破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產問題

我不嬲都好準時還$, 但係依家發覺真係頂唔順..agent公司叫我申請破產拿左張臨時破產令...佢就再同d財仔去傾...疑長個還款期同減息口,但係我想知係出左臨時破產令d財仔會唔會即刻上黎屋企追數同埋會唔會通知公司...我去過yahoo樹問..個d全部都唔係答我而係d公司幫人申請破產賣廣告...
我真係驚左好耐...agent公司約左我星期3去申請...所以想你地幫一幫我解答下問題, 謝謝...
入紙都要成一萬蚊喎......
其實我同你一樣 有想過其他方法 同佢地傾 做drp 做 iva 但係 睇返之前d人講做drp 同iva 既人 最後多數都係行呢條路........

如果你得一間 or 2間欠債公司 你唔洗入紙都可能有機會同佢地傾拖長黎還 (最好係佢send 你個case去收數公司前) 如果你差幾間的話 我諗你傾完可能同宜家差唔會好遠 可能多一兩千蚊用

呢個係我個人意見

我其實都唔知呢個方法好唔好..因為我依家已經亂晒...
個間agent公司叫我去做..我就去做...
但係我好驚比屋企人知...我亞嘛好老唔刺激得...
所以我先唔想破產..但係agent公司先叫我你拿左張臨時破產令..我先可以同到佢地傾...
ua=210000
hsbc=50000
aeon=50000
大新=7500
dbs=10000
首先你行量自己欠款數額有多大, 是否值得破產.

與其搵agent公司, 點解唔溫律師攪, 以我所了解申請破產有編號後, 所有戶口都凍結, 債權人暫不能追數, 你亦不能私底下還款給某債權人, 除非是4,5線財仔, 一般大行應會暫停追數.

P.S. 唔係好明, 你都申請破產, 為什麼要同d財仔去傾疑長個還款期同減息口
你不如係下面 個topic 老破無有怕個到問下zbridgehead 佢pro d 不過你要比埋你搵幾多同返咩工比佢知 等佢幫下你啦