破產聯盟

標題: 銀行委托律師事務所入稟區域法院 [打印本頁]

作者: Hkzo    時間: 12-9-2019 22:05
標題: 銀行委托律師事務所入稟區域法院
你好

本人欠兩間銀行合共25萬(10+15)
現在其中一間銀行(15)委托律師事務所入稟區域法院追討我23萬 叫我14日之內回應法院
但因為我不在香港,剛回來收到已經過左14日

請問我衣家點算好? 佢地下一步既法律行動可以點做? 會申請我破產嗎?如果佢地申請我破產我係唔係唔洗俾破產費用?

定係我自己搵銀行傾分期還錢?
或者等佢直接申請我破產?

我沒有財產 現金得幾千
每月收入約3萬,但要找家人名字的卡數分期和附屬卡數(我名)每月約1萬5千

我好混亂。有人可以幫我嗎? 我應該點做?

我做日薪工,如果佢申請我破產,我每個月只是返10日工會犯法嗎?
作者: Hkzo    時間: 12-9-2019 23:25
我好似post錯地方 唔好意思
作者: Anmi2019    時間: 12-9-2019 23:42
無所謂架
作者: Anmi2019    時間: 12-9-2019 23:56
欠15萬,要你一次還23萬,你之前幾個月無還?

你可以先聯絡果間律師樓,話你啱啱喺外地返嚟,見到封信第1時間聯絡佢。睇吓佢梗唔梗俾你分期還,唔俾咪等佢申請你破產囉(慳噃最少萬零蚊申破費)。

如你破咗,你返幾多日工/搵幾錢人工,無人理你,唔做嘢都可以。但你家人名張卡果條數就要諗辦法還喎。
作者: iamnotbankrupt    時間: 13-9-2019 00:03
佢想你還姐
你差果20幾萬 佢唔會咁得閒申你破的
佢申你破都要用50000-60000 仲要唔知收唔收得番
作者: Hkzo    時間: 13-9-2019 08:38
Anmi2019 發表於 12-9-2019 23:56
欠15萬,要你一次還23萬,你之前幾個月無還?

你可以先聯絡果間律師樓,話你啱啱喺外地返嚟,見到封信第1 ...

條數係2014年的。家人名張卡我是附屬卡。可以同破署講埋嗎?希望可以安排到錢俾我每月還當生活費咁
作者: Hkzo    時間: 13-9-2019 08:38
iamnotbankrupt 發表於 13-9-2019 00:03
佢想你還姐
你差果20幾萬 佢唔會咁得閒申你破的
佢申你破都要用50000-60000 仲要唔知收唔收得番 ...

但佢已經入稟法院,應該下一步會申請我破產?
作者: iamnotbankrupt    時間: 15-9-2019 12:43
正常你打去同佢傾 債務重組
唔會申你破
作者: Hkzo    時間: 16-9-2019 22:26
iamnotbankrupt 發表於 15-9-2019 12:43
正常你打去同佢傾 債務重組
唔會申你破

我想佢申請我破多一點,4年後正式無晒數。

作者: maksiusang    時間: 16-9-2019 22:58
作者: maksiusang    時間: 16-9-2019 22:59
作者: Sassbearbear    時間: 17-9-2019 04:18
其實入稟法院,仲有冇得講數停息分期還?2014到依家還23萬,三萬人工,每月還兩萬,一年好快過!好過捱4年
作者: Sassbearbear    時間: 17-9-2019 04:30
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=14885&extra=&page=2&mobile=2
作者: Sassbearbear    時間: 17-9-2019 04:31
你慢慢理解下
作者: Hkzo    時間: 18-9-2019 01:20
開支太大了。如果唔係都唔會唔還錢的
作者: Hkzo    時間: 18-9-2019 01:21
maksiusang 發表於 16-9-2019 22:59
你破後預每月還萬幾,人工三萬,點會找不到25萬數

如果被銀行申請破產,我就唔會還了。
批左幾多生活費俾我。我就搵幾錢一個月糧咁了。
作者: Hkzo    時間: 18-9-2019 01:21
Sassbearbear 發表於 17-9-2019 04:18
其實入稟法院,仲有冇得講數停息分期還?2014到依家還23萬,三萬人工,每月還兩萬,一年好快過!好過捱4年 ...

但我每月拎唔到一萬出黎
作者: Hkzo    時間: 18-9-2019 01:29
Sassbearbear 發表於 17-9-2019 04:30
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=14885&extra=&page=2&mobile=2

我睇左到,其實即係銀行怕時限條例過左,所以先會入稟法院,對嗎?

其實如果佢肯申請我破產可能會更好,起碼我完結左件事。

如果唔申請我,我想2年後先同佢傾分期還錢
作者: Sassbearbear    時間: 18-9-2019 02:46
即係你想攬埋屋企人主卡卡數呀? 咁樣應該唔得架喎!check到邊張卡消費過架!其實兩張卡各自欠幾多先?
作者: Sassbearbear    時間: 18-9-2019 03:00
你日薪工出現金糧定過數?會唔會有mpf同報稅?開支大又點會批幾多生活費就返幾多日工架?你係咪有難處連破產費用都無?就算你破產,屋企人個張卡數都要還,不過你每月還少尐
作者: ccwa    時間: 18-9-2019 04:25
Hkzo 發表於 18-9-2019 01:29
我睇左到,其實即係銀行怕時限條例過左,所以先會入稟法院,對嗎?

其實如果佢肯申請我破產可能會更好, ...

走2年數之後再傾?Ching 都唸得幾啖定
第一走2年之後再傾隨時還Double
第二,你好似想keep住你一切正常生活但就唔還$住咁?
唔想還我都覺得問題不大,但問題係要處理件事,Ching 月入3皮還唔起20零萬係我地同學之中可能覺得有點奇,你話開支大,咁被破之後你一樣開支大,但扣左收入之後會被限制得更死。到頭來得不尚失
唔好再逃避處理左件事佢啦

作者: Sassbearbear    時間: 18-9-2019 10:13
ccwa 發表於 18-9-2019 04:25
第二,你好似想keep住你一切正常 ...

我完全認同你講法!依個世界無咁著數
作者: Sassbearbear    時間: 18-9-2019 10:21
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10774   樓主爬下舊文參考下,睇下你用個間信用卡嘅條款
作者: Sassbearbear    時間: 18-9-2019 10:42
我睇過有關類似個案,主卡有責任負擔附屬卡之欠賬,而附屬卡就不需要承擔主卡欠賬! 即係你想被破產,都係追主卡持有人先
作者: airmax    時間: 18-9-2019 14:49
照睇你應該一早Plan好晒唔還錢老破,如果係咁,都唔洗問咁多。
作者: Hkzo    時間: 19-9-2019 23:19
ccwa 發表於 18-9-2019 04:25
第二,你好似想keep住你一切正常 ...

其實開支大主要係還緊屋企人既分期同卡數。
所以先想2年後同銀行傾分期還我既錢。
如果銀行真係申請我破產,我就唔會有錢黎還屋企人既數。咁被迫都要叫屋企人諗辦法找住先...但我唔想咁樣,因為錢係我用/借的
作者: Hkzo    時間: 19-9-2019 23:21
airmax 發表於 18-9-2019 14:49
照睇你應該一早Plan好晒唔還錢老破,如果係咁,都唔洗問咁多。

無計劃過破產的,銀行一直無追,我就想等有儲蓄先同銀行傾還錢咁。
只係今次入稟法院,我先諗定應變方案。
作者: Hkzo    時間: 19-9-2019 23:22
如果銀行申請我破產,批1萬生活費俾我。
作者: Hkzo    時間: 19-9-2019 23:30
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:22

我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同銀行講價?)係唔係我年半還完就可以結束破壞呢?

但我係日薪現金糧工,又未必開足工,如果開唔足工月入得2萬。係唔係可以還1萬就可以?

最後如果$1都唔想還俾銀行,我係唔係可以4年唔工作?或者我每月只係返一個星期工出1萬蚊糧就算? 當然家人卡數就要再諗計,等破完產先再還俾屋企人。

或者叫老細轉我做月薪工一萬蚊,我返工行行企企算,賺到既佢請我食飯飲酒去旅行咁?但就唔會俾錢我
作者: Sassbearbear    時間: 20-9-2019 03:22
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:30
我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同 ...

即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制自己返幾多日工,因為都唔會check到,除非自己講!
係咪應該攪掂主卡條數先破?無謂再等,因為利息滾大條數丫!
作者: ccwa    時間: 20-9-2019 04:53
樓主唸野相當特别......都唔係好知點回
作者: Hkzo    時間: 20-9-2019 23:28
Sassbearbear 發表於 20-9-2019 03:22
即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制 ...

但我返地盤返工要打卡呢,佢拎打卡記錄會知我返左幾日工,同埋工人註冊處都係政府?
但我唔擔保會遲出糧或無糧出,咁又可唔可以??
作者: Hkzo    時間: 20-9-2019 23:29
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53

我只係預計幾個方案之後應該可以點應對。
如果佢申報我破產都知道應該要點做而已..
作者: Sassbearbear    時間: 21-9-2019 02:37
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53

睇左咁耐,我個人覺得樓主係唔會還錢,直頭等被破產!可以唔洗攞錢出尼入學!
個人立場,與其他人無關!
作者: ccwa    時間: 21-9-2019 17:29
完全同意
作者: Hkzo    時間: 21-9-2019 19:44
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔申請我破產我會2年後找晒家人數後,搵銀行傾分期每月還一萬
作者: Hkzo    時間: 21-9-2019 19:46
對唔住,打擾晒大家。 衣家唯有見步行步。真係申請我破產先再上黎問功課吧。如果無既請大家信我,我會分期還俾銀行的,因為錢我真是有借過的
作者: kktiger    時間: 22-9-2019 00:53
樓主都幾得意,還完比家人先還比銀行
作者: Sassbearbear    時間: 24-9-2019 05:07
kktiger 發表於 22-9-2019 00:53

正常還比銀行先,卡數有息,屋企唔會收息掛!唔還銀行條數,咪越滾越大!
作者: Sassbearbear    時間: 24-9-2019 05:18
Hkzo 發表於 21-9-2019 19:44
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔 ...

https://cecimak1995.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html?m=1
樓主參考一下,同你個chase都幾相似
作者: Hkzo    時間: 25-9-2019 16:05
kktiger 發表於 22-9-2019 00:53

可以我講得唔好,你誤會左。
我係還完用家人名借既錢先,而唔係還錢俾家人,可能你無睇文,令你誤會唔好意思
作者: Hkzo    時間: 25-9-2019 16:06
Sassbearbear 發表於 24-9-2019 05:07
正常還比銀行先,卡數有息,屋企唔會收息掛!唔還銀行條數,咪越滾越大! ...

是還家人名借既數的
作者: Hkzo    時間: 25-9-2019 16:06
Sassbearbear 發表於 24-9-2019 05:18
https://cecimak1995.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html?m=1
樓主參考一下,同你個chase都幾相似 ...

唔該晒
作者: kktiger    時間: 25-9-2019 16:32
Hkzo 發表於 25-9-2019 16:05
可以我講得唔好,你誤會左。
我係還完用家人名借既錢先,而唔係還錢俾家人,可能你無睇文,令你誤會唔好 ...

咁我又想問你,銀行會唔會理你,不是你名下的借貸呢。
又會唔會比你先還完不是你名下的借貸,再還你名下的借貸

作者: Hkzo    時間: 29-9-2019 09:40
kktiger 發表於 25-9-2019 16:32
咁我又想問你,銀行會唔會理你,不是你名下的借貸呢。
又會唔會比你先還完不是你名下的借貸,再還你名下 ...

唯有繼續唔還自己既銀行數,我還完家人既數先
都唔需要理唔理銀行,都已經6年無理佢。
佢最多只係申請我破產,咁唯有見步行步
作者: flypig    時間: 29-9-2019 11:03
1 你唔係欠銀行100K+150K..
呢D 係幾年前的本金.
你隨時欠 400K-500K
ON PRORATA 計,視乎 100K定150K銀行告你
2 一般信用卡,條款就係 副卡主唔需要還,主卡主負責哂.但都要睇條款.
3 如果破產了.收入-必須支出(受委託人批)= 還款額
無餘錢再還俾家人.
如果 靜雞雞打工,公司唔報稅.有25報寸就玩完.
刑事黎.
作者: flypig    時間: 29-9-2019 11:06
Hkzo 發表於 29-9-2019 09:40
唯有繼續唔還自己既銀行數,我還完家人既數先
都唔需要理唔理銀行,都已經6年無理佢。
佢最多只係申請我 ...

如果唔理銀行,記得唔好放錢係銀行.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3