破產聯盟

標題: 準備入學,有少少嘢想問 [打印本頁]

作者: Ironman    時間: 28-4-2019 01:57
標題: 準備入學,有少少嘢想問
前日去咗律師行到搞入學,但有好多證明明文件要後補,最麻煩嘅早幾個月前我取消咗份保險,保險嗰邊畀咗張支票我,律師嗰邊話要我向銀行拎返個詳盡嘅銀行紀錄同埋解釋返張支票嘅錢用咗係邊,問銀行拎紀錄一般要等一兩個星期,到時先夠資料搞入學,咁成件事咪要推到五、六月先成事?差唔多兩個月時間,我都唔知我頂唔頂得順班收數佬.........有無師兄教吓路.......
作者: Anmi2019    時間: 28-4-2019 03:49
你去打簿/上網下載噃戶口記錄咪得囉
作者: Sassbearbear    時間: 28-4-2019 05:02
Anmi2019 發表於 28-4-2019 03:49

幾個月未必睇到及打薄都未必有
作者: Sassbearbear    時間: 28-4-2019 05:10
睇你爭銀行/正規財務,依d收到呈請編號,佢地無任何電話、訊息打擾!其他就唔敢包! 你都要預六月先可以完結整件事!
作者: Sassbearbear    時間: 28-4-2019 05:11
記住爭幾多間都要報晒出尼,報漏係自己蝕底
作者: 好煩2019    時間: 28-4-2019 10:20
樓主可唔可以自己入紙,攞左number頂住先,到時當文件唔齊再後補,最多廷遲頒令。
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 11:24
其實睇返係九月取消保單,咁仲要唔要再去解釋呢,如果唔使嘅就可以快啲
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 11:27
另外,律師樓方面叫我去申請戶口,因為我唔打算做解凍戶口,本身HSBX出糧,律師話就算畀錢解凍都未解凍到,但其實我無欠HSBX錢,做解凍機會高唔高?如要開新戶開永O定創X會快啲同方便啲月
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 13:11
Anmi2019 發表於 28-4-2019 03:49

無簿仔呀,上網睇銀行紀錄得個總數,無詳細record.....
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 13:12
Sassbearbear 發表於 28-4-2019 05:10
睇你爭銀行/正規財務,依d收到呈請編號,佢地無任何電話、訊息打擾!其他就唔敢包! 你都要預六月先可以完結 ...

K 現金算唔算 正規?
Ux 應該係一 線掛?
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 13:13
Sassbearbear 發表於 28-4-2019 05:11
記住爭幾多間都要報晒出尼,報漏係自己蝕底

收到!其實我得幾間,只係條數大
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 13:13
好煩2019 發表於 28-4-2019 10:20
樓主可唔可以自己入紙,攞左number頂住先,到時當文件唔齊再後補,最多廷遲頒令。 ...

律師嗰邊俾哂錢,叫律師交咗先得唔得?
作者: Anmi2019    時間: 28-4-2019 14:30
你可以試吓叫,但佢都要求得你俾埋銀行資料先,睇怕佢唔會幫你交咗先。
作者: Anmi2019    時間: 28-4-2019 14:36
因判令後有1份初步訊問表要填,裏面都有保險同強積金資料要填,所以你遲早都要解釋退保d錢用咗去邊,佢驚你收埋d錢。我有份保險4年前退咗,佢都要我解釋。
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 14:43
Anmi2019 發表於 28-4-2019 14:36
因判令後有1份初步訊問表要填,裏面都有保險同強積金資料要填,所以你遲早都要解釋退保d錢用咗去邊,佢驚你 ...

明白!咁即係要去HSBX排隊再等佢寄份野黎先得......
作者: Anmi2019    時間: 28-4-2019 14:45
爬文見有師兄開永O,其實你判令後,可以拎埋工作証明搵主任拎解凍信開噃獅子銀行。
作者: Anmi2019    時間: 28-4-2019 15:11
Ironman 發表於 28-4-2019 14:43
明白!咁即係要去HSBX排隊再等佢寄份野黎先得......

有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任/外判須要提供,到時唔駛行多次。
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 15:50
Anmi2019 發表於 28-4-2019 15:11
有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任 ...

感激,多謝提醒
作者: 欠一百萬    時間: 28-4-2019 16:00
你張票銀碼愈大愈多野問。
作者: Ironman    時間: 28-4-2019 18:53
欠一百萬 發表於 28-4-2019 16:00
你張票銀碼愈大愈多野問。

其實得3萬幾....應該唔算多啦
作者: 欠一百萬    時間: 28-4-2019 21:45
Ironman 發表於 28-4-2019 18:53
其實得3萬幾....應該唔算多啦

三萬幾,半年生活費好容易用哂
作者: kktiger    時間: 29-4-2019 02:40
Anmi2019 發表於 28-4-2019 15:11
有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任 ...

咪係我囉,hehe。補充點,我係獅子出糧2x幾年,n年前要$150,但今次攞1年免費,唔知點解
作者: kktiger    時間: 29-4-2019 02:57
Ironman 發表於 28-4-2019 11:27
另外,律師樓方面叫我去申請戶口,因為我唔打算做解凍戶口,本身HSBX出糧,律師話就算畀錢解凍都未解凍到, ...

第1:無欠獅子,應該頒令後第2日先會凍結(如你要用返這a/c,頒令後搵主任或外判,要求保留這a/c,但只能是普通a/c
第2:頒令後想開邊間銀行都可以,都是頒令後搵主任任或外判約時間攞開戶信,我就開左創x,當日去屋企樓下分行搞,去到還要預約第2日
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 00:28
kktiger 發表於 29-4-2019 02:40
咪係我囉,hehe。補充點,我係獅子出糧2x幾年,n年前要$150,但今次攞1年免費,唔知點解 ...

今日去咗銀行問,免費拎,6月到3月嘅紀錄
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 00:30
kktiger 發表於 29-4-2019 02:57
第1:無欠獅子,應該頒令後第2日先會凍結(如你要用返這a/c,頒令後搵主任或外判,要求保留這a/c,但只能 ...

而家創O同永O都要預約開戶,永O仲話開戶要$10000,創O預約又無咁快得,真係有排等。
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 00:30
而家仲差幾樣嘢律師樓先幫我入紙同宣誓,
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 00:34
本身我係公積金,要報返公積金有幾錢,退保嘅錢用咗係邊,銀行戶口嘅詳細紀錄,同埋新銀行戶口號碼,呢幾樣都係碼一個星期,呢一個星期都好難捱!本身銀行期數4月10要交,到而家未交到,今日打黎話今日都未交就會畀收數公司,希望佢地高枱貴手,每日打一次俾我好啦,唔好搞我屋企人同公司呀,
作者: 欠一百萬    時間: 30-4-2019 00:44
你而加一定要開個新銀行咩, 頒完令先去開啦. 做少樣野, 快D遞呈請好過啦.
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 01:04
欠一百萬 發表於 30-4-2019 00:44
你而加一定要開個新銀行咩, 頒完令先去開啦. 做少樣野, 快D遞呈請好過啦.

我係揾律師去搞破產,佢地要我申請個新戶口,或者申請現有HSBX做解凍
作者: maksiusang    時間: 30-4-2019 01:06
作者: Ironman    時間: 30-4-2019 01:16
maksiusang 發表於 30-4-2019 01:06
公積金破產好似要全數充公woo

律師樓嗰邊都係咁講,但話都睇個別條款,但我估唔會充公掛,因為我自己又拎唔走啲獎,轉咗工或resign 嘅都係張錢轉去強積金到。但佢要充公嘅都無計.....唯有65歲都出黎做嘢啦
作者: 好煩2019    時間: 30-4-2019 01:29
Ironman 發表於 30-4-2019 01:04
我係揾律師去搞破產,佢地要我申請個新戶口,或者申請現有HSBX做解凍

樓主,你獅子已經凍結左 ?
點解要開戶口 ?
我都係獅子出糧,頒令前2日先凍結,頒令後搵主任出解凍信,即日去灣仔分行攪,4-5個工作天開返。
作者: 好煩2019    時間: 30-4-2019 01:30
補充 : 我個係普通儲蓄戶口。
作者: 欠一百萬    時間: 30-4-2019 01:38
Ironman 發表於 30-4-2019 01:16
律師樓嗰邊都係咁講,但話都睇個別條款,但我估唔會充公掛,因為我自己又拎唔走啲獎,轉咗工或resign 嘅 ...

你個係縱合戶口就開個新的戶口比公司自動出糧. 頒令後凍左, 取信去解凍.

你個係普通戶口就由佢啦, 頒令後凍左, 取信去解凍.
作者: Ironman    時間: 9-5-2019 22:30
欠細新銀行錢,4月10到而家,佢地交咗俾X高追數,前日打咗幾丫次黎,最後忍唔住聽咗,佢叫第二日交唔足都交住尾數幾錢蚊先,我就吹住水話過兩日會問到朋友,可以入住一期錢先,咁當然我無呢回事啦,到今日,放工同女友返屋企,門口有封信放咗係到,好彩女友睇唔到,但我而家仲未有時間睇封信,而家好驚佢地會升級,去我公司到揾我,或周圍揾我家人朋友,女友.......有無巴打們知唔知佢地下一步會點?
作者: mchan    時間: 10-5-2019 01:45
Ironman 發表於 9-5-2019 22:30
欠細新銀行錢,4月10到而家,佢地交咗俾X高追數,前日打咗幾丫次黎,最後忍唔住聽咗,佢叫第二日交唔足都交 ...

如果你太驚,律師嗰邊取消,最多沒收定金,然後自己入紙先得唔得?
作者: 好煩2019    時間: 10-5-2019 07:56
好難講,每間手法唔同。既然還唔到,盡快入學,同女朋友,屋企人坦白,等佢地有心理準備。
作者: Ironman    時間: 10-5-2019 23:52
今日返工係我枱面有封追數信,真係好老尷,應該係收數佬去到我公司樓下入唔到黎放低俾看更再俾內部派信,放工又有封信係信箱。另外返到屋企門口有個一毫子係地下,唔知係咪收數佬相check 我有無返到屋企。我只係差銀行嘅一份戶口詳盡記錄咋!今日去咗銀行話最快星期二會寄出,即係最快都要星期三先收到。其實如果我齊料交畀律師,佢一叫我宣誓就會停追數嗎?
作者: mchan    時間: 11-5-2019 18:03
Ironman 發表於 30-4-2019 00:28
今日去咗銀行問,免費拎,6月到3月嘅紀錄

我之前同櫃檯職員講話好急,佢會幫你加急,加急就3-5個工作天內收到
作者: mchan    時間: 11-5-2019 18:07
Ironman 發表於 10-5-2019 23:52
今日返工係我枱面有封追數信,真係好老尷,應該係收數佬去到我公司樓下入唔到黎放低俾看更再俾內部派信,放 ...

爬文啲師兄講k金會繼續追
作者: Ironman    時間: 13-5-2019 03:47
mchan 發表於 11-5-2019 18:07
爬文啲師兄講k金會繼續追

真架??K現金唔係一線咩?破咗仲追咁點搞?
作者: Ironman    時間: 13-5-2019 03:49
有無師兄師姐嘅經驗,收數佬係紅日都放假?帞X收數公司係咪都會紅日放?
作者: mchan    時間: 13-5-2019 05:01
Ironman 發表於 13-5-2019 03:47
真架??K現金唔係一線咩?破咗仲追咁點搞?

k金唔係一線
作者: 萬念俱灰    時間: 13-5-2019 06:36
Ironman 發表於 13-5-2019 03:49
有無師兄師姐嘅經驗,收數佬係紅日都放假?帞X收數公司係咪都會紅日放?

一線個啲係放紅日。扣底個啲唔係。
作者: Gashcky    時間: 13-5-2019 09:12
Ironman 發表於 28-4-2019 13:12
K 現金算唔算 正規?
Ux 應該係一 線掛?

K現金會係你頌令前,瘋狂騷擾你
作者: Ironman    時間: 14-5-2019 23:56
Gashcky 發表於 13-5-2019 09:12
K現金會係你頌令前,瘋狂騷擾你

k現金都仲拖到,只有whatsapp追過一下。UB反而無乜點追,電話又無,信又無。
係細新追到褲都甩,乜大話都同收數佬講過,希望可以拖多幾日等我份銀行戶口記錄,之後就去6C都即搞
作者: kpchg4    時間: 15-5-2019 12:03
Ironman 發表於 14-5-2019 23:56
k現金都仲拖到,只有whatsapp追過一下。UB反而無乜點追,電話又無,信又無。
係細新追到褲都甩,乜大話都 ...

請問邊間律師樓咁嚴謹? 三姓?
作者: Ironman    時間: 15-5-2019 22:23
kpchg4 發表於 15-5-2019 12:03
請問邊間律師樓咁嚴謹? 三姓?

因為我本身有份保險,幾個月前取消咗拎咗筆錢,所以要份銀行戶口記錄用作解釋,份野又要等得耐......
作者: 馬王    時間: 15-5-2019 23:10
因判令後有1份初步訊問表要填,裏面都有保險同強積金資料要填,所以你遲早都要解釋退保d錢用咗去邊,佢驚你 ...

4年都要,
作者: 馬王    時間: 15-5-2019 23:11

4年都要,我12月先囉票,之後2月正式破產,咁咪有機會問長問短
作者: 好煩2019    時間: 15-5-2019 23:12
唔可以入左紙先,再同主任解 ?
作者: Anmi2019    時間: 15-5-2019 23:42
馬王 發表於 15-5-2019 23:11
4年都要,我12月先囉票,之後2月正式破產,咁咪有機會問長問短

馬王師兄,你初步問卷無填保險資料? 你開咗大會,王沙石問起,你解釋到d錢點樣用咗就可以,最好搵定張退保收據單同銀行入數記錄。
作者: 欠一百萬    時間: 15-5-2019 23:43
馬王 發表於 15-5-2019 23:11

實會問
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 13:23
想問樓主, 你保險那條數,有冇話要加錢? 我剛上去顧問,又係之前提取保險, 佢話要宗陳述書,要加 3K,
作者: Anmi2019    時間: 16-5-2019 14:34
顧問? 搵律師搞啦
作者: 萬念俱灰    時間: 16-5-2019 14:40
Anmi2019 發表於 16-5-2019 14:34
顧問? 搵律師搞啦

律師好過顧問?我前日爬文有師兄師姐話顧問都好快搞掂。我以家都心大心細。
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 14:45
Anmi2019 發表於 16-5-2019 14:34
顧問? 搵律師搞啦

律師太忙,寫申請又兩日,對文件又兩日.....

想快快攪掂
作者: 萬念俱灰    時間: 16-5-2019 14:47
kpchg4 發表於 16-5-2019 14:45

想快快攪掂

我琴日問過律師樓話等宣誓都要等一個星期。顧問就話即日搞掂。我未搞過入學。咩都唔識。
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 14:50
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 14:47
我琴日問過律師樓話等宣誓都要等一個星期。顧問就話即日搞掂。我未搞過入學。咩都唔識。 ...

你想去那間只係 星期二及星期五有得宣誓, 未必即日。 另外你自己檢視過去十二個月有冇提強積金或保險或大額收入, 冇既就好快
作者: Anmi2019    時間: 16-5-2019 14:51
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 14:40
律師好過顧問?我前日爬文有師兄師姐話顧問都好快搞掂。我以家都心大心細。 ...

你講hornet果個,係,佢話第2日就有no.
作者: Anmi2019    時間: 16-5-2019 14:56
kpchg4 發表於 16-5-2019 14:45

想快快攪掂

你搵顧問最好問清楚哂先好俾錢,你急自己搞啦,慳噃幾千都好
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 15:01
Anmi2019 發表於 16-5-2019 14:56

冇啦, 硬食咗了
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 16:44
Anmi2019 發表於 16-5-2019 14:56

不過咁, 聽日就可宣誓,咁都算安慰 d.

另外見有幾人上來揾佢跟進都有問有答,感覺不錯
作者: 萬念俱灰    時間: 16-5-2019 17:48
Anmi2019 發表於 16-5-2019 14:51
你講hornet果個,係,佢話第2日就有no.

佢同我講即日早上有no有得fax去。
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 21:52
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 17:48

你星期幾問? 氹你上去掛.....

不過呢, 係有d 覺得佢老屈, 收 5000 唔夠佢
作者: 好煩2019    時間: 16-5-2019 21:53
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 17:48

呢啲先係做生意,我地想入學個個都想盡快攪掂,有啲6c真係要等個幾星期,好似唔休做咁。
作者: 萬念俱灰    時間: 16-5-2019 21:58
好煩2019 發表於 16-5-2019 21:53
呢啲先係做生意,我地想入學個個都想盡快攪掂,有啲6c真係要等個幾星期,好似唔休做咁。 ...

但係我見到有師兄話星期二同五先有得宣誓。我又有啲擔心佢呃我啦。
作者: kpchg4    時間: 16-5-2019 22:18
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 21:58
但係我見到有師兄話星期二同五先有得宣誓。我又有啲擔心佢呃我啦。

咁你星期二五上去咪即日 lor
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 00:58
kpchg4 發表於 16-5-2019 13:23
想問樓主, 你保險那條數,有冇話要加錢? 我剛上去顧問,又係之前提取保險, 佢話要宗陳述書,要加 3K, ...

我都唔記得係咪因為保險取消咗原故而話要多收2千,前後要萬千左右
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 01:24
萬念俱灰 發表於 16-5-2019 21:58

咁我又唔知喎,你問清楚先。我都係見有師姐介紹比hornet。佢話交文件後第二日就有号碼,會不會佢星期四交文件,所以就到星期五宣誓 ?
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 11:26
Anmi2019 發表於 28-4-2019 14:45
爬文見有師兄開永O,其實你判令後,可以拎埋工作証明搵主任拎解凍信開噃獅子銀行。 ...

師姐,我最後去咗老遠嘅永O開咗戶
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 11:33
我真係想講粗口!!琴日終於收到銀行戶口記錄,可以去返6C到交埋佢地話要嘅資料,原來跟開我嗰個已經無做,唔緊要啦,咪第二個,無所謂,咁第二位小姐又問返我取消保險嘅事,又要我拎返取消保單嘅信,嗰時我已話無,今次又問我拎,我話,你照幫我交咗先啦,到時破產署再問我再處理啦,最後佢話都要返保單號碼。最後失都打咗去保險嗰邊拎到,咁比埋嗰位小姐啦,我問佢,咁之後點,佢話等一星期宣誓之後入紙......即係我仲要提心吊膽多最少一個星期!!嗰刻真係想話咁我取消你畀返錢我,我自己搞算.......但最後我都默默離開......我真係唔知收數佬會點對付我......想死
作者: 對唔住身邊人    時間: 17-5-2019 11:41
其實自己整都好快,又唔洗比6c費
作者: Anmi2019    時間: 17-5-2019 12:01
Ironman 發表於 17-5-2019 11:26
師姐,我最後去咗老遠嘅永O開咗戶

Good^^
作者: Anmi2019    時間: 17-5-2019 12:20
Ironman 發表於 17-5-2019 11:33
我真係想講粗口!!琴日終於收到銀行戶口記錄,可以去返6C到交埋佢地話要嘅資料,原來跟開我嗰個已經無做, ...

你之前又無提過你無咗取消保單封信,叫保險寄噃俾你,之後交文件要對數同解釋條數架。律師職員做文件都要時間嘅,頂多幾日啦。
作者: Anmi2019    時間: 17-5-2019 12:34
對唔住身邊人 發表於 17-5-2019 11:41
其實自己整都好快,又唔洗比6c費

係架,慳噃最少4千幾,如果我果時早d發現有依個討論區,我都自己去搞。自己去搞即日有no.,上庭又唔會要你答辯,錯漏文件資料咪最多延期,之後有人會教點樣填噃。
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 12:35
Anmi2019 發表於 17-5-2019 12:20
你之前又無提過你無咗取消保單封信,叫保險寄噃俾你,之後交文件要對數同解釋條數架。律師職員做文件都要 ...

我明白嘅。
6C嗰website 講話最快即日交文件,可以即日入紙,所以我無諗過要再等一星期
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 12:58
Ironman 發表於 17-5-2019 11:33
我真係想講粗口!!琴日終於收到銀行戶口記錄,可以去返6C到交埋佢地話要嘅資料,原來跟開我嗰個已經無做, ...

我個 case, 只係解釋返保險條數, 暫時冇問保險 number 同封信, 入咗紙排咗期。

不過就比顧問收多三千幫我寫咗封申明書 d 錢點用
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 13:00
好煩2019 發表於 17-5-2019 01:24
咁我又唔知喎,你問清楚先。我都係見有師姐介紹比hornet。佢話交文件後第二日就有号碼,會不會佢星期四交 ...

我就係星期四(昨天),今日宣誓, 不過係佢帶你去金鐘宣誓
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 13:04
kpchg4 發表於 17-5-2019 13:00
我就係星期四(昨天),今日宣誓, 不過係佢帶你去金鐘宣誓

你就好啦,之後係咪要自己fax 個no畀財仔、收數公司、銀行嗰d呀
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 13:06
Ironman 發表於 17-5-2019 13:04
你就好啦,之後係咪要自己fax 個no畀財仔、收數公司、銀行嗰d呀

顧問 fax
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 13:07
Ironman 發表於 17-5-2019 13:04

快 d 攪, 我今早排一個月就上庭
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 13:08
我填表時有報保險係邊間, 當時已取消左幾個月 ,但冇比任何資料,只係寫左邊間公司,到頒令後交文件會計師樓職員先教我點寫,最近主任打嚟再問保險資料,我先再補比佢,但都係得個戶口號碼,因為我已經掉晒保單資料,而家主任出左封信去間保險公司攞我資料,尋日打比主任問情況,佢話跟緊,有問題先再搵我。其實係可以簡單比左資料入紙先,每間做法唔同。
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 17:20
好煩2019 發表於 17-5-2019 13:08
我填表時有報保險係邊間, 當時已取消左幾個月 ,但冇比任何資料,只係寫左邊間公司,到頒令後交文件會計師 ...

6C應該會幫我入紙掛.....
希望早啲揾我話叫我宣誓同畀NO我啦
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 17:21
係屋企好驚隨時有人撳鐘...係公司又好驚隨時有人黎揾我.....真係好辛苦.....
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 17:25
有無師兄姐知道,一線銀行收數佬星期六半日,星期日同紅日就全日放,咁K仔呀UB呢啲係咪都係一樣架?
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 17:25
撐住呀 ! 捱過呢段時間就好好多啦。
作者: Anmi2019    時間: 17-5-2019 17:42
kpchg4 發表於 17-5-2019 12:58
我個 case, 只係解釋返保險條數, 暫時冇問保險 number 同封信, 入咗紙排咗期。

不過就比顧問收多三千 ...

3千,佢都食水好深?我4年前退咗保,呈請書無填,頒令之後聯絡外判講開要帶咩文件會面,佢先叫我用張白紙寫低解釋噃保單條數點用,會面時仲教我應該點寫。
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 17:47
好煩2019 發表於 17-5-2019 17:25
撐住呀 ! 捱過呢段時間就好好多啦。

唔知仲撐唔撐到....
我今晚諗住同我女友同埋屋企人講,唔知佢地又有咩反應....
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 17:49
Anmi2019 發表於 17-5-2019 17:42
3千,佢都食水好深?我4年前退咗保,呈請書無填,頒令之後聯絡外判講開要帶咩文件會面,佢先叫我用張白紙 ...

係,我覺得係借機收錢, 例如聽其他人講佢會提供咩咩派信去財仔服務,又係收錢
作者: 好煩2019    時間: 17-5-2019 18:02
Anmi2019 發表於 17-5-2019 17:42
3千,佢都食水好深?我4年前退咗保,呈請書無填,頒令之後聯絡外判講開要帶咩文件會面,佢先叫我用張白紙 ...

一定食水深啦,我自己填表保險只寫邊間公司,頒令後交文件,會計師職員先教我寫詳細啲內容,上星期主任打俾我叫我比詳細啲資料,我只有個保單編號比佢,而家破署出信比保險公司問我保單資料。
其實係律師樓想食多一條數。我填資料咁簡單都出到令,最緊要入紙快, 截左條數先,拖多一日驚多一日。其他唔齊資料之後再跟進。
作者: mchan    時間: 17-5-2019 19:06
Ironman 發表於 17-5-2019 17:25
有無師兄姐知道,一線銀行收數佬星期六半日,星期日同紅日就全日放,咁K仔呀UB呢啲係咪都係一樣架? ...

UB有no即停,K仔就。。。。。。。。。。
作者: 萬念俱灰    時間: 17-5-2019 19:09
Ironman 發表於 17-5-2019 17:47
唔知仲撐唔撐到....
我今晚諗住同我女友同埋屋企人講,唔知佢地又有咩反應.... ...

屋企人應該係嬲同激動完之後都會幫你同原諒你。
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 22:09
萬念俱灰 發表於 17-5-2019 19:09
屋企人應該係嬲同激動完之後都會幫你同原諒你。

師姐你都加油!
作者: 萬念俱灰    時間: 17-5-2019 22:25
Ironman 發表於 17-5-2019 22:09
師姐你都加油!

我好水皮。淨係兄弟追數電話都搞到我謝哂。
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 23:45
萬念俱灰 發表於 17-5-2019 22:25
我好水皮。淨係兄弟追數電話都搞到我謝哂。

而家夜晚,我個心都好驚會有人咁夜撳鐘又大叫我個名......
又未同屋企人同女友講........唔知點開口.....
聽朝又要應付收數佬,又唔知佢地會出咩招數......我諗過多兩日又會多幾間收數佬黎收數,一諗到咁我就想死...
作者: kpchg4    時間: 17-5-2019 23:57
Ironman 發表於 17-5-2019 23:45
而家夜晚,我個心都好驚會有人咁夜撳鐘又大叫我個名......
又未同屋企人同女友講........唔知點開口..... ...

咁夜唔會,除非係大耳loan
作者: Ironman    時間: 17-5-2019 23:59
kpchg4 發表於 17-5-2019 23:57
咁夜唔會,除非係大耳loan

多謝師兄,我起碼安心少少,知唔知佢地星期六係咪半日架!
作者: mchan    時間: 18-5-2019 00:00
又未同屋企人同女友講........唔知點開口..... ...

同居女朋友我建議你同佢講聲先,到佢發覺你先認就X街了
作者: 萬念俱灰    時間: 18-5-2019 00:04

我諗呢到好多師兄師姐都經歷緊又或者經歷過。我個到通常夜晚7點啲電話就會靜哂。所以我覺得每日朝早9點至7點係打仗時間。收工返屋企就食飽飯。放鬆啲。安心訓覺好既。準備迎接聽日啲收數電話啦。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3