破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後欠學生資助辦事處的錢.....

是否四年後一筆勾消,定係都要還?

大家知不知道?

我爬文後都找唔到所以先問.

政府錢有特別條文,我唔清楚 student loan,你要睇番個條文先知。我唔係學生好耐。

我所知係 student loan 好似要有擔保人。好大可能係你的擔保人要負責。

我淨係知道凡政府的收費都係優先。
um... 恕我直言...

而家真係有學生為左唔使還student loan而去申請破產, 真係好唔負責任
同意,但我絕不是這類學生

我都還左好多期(十幾期),因卡數問題先至去破產

你估有得還唔想還咩,開飯都有問題先行最後一步者
學生政府貨款我記得有擔保人架,你問下佢啦,你破產,佢就要代你還。
如果係咁, 又有咁多學生走去申請破產既, 我諗D擔保人多數都係佢既ar 爸/ar 媽架啦?!
我唔 sure,我唔係學生好耐,但係我記得係…
sorry ar... 我講錯野...

其實我唔係話您, 我係講緊好多時下d人... 我以前個同事就係其中一份子, 大學畢業出黎做野就走左去搞破產, 問佢原因, 佢話: 我唔想還學生貸款, 仲話點解辛苦搵黎d$$要還比政府wow   我係有感而發咋...

當然, 如果再加埋其他因素, 就梗係唔同la

唔好意思, 請勿誤會...