破產聯盟

標題: 破產係咪唯一出路? [打印本頁]

作者: Wantdie    時間: 18-10-2017 15:02
標題: 破產係咪唯一出路?
小弟月入2萬左右 結左婚 有1個小朋友
另1個都就出世,老婆有做野,我差緊hxxx30萬數,花x12萬,星x17萬,卡都比人cut哂,可以點算?唔知點同老婆,屋企人交代....破左產會唔會影響到小朋友以後生活....好擔心
作者: cmc903    時間: 18-10-2017 15:12
IVP啦!
作者: cl475867    時間: 18-10-2017 16:59
IVA除非係公務員,唔係既話你保證唔到呢10年內唔會失業,否則只會晒時間
作者: 9413    時間: 18-10-2017 17:07
59萬接近月薪30倍破產比較好
作者: Wantdie    時間: 18-10-2017 17:58
咁如果破左會唔會影響而加份工?
作者: cl475867    時間: 18-10-2017 18:38
會唔會影響份工要睇你公司點睇,我公司唔知我破咗,如果申破有機會户口凍結,公司入唔到數入你户口,或你需要轉出糧户口,精明既可能估'到
作者: flypig    時間: 18-10-2017 19:02
欠60,月入2雞,仲痛家有室有細路。你都係破左佢喇!!
作者: Wantdie    時間: 18-10-2017 21:20
咁唔知各位大哥知唔知破產手贖費大約幾多到 感激
作者: Wantdie    時間: 18-10-2017 21:22
仲有唔知個幾間銀行會唔會上門追數 因為花x已經搵左外判公司打電話
作者: cl475867    時間: 18-10-2017 21:30
自己搞9千
作者: Wantdie    時間: 18-10-2017 21:46
自己搞有咩手贖文件要準備,想參考一下程序,感激感激
作者: cl475867    時間: 18-10-2017 21:51
去東華三院有義工教
作者: flypig    時間: 18-10-2017 22:23
Wantdie 發表於 18-10-2017 21:46
自己搞有咩手贖文件要準備,想參考一下程序,感激感激

http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82

作者: hohochi    時間: 19-10-2017 09:47
自行申破要填呢2份表格

1)     填寫表格3「債務人的破產呈請書」及表格28C「負債狀況說明書」,這兩份表格可以在網上下載或到破產管理署用10元購買。
表格3下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PET-C1.DOC
表格28C(個人資料收集聲明)
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PICS-C.DOC
表格28C下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/SA-FORM2.DOC

作者: Wantdie    時間: 19-10-2017 10:14
感激各位建議,唔知大家有無經驗可以點攞多d生活費,我睇過d分享都好睇個破產主任係咪外判
作者: cl475867    時間: 19-10-2017 11:09
生活費係冇得攞多d,視乎主任/外判手鬆定手緊
作者: 阿三妹妹    時間: 19-10-2017 11:14
Wantdie 發表於 18-10-2017 21:22
仲有唔知個幾間銀行會唔會上門追數 因為花x已經搵左外判公司打電話

咁仲要快手啲,唔好等到佢地上門。
如果沒財仔,佢地唔會打去公司搵你,公司應該唔會知你破產。
作者: flypig    時間: 19-10-2017 11:41
你要做的:
1 儘量SAVE BANK STATEMENT, 時間愈長愈好.
2 MFP / 稅單
3 需唔需要申請 一次性解涷信(申破到頒令期間用一野,否則食西北風??)
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=16272
如果你係終撚就唔需要,因為申請黎都無用,提唔到錢架.
作者: happy2000king    時間: 19-10-2017 16:35
樓主可以找 6C 攪,都係萬幾蚊收費,不過要睇樓主自己考慮
作者: Wantdie    時間: 20-10-2017 08:51
想請問6c係咪姐係律師?今日又收到msg話銀行個邊有個plan比我
作者: Wantdie    時間: 20-10-2017 08:52
不過係亞洲信貸公司通知我,我上網睇過發現係收數公司,唔知打唔打過去問好
作者: hohochi    時間: 20-10-2017 09:40
Wantdie 發表於 20-10-2017 08:51
想請問6c係咪姐係律師?今日又收到msg話銀行個邊有個plan比我

無錯6C即係律師
作者: flypig    時間: 20-10-2017 10:03
呢間遲交會朝早7點派人拍門,到時你撐唔撐得住先? 其實你唔好成日諗咩銀行plan.人地目的係賺錢,唔係開善堂。你欠60雞,有無計過,利息一個月要還幾多??就算人地有優惠,都會比personal loan 高 因為你係高危人士。唯一可能收順d 係債權銀行,佢地如果唔制 你都收得皮喇!!
作者: Wantdie    時間: 20-10-2017 11:39
感謝各位師兄提供意見,我自己都計過數,咁樣落去都無咩意思,不如一刀切吸取教訓重新做人
作者: admin    時間: 20-10-2017 11:44
flypig 發表於 20-10-2017 10:03
呢間遲交會朝早7點派人拍門,到時你撐唔撐得住先? 其實你唔好成日諗咩銀行plan.人地目的係賺錢,唔係開善堂 ...

卡都比人 cut 左。應該無銀行同一線財仔肯借。

樓主應該心知肚明。

作者: Wantdie    時間: 20-10-2017 11:54
不過想請教下如果有追數打黎係咪照直同佢講我會申破都ok 我打電話騷擾我都無所謂 係驚佢上門嚇到屋企人
作者: flypig    時間: 20-10-2017 13:24
Wantdie 發表於 20-10-2017 11:54
不過想請教下如果有追數打黎係咪照直同佢講我會申破都ok 我打電話騷擾我都無所謂 係驚佢上門嚇到屋企人 ...

我會申破多Q餘... 如果你係債主,有人講會申破你會點做???
我就即日交俾收數叫佢出盡混身解數, 盡追...

一日無NO. , 一日扮傻仔. NO.= 老破編號.
自己搞,即日有. 經律師, 3/5/7日不等.
一有NO. 即通知所有債權人!!! 叫佢地收得皮!!因為已進入司法程序.
作者: flypig    時間: 20-10-2017 13:25
admin 發表於 20-10-2017 11:44
卡都比人 cut 左。應該無銀行同一線財仔肯借。

樓主應該心知肚明。

卡都CUT 左,隨時進入收數佬行動.

樓主都係快快申破喇.唔好再左思右想.
作者: huangsq    時間: 20-10-2017 16:58
Wantdie 發表於 19-10-2017 10:14
感激各位建議,唔知大家有無經驗可以點攞多d生活費,我睇過d分享都好睇個破產主任係咪外判 ...

我係主任跟,我覺得佢回參考破前嘅生活開支

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3