破產聯盟

標題: 2月1日起接受派4000元申請 [打印本頁]

作者: totoro    時間: 2-1-2019 12:22
標題: 2月1日起接受派4000元申請
師兄姐 你們會申請嗎?
定與其99%嘔返出來 唔申請由佢?

https://www.jobmarket.com.hk/bas ... 5WxTtgV2SX4xmp9lSt4

作者: BigCannon_69    時間: 12-1-2019 04:05
唔申請一定一毫子都無得落袋,申請就有機會有部份甚至全部有得落袋;再講,你原本就有責任要還責,唔申都係益政府利益輸送;我結論係申請無壞,係花少少時間。
利申:小弟已破,無業,一定申
作者: Sassbearbear    時間: 12-1-2019 19:49
BigCannon_69 發表於 12-1-2019 04:05
唔申請一定一毫子都無得落袋,申請就有機會有部份甚至全部有得落袋;再講,你原本就有責任要還責,唔申都係 ...

我都係無業,我都申請!
作者: cl475867    時間: 12-1-2019 19:53
Sassbearbear 發表於 12-1-2019 19:49
我都係無業,我都申請!

申請咗都要嘔返出黎
作者: flypig    時間: 12-1-2019 21:21
cl475867 發表於 12-1-2019 19:53
申請咗都要嘔返出黎

其實我一直唔明白 失業後 ,點解呢4000元要上繳!
破產,就我理解,收入(人工+借貸+資助+其他)- 支出(所批)=上繳數
由於借貸+資助係 破產者可控。
邊日我拎左4k , 邊個月我就唔問人借/資助咁多錢
外判根本無理據逼我問人借貸或資助

作者: flo    時間: 13-1-2019 05:54
拎4000我會申請左先,我失業,去申請到時d錢係我都未定,多一蚊得一蚊,何況係4000
作者: Bankruptcy1    時間: 14-1-2019 11:39
我就不申請了
作者: wvovw    時間: 14-1-2019 14:43
flypig 發表於 12-1-2019 21:21
其實我一直唔明白 失業後 ,點解呢4000元要上繳!
破產,就我理解,收入(人工+借貸+資助+其他)- 支出( ...

以我的理解系甘:
1你失業但都一定會有開支,你失業的開支系資助人幫你包左
2呢4000元系他地的眼中就系你意外之財,額外收入
3如果你有 工作都系意外之財
但系破產者可以甘睇:
1我失業呢四千元應該算系收入一部份,應該扣除呢四千元生活費之后來計
2雖然破產失業有人資助,但系有呢四千元就可以減輕資助人的資助壓力,理應算我個人正常收入

但系點都好,呢D唔到得我地念,如果破產者拿左應該話比主任聽,等主任發落呢筆錢點處理,一覺唔覺意
你吞左比他地知道,就會話你隱瞞收入,分分鐘加你期,大家可以誠懇的等主任商量,睇下可不可以爭取留番D。= =不過我呢個情況我末試過,因為我破產年度剛好政府沒派過錢,都系破完產政府先話有錢派。
作者: Chung811    時間: 14-1-2019 19:15
唔好提果4千蚊啦!拎著我估仲麻Q 烦!
作者: flypig    時間: 15-1-2019 10:03
wvovw 發表於 14-1-2019 14:43
以我的理解系甘:
2呢4000元系他地的眼中就系你 ...

隱暪一定唔博.
但派$4000,唔係得 外判知,係人都知.
所以 你親人醒你又好,借貸又好,唔係你可以決定.
親人的錢,一日佢唔俾,都唔係入我袋.
無人,包括 破署同外判,可以強逼親人俾舊錢你.

如果親人事必俾一舊錢你,個D 就係收入,同人工分別不大.
另一個問題,唔係只有一個親人醒舊錢,可能今個月我問A 拎,
下個月求阿B, 亦有可能 下下個月無人借錢俾我.

所以,如果無收入之下,外判老點一定要我嘔4K,
我就認為佢老點,一定唔制.叫佢法庭見!!!
因為佢唔可以 肯定 親朋老奉 醒舊錢我架!!!
作者: Dennis.W    時間: 15-1-2019 11:46
特登打去外判乞又唔係咁想,但有$唔拎又好柒咁。。。
作者: c128heidi    時間: 15-1-2019 11:58
想問一下,知唔知申請咗大約幾耐先過舅3的
作者: c128heidi    時間: 15-1-2019 11:59
是過戶
作者: BigCannon_69    時間: 17-1-2019 03:25
wvovw 發表於 14-1-2019 14:43
以我的理解系甘:
2呢4000元系他地的眼中就系你 ...

但是資助人不一定是定額資助的,當你拿了該$4000,資助人就在那個月可資助少有$4000了,或全年資助少$4000

作者: Sassbearbear    時間: 17-1-2019 13:08
BigCannon_69 發表於 17-1-2019 03:25
但是資助人不一定是定額資助的,當你拿了該$4000,資助人就在那個月可資助少有$4000了,或全年資助少$400 ...

我同你諗法一樣,我無業,係另一半資助我日常開支,所以我會照攞,填年報咪寫有一個月開支係用左依$4000!
作者: keung410913    時間: 18-1-2019 00:29
Sassbearbear 發表於 12-1-2019 19:49
我都係無業,我都申請!

我都失業,師兄你一直無業?
作者: Sassbearbear    時間: 18-1-2019 02:56
keung410913 發表於 18-1-2019 00:29
我都失業,師兄你一直無業?

一直無業
作者: Lk0917    時間: 18-1-2019 12:47
咁其實外判係會寄信叫我地上繳呢4000(即係好似年尾寄信黎提上繳雙糧咁),定諗住我地拎完會自動波上繳呢?
作者: 金龍華    時間: 18-1-2019 12:51
每人睇法唔同,有人會話拎咗4000,再同外判申請返多少;我就肯定唔申請,手續麻煩,仲要上繳,無 謂
作者: lung88    時間: 18-1-2019 14:59
所有東西都是外判话物就物,工资又叫收入,双糧又叫收入。花红又叫收入,獎金又叫收入。你唔工作那來收入,都是一個名稱的叫法。不超生活費,為什麼要交上。
作者: lung88    時間: 18-1-2019 15:05
我公司人事部說過,双糧可跟外判申請给部分父母過年用。如外判不理。叫我出双糧那個月请事假。
作者: lung88    時間: 18-1-2019 15:07
所有東西太多灰色地帶。。
作者: lung88    時間: 18-1-2019 15:09
最主要都沒有法例。
作者: keung410913    時間: 18-1-2019 17:51
Sassbearbear 發表於 18-1-2019 02:56
一直無業

Me2.你有無傾生活費?我外判話等我有工作先傾,還有你打算拎4千嗎?
作者: Codychan    時間: 18-1-2019 19:11
你地好,請問如果今年五月中就畢業,我4月尾先去申請,係咪都有機會拎到啊
作者: keung410913    時間: 18-1-2019 22:05
其實拎左係咪要上繳?如果要上繳不如唔拎!
作者: kamkam0612    時間: 19-1-2019 10:41
係咪唔申請去拎$4000 就咩事都冇?
作者: arina_hashimoto    時間: 19-1-2019 21:35
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐
作者: 金龍華    時間: 19-1-2019 22:08
現金票,都要身份証去拎,查唔查就天知,Good luck
作者: airmax    時間: 21-1-2019 12:06
唔好唔記得,關愛基金,破產管理署,都係政府部門,有乜事後果自負。
作者: keung410913    時間: 21-1-2019 18:51
arina_hashimoto 發表於 19-1-2019 21:35
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐 ...

一定查,博唔過
作者: keung410913    時間: 22-1-2019 17:09
有師兄問左外判拎左說明用途有機唔駛上繳
作者: keung410913    時間: 22-1-2019 17:55
arina_hashimoto 發表於 19-1-2019 21:35
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐 ...

點會唔知,今本博唔過師兄,要查一定查到,你年報都要報拉,點會唔知(個人意見,勿吊)
作者: arina_hashimoto    時間: 22-1-2019 21:52
keung410913 發表於 22-1-2019 17:55
點會唔知,今本博唔過師兄,要查一定查到,你年報都要報拉,點會唔知(個人意見,勿吊) ...

現金票嘅話銀行月結單唔會有嘅,要佢專登查先會查到
不過博唔博得過就唔知,自己決定。
作者: keung410913    時間: 23-1-2019 00:44
arina_hashimoto 發表於 22-1-2019 21:52
現金票嘅話銀行月結單唔會有嘅,要佢專登查先會查到
不過博唔博得過就唔知,自己決定。 ...

拎左政府要查點會查唔到,仲有如果拎左週年報我地都要報上去,師兄你打算拎唔拎?
作者: lai    時間: 7-2-2019 15:50
破產人於破產期內根據本計劃獲得有關款項,是否須交回破產管理署用作清還欠債? 閱讀答案 根據《破產條例》(第6章)第43A條,未獲解除破產的破產人須定期向受託人報告他/她在破產期間所取得的任何財產的詳細資料,而受託人可藉書面通知申索有關財產。 根據上述條文,就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人須就他/她在計劃下獲發的款項通知破產管理署署長,然後由破產管理署署長決定是否申索該款項。如有查詢,破產人應以下列方式直接聯絡破産管理署負責處理個案的人員: (a)在破產管理署網頁按「聯絡我們」,以「聯絡案件負責人員」搜尋功能進行搜尋;或(b)致電破產管理署熱線2867 2448。 至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該款項。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。
作者: lai    時間: 7-2-2019 16:02
喺關愛共享計劃嘅網頁嘅FAQ有講:

60已破產人士可否申請?

已破產人士如符合計劃資格(見答1),可就本計劃提出申請。

61破產人於破產期內根據本計劃獲得有關款項,是否須交回破產管理署用作清還欠債?

根據《破產條例》(第6章)第43A條,未獲解除破產的破產人須定期向受託人報告他/她在破產期間所取得的任何財產的詳細資料,而受託人可藉書面通知申索有關財產。
根據上述條文,就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人須就他/她在計劃下獲發的款項通知破產管理署署長,然後由破產管理署署長決定是否申索該款項。如有查詢,破產人應以下列方式直接聯絡破産管理署負責處理個案的人員:
(a)在破產管理署網頁按「聯絡我們」,以「聯絡案件負責人員」搜尋功能進行搜尋;或(b)致電破產管理署熱線2867 2448。
至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該款項。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。

作者: A123456    時間: 10-2-2019 21:08
各位師兄!我真係唔係好明?你冇嘢做點解?仲要上繳四千蚊有冇人答到我!。事實上你本身係有基本生活開支,咁你有冇嘢做咁你既然有基本嘅生活開支你唔過,點解要上繳四千蚊呀
作者: 欠一百萬    時間: 10-2-2019 23:08
A123456 發表於 10-2-2019 21:08
各位師兄!我真係唔係好明?你冇嘢做點解?仲要上繳四千蚊有冇人答到我!。事實上你本身係有基本生活開支, ...

冇野做, 冇收入, 即係你的生活要靠人支援, 拎4000係好正常, 拎左4000即係支援你的人支援少4000囉. 明未呀.
作者: Sassbearbear    時間: 10-2-2019 23:18
keung410913 發表於 18-1-2019 17:51
Me2.你有無傾生活費?我外判話等我有工作先傾,還有你打算拎4千嗎?

我上年10月入學,我到依家都係無業,應該唔洗傾生活費,依家係主任跟!
我會拎4千蚊丫,攞完通知主任,睇下佢點講!
作者: 欠一百萬    時間: 10-2-2019 23:26
Sassbearbear 發表於 10-2-2019 23:18
我上年10月入學,我到依家都係無業,應該唔洗傾生活費,依家係主任跟!
我會拎4千蚊丫,攞完通知主任,睇 ...

拎完, 就係報表填入其他收入4000, 備注關愛共享計劃 .

其實都唔駛通知主任啦.
作者: keung410913    時間: 11-2-2019 00:45
欠一百萬 發表於 10-2-2019 23:26
拎完, 就係報表填入其他收入4000, 備注關愛共享計劃 .

其實都唔駛通知主任啦. ...

師兄你問過外判可以拎嗎?
作者: maksiusang    時間: 11-2-2019 09:44
作者: Sassbearbear    時間: 11-2-2019 18:07
欠一百萬 發表於 10-2-2019 23:26

其實都唔駛通知主任啦. ...

唔該晒,我仲懶係有規矩添!hahaha
作者: cl475867    時間: 11-2-2019 19:23
Sassbearbear 發表於 11-2-2019 18:07
唔該晒,我仲懶係有規矩添!hahaha

唔一定可以自己袋,唔問比人秋後算帳唔好揾人求救
作者: keung410913    時間: 11-2-2019 21:49
cl475867 發表於 11-2-2019 19:23

係咪要問聲外判睇下拎5拎得?
作者: cl475867    時間: 11-2-2019 21:51
keung410913 發表於 11-2-2019 21:49
係咪要問聲外判睇下拎5拎得?

當然要問
作者: keung410913    時間: 12-2-2019 06:14
cl475867 發表於 11-2-2019 21:51
當然要問

師兄你問左?外判點講?謝
作者: cl475867    時間: 12-2-2019 10:24
keung410913 發表於 12-2-2019 06:14
師兄你問左?外判點講?謝

唔同外判唔同做法,我問咗又點,你外判唔等於我個外判
作者: Sassbearbear    時間: 12-2-2019 20:00
cl475867 發表於 11-2-2019 19:23

秋後算帳咁都無辦法架!我睇過一個報導(我搵唔返),當年$6000,破產人士係主任跟係無需要上繳,如係外判就要問返該公司!
作者: keung410913    時間: 12-2-2019 23:29
cl475867 發表於 12-2-2019 10:24
唔同外判唔同做法,我問咗又點,你外判唔等於我個外判

明白
作者: kayl1970    時間: 17-2-2019 20:59
問了主任,可以申請,在年報填寫收入4000,及無餘額便得
作者: 欠一百萬    時間: 18-2-2019 00:42

52#,即係叫你支出個邊自已諗諗駛左佢。比如每日食飯用多$11.11
作者: happy2000king    時間: 18-2-2019 11:01
我覺得冇乜野,咪照申請囉,外判唔會一個仙唔俾你架! 何彷失業嘅仲有乜好留難,你依足規矩做外判有点會留難你 !
作者: keung410913    時間: 21-2-2019 17:38
我剛打去問,拎之前就要通知外判,因為關愛份申請表要影印比外判,又要上去填每月申報表,最後4000千唔一定比你,要睇你咩用途!
作者: keung410913    時間: 21-2-2019 17:41
kayl1970 發表於 17-2-2019 20:59

55# keung410913
1 分鐘前
我剛打去問,拎之前就要通知外判,因為關愛份申請表要影印比外判,又要上去填每月申報表
作者: kamkam0612    時間: 6-3-2019 00:45

填左拎$4000,係咪到時年報填寫關愛$4000,全年無餘額便得?
作者: kamkam0612    時間: 6-3-2019 00:48

全年總收入再加$4000唔過破產署預算金額,咁係咪可以照申請?破產署會唔會叫你上繳果$4000?
作者: kayl1970    時間: 6-3-2019 05:41
kamkam0612 發表於 6-3-2019 00:48
全年總收入再加$4000唔過破產署預算金額,咁係咪可以照申請?破產署會唔會叫你上繳果$4000? ...

是,主任同我講便可以

作者: keung410913    時間: 6-3-2019 17:07
kayl1970 發表於 6-3-2019 05:41
是,主任同我講便可以

你地打算拎4千?
作者: lew610    時間: 6-3-2019 17:08
點都拎左先 無蝕
作者: 欠一百萬    時間: 6-3-2019 19:47
本處已收到你就關愛共享計劃提交申請. 申請編號是XXXX-............... 如有查詢, 請電3897XXXX. 在職家庭津貼辦事處

作者: keung410913    時間: 6-3-2019 23:13
我個外判話如果申請關愛,要上去外判道填份收支表,又要影份關愛負本比佢,d錢要睇情況比唔比你用!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3