞到屋企人工都冇 到時我屋企人可以點做? ...

正常唔會上門搵諮詢人
最多上門 搵你 話有信交畀你
最多電話轟炸 諮詢人
作者: man2021    時間: 19-9-2021 00:18
始終第一次經歷呢d野 都唔知可以點
作者: miyako    時間: 19-9-2021 00:47
man2021 發表於 19-9-2021 00:18
始終第一次經歷呢d野 都唔知可以點

沒乜野,不用太驚,收數佬都是打份工,5會對你點既。
作者: Susumami    時間: 19-9-2021 07:38
師兄我都準備下月入學(因唔夠錢),而家5間2線都甩咗1期…驚緊
作者: man2021    時間: 19-9-2021 10:47
Susumami 發表於 19-9-2021 07:38
師兄我都準備下月入學(因唔夠錢),而家5間2線都甩咗1期…驚緊

聽日開始我都驚 6c都話咩電話都唔好聽 避一避先 聽左都冇用
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 14:20
唔使驚,我過2日拎令喇
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 14:23
我都係一開14間2線 仲有cash專業 日本仔,得2間上門g記仲有一間唔知乜撚,你而個時候就拖到你拎左個no.用乜野方法都好 拖…拖到有no就逐間公司WhatsApp去講我申請老破無錢還報左警…d電話黎一個block一個
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 14:27
我都唔知自己好彩定點,有no之後ub cash專業 日本仔一個電話都無打比我,好撚安靜。係得頭2個星期2線收數追下,總之唔好理,等到去頒令就可以
作者: NGBAK    時間: 19-9-2021 14:49
我都十三间二线,等下个月十九号出令,天天有电话追数,没有接电话,我出去外面住了,睡觉会安心点!兄弟姐妹加油就是!
作者: qwerty13579    時間: 19-9-2021 15:12
樓主真係唔使咁驚
班財務最多都係電話係咁打比你同諮詢人
佢地搵人上門做野都要比錢
同埋上門嘅話都唔會做啲咩
我過來人經驗 比兩間上門貼紅紙 仲要鬼鬼鼠鼠
無拍門搵人又無叫囂 所以佢地就算上門都唔使驚
最重要係屋企門口裝cam 咁佢地就唔會亂嚟
作者: asd8818    時間: 19-9-2021 15:32
聽日拎令唔知仆街g記仲追唔追
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 15:43
asd8818 發表於 19-9-2021 15:32
聽日拎令唔知仆街g記仲追唔追

唔使驚喔,由佢追,拎個系統電話炸番佢地電話,葉生阿麻
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 15:45
我有成3-4間岩岩借完都立即舉手,預計唔到無錢還唔通係甘比班仆街罰息咩,驚西佢地告咩
作者: asd8818    時間: 19-9-2021 16:07
驚上門被隔離左右睇到唔好
作者: man2021    時間: 19-9-2021 16:48
想問g記係邊間?
作者: eugen666    時間: 19-9-2021 18:08
asd8818 發表於 19-9-2021 16:07
驚上門被隔離左右睇到唔好

甘又係,當時有一間8點幾上黎,格離屋d人睇到我門都唔敢出怕比人笑。放下面子,破產姐又唔係殺人放火…
作者: man2021    時間: 19-9-2021 19:12
諗起聽日星期一 個心就好唔清靜  
作者: Susumami    時間: 19-9-2021 23:48
man2021 發表於 19-9-2021 10:47
聽日開始我都驚 6c都話咩電話都唔好聽 避一避先 聽左都冇用

唔聽又怕佢地煩家人,始終唔關佢地事好似害咗佢地咁。
聽咗又唔知點同財仔講…
個心個種不安感同內疚感真係好難受!

作者: man2021    時間: 19-9-2021 23:59
Susumami 發表於 19-9-2021 23:48
唔聽又怕佢地煩家人,始終唔關佢地事好似害咗佢地咁。
聽咗又唔知點同財仔講…
個心個種不安感同內疚感真 ...

我都係 最慘係搞到身邊屋企人 朋友 同事
搞我我冇咁驚
作者: Susumami    時間: 20-9-2021 00:29
man2021 發表於 19-9-2021 23:59
我都係 最慘係搞到身邊屋企人 朋友 同事
搞我我冇咁驚

對呀…搞我明刀明槍仲好
確實係無錢還係自己衰
作者: man2021    時間: 20-9-2021 02:34
Susumami 發表於 20-9-2021 00:29
對呀…搞我明刀明槍仲好
確實係無錢還係自己衰

而家只有見步行步 唔知點算
作者: man2021    時間: 20-9-2021 14:16
有財仔已經打黎要我交全數 遲1個鐘都唔傾 咁快就話上門
作者: asd8818    時間: 20-9-2021 14:22
我頒左令
作者: man2021    時間: 20-9-2021 14:33
asd8818 發表於 20-9-2021 14:22
我頒左令

師兄 恭喜哂   我都係上星期先申請入學
作者: 后悔药    時間: 20-9-2021 15:34
man2021 發表於 20-9-2021 14:16

唔來噶
作者: 后悔药    時間: 20-9-2021 15:37
man2021 發表於 20-9-2021 14:16

我欠60w,10间2-3线財仔,只来两次
作者: jayfung1212    時間: 20-9-2021 16:20
qwerty13579 發表於 18-9-2021 20:17
十個有九個都係齋打電話
我自己差廿幾間扣底財 最尾得兩間有上門貼紙
7月到依家頒埋令 sofar都可以

師兄 我都係廿間扣底財,佢地無上門拍門?我而家岩岩出左臨時老破no.,你果陣有冇主動send no.比d扣底財?我屋企人而家好驚比收數上門
作者: qwerty13579    時間: 20-9-2021 18:44
jayfung1212 發表於 20-9-2021 16:20
師兄 我都係廿間扣底財,佢地無上門拍門?我而家岩岩出左臨時老破no.,你果陣有冇主動send no.比d扣底財 ...

有 全部wts晒比之前報入數紙個wts no
律師再有fax+寄比佢地
作者: qwerty13579    時間: 20-9-2021 18:45
后悔药 發表於 20-9-2021 15:37
我欠60w,10间2-3线財仔,只来两次

真係唔使理佢地
我個陣一有no.即刻比佢地
其中一個留wts話5分鐘內唔覆即刻做嘢
依家都唔知幾多個5分鐘了 哈哈
作者: 走出黑洞    時間: 20-9-2021 22:09
屋企人轉曬電話!佢哋用電話心理戰!你自己停埋電話,張電話賬單報埋比破署。
作者: man2021    時間: 21-9-2021 08:56
我而家都係一個電話都唔接 打黎就直接封鎖
作者: man2021    時間: 21-9-2021 17:54
23號終於去宣誓啦
作者: NGBAK    時間: 21-9-2021 18:06
我宣誓快两星期了,财仔天天都打电话及whatsapp,打扰,还收到一封邮寄的收数信,其它的就没有什么打扰了!兄弟坚持住,不要心里害怕!
作者: cwy2013    時間: 21-9-2021 20:08
NGBAK 發表於 21-9-2021 18:06
我宣誓快两星期了,财仔天天都打电话及whatsapp,打扰,还收到一封邮寄的收数信,其它的就没有什么打扰了! ...

捱到領令
作者: man2021    時間: 23-9-2021 17:00
今日上左3姓做宣誓 點知俾完錢簽完文件佢話要去過另外一間6c樓宣 宣完之後就咁走 冇文件收返 但想問下各位要等幾耐先有no?
作者: ming622864    時間: 23-9-2021 18:56
man2021 發表於 23-9-2021 17:00
今日上左3姓做宣誓 點知俾完錢簽完文件佢話要去過另外一間6c樓宣 宣完之後就咁走 冇文件收返 但想問下各位 ...

我都係跟你一樣,星期一去左幫我攪嘅6c事務所簽一份文件,之後再去另一間6c樓簽名同睇下個樣,幫我攪事務所職員係見證人,之後就走得,個6c助理之前同我講左3星期後有封信寄俾我,唔知係法庭定破署寄嚟要填寫d 嘢,我到時會俾呢封信去6c果度幫我攪掂
作者: man2021    時間: 26-9-2021 12:56
想問下宣完誓 仲未有no 但1心
作者: man2021    時間: 26-9-2021 12:57
想問下宣完誓 仲未有no 但10月1號 有消費券拎 可唔可以拎黎用?
作者: Anmi2019    時間: 26-9-2021 14:02
man2021 發表於 26-9-2021 12:57
想問下宣完誓 仲未有no 但10月1號 有消費券拎 可唔可以拎黎用?

可以
作者: Susumami    時間: 26-9-2021 14:04
jayfung1212 發表於 20-9-2021 16:20
師兄 我都係廿間扣底財,佢地無上門拍門?我而家岩岩出左臨時老破no.,你果陣有冇主動send no.比d扣底財 ...

師兄想問你係甩期先入學定點?
甩期佢地打嚟你點講?教下小妹頂住先><
我起碼10月中先夠錢入學
作者: Anmi2019    時間: 26-9-2021 14:07
man2021 發表於 23-9-2021 17:00
今日上左3姓做宣誓 點知俾完錢簽完文件佢話要去過另外一間6c樓宣 宣完之後就咁走 冇文件收返 但想問下各位 ...

唔好再提搵邊個搞喇,會被ban架!如星期二/三未收到no.短訊通知,就打電話去問職員
作者: man2021    時間: 28-9-2021 19:04
岩岩6c wts我頒令日11月2日 有法庭編號 之後話正式破產令係頒令後1~2個月先有 咁個法庭編號係咪就係no?
作者: miyako    時間: 28-9-2021 19:29
man2021 發表於 28-9-2021 19:04
岩岩6c wts我頒令日11月2日 有法庭編號 之後話正式破產令係頒令後1~2個月先有 咁個法庭編號係咪就係no? ...

是啊
作者: man2021    時間: 28-9-2021 22:24
miyako 發表於 28-9-2021 19:29
是啊

咁姐係俾法庭編號  俾個d財仔?因為見到11月2日先頒令 正式破產仲要等多1~2個月 我而家俾會唔會俾人追得仲勁?
作者: miyako    時間: 28-9-2021 22:26
man2021 發表於 28-9-2021 22:24
咁姐係俾法庭編號  俾個d財仔?因為見到11月2日先頒令 正式破產仲要等多1~2個月 我而家俾會唔會俾人追得 ...

你1線銀行個點不會追,去通知啦。其它23線我5太清楚。但是你律師不會幫你通知要你去通知?
作者: man2021    時間: 28-9-2021 22:55
6c個邊話頒令期間俾人追 就叫記低財仔fax號碼 再同佢地講返佢地就fax
作者: mirror0823    時間: 29-9-2021 13:55
作者: ming622864    時間: 30-9-2021 07:37
搬到都好丫,最慘係搬唔到呢

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3