破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問有樓做唔做到 iva or idrp? 層樓唔係負資產,但個人既總欠債就係負資產

因為層樓已按爆左六成,差銀行260 萬,估價410-450。
之前上網搵債務重組個啲中介,轉轉節節去左新鴻基做二按,按左75出黎還緊啲loan,個時諗住供三四個月轉返去一條數銀行做八成按揭,搵埋擔任人。個時新鴻基個個人話冇問題,點知做完先知有好多問題,同埋就係行錯左呢步,攪到田土有二按資料好麻煩。

首先做左二按原來要六個月後先可以做轉按。第二,我擔保人係朋友,八成按上會唔受,要近親,不過有啲agent話都試過做到,另外我擔保人有按揭係身,原來咁樣擔保又要減一成,即借出黎條數唔夠完全cover我二按同loan。加左佢做擔保反而仲按得少左。
最緊要我頭按銀行好快就知道左我做左二按而家要我一次還清二按否則每月加7000息。其實我都覆左佢我未還到,所以下期我就要比多7000供樓再比二按還息唔還本每月10000。我銀行每月供都供緊20000(剩返總數60萬),仲要另外有循環戶口30萬數同信用卡25萬數。
而家唔知點算,賣樓都賣唔切。我按揭加二按加銀行加埋260+75+60+55=450,而家市靜,有銀行估410所以如急放可能放得400,都差50先還得哂。

呢個情況有冇可能做iva?
iva,私樓仲正資產冇得玩,一定逼你賣樓,填晒債仲有欠先傾點還埋條尾數