破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

傾左生活費喇~

我0岩0岩去完律師樓番黎喇,好好彩遇到個幾好既主任,d生活費都有商量,雖然要還番上年d錢,不過唔多,可以分期還!

黎緊每個月都要還錢,不過比我想像中少,所以都算ok啦,唔駛再擔心喇,,一身都鬆晒!!
恭喜..
恭喜 祝平安過渡 !
原帖由 shizuka 於 2009-4-1 12:24 發表
我0岩0岩去完律師樓番黎喇,好好彩遇到個幾好既主任,d生活費都有商量,雖然要還番上年d錢,不過唔多,可以分期還!

黎緊每個月都要還錢,不過比我想像中少,所以都算ok啦,唔駛再擔心喇,,一身都鬆晒!! ...

請問由領令到傾生活費,大約相約幾多時間啊?因為我都在4月7日領令,想知道些詳細資料,如你生活費怎樣填

謝謝幫忙
由於case多傾生活費都要等好耐, 我先生case 就年半有多,
原帖由 shizuka 於 2009-4-1 12:24 發表

黎緊每個月都要還錢,不過比我想像中少,所以都算ok啦,唔駛再擔心喇,,一身都鬆晒!! ...

一身都鬆晒,平穩過度

回復 #4 goodlucky 的帖子

我08年3月3頒令,09年4月1先叫我上去傾生活費~
我一個人租屋住,所有個人開支同埋家庭什費佢都俾我報晒,個人膳食佢俾我3000蚊,個人什費同家庭什費各500,水電:500,車費1000.total批我一個月一萬蚊鬆d,唯獨佢唔俾我報供養父母,佢話因為我爸媽都有野做,佢無可能批我供養父母既錢!

另外.佢要我還番頒令之後一年既錢,不過我上年身體有事,用左好多錢睇醫生,又做左d checking,我全部keep晒d單俾番佢,佢都俾我扣番晒,所以最後上年只係要還幾千蚊,分4個月還,另外下個月開始還錢囉! 我覺得個主任都算係幾合理架喇,起碼有商有量囉!本來佢唔記得扣我上網費,佢自己主動提出,扣番200幾蚊!

咁我確實係爭人錢,還錢係好應該,而家每個月要還既錢比起破產前既只係皮毛咋,所以佢問我有無問題,我都話ok!

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
gpo4074 + 10 積極

查看全部評分

原帖由 shizuka 於 2009-4-7 12:10 發表
我08年3月3頒令,09年4月1先叫我上去傾生活費~
我一個人租屋住,所有個人開支同埋家庭什費佢都俾我報晒,個人膳食佢俾我3000蚊,個人什費同家庭什費各500,水電:500,車費1000.total批我一個月一萬蚊鬆d,唯獨佢唔俾我報供 ...

謝謝你的資料!我都在09年4月7日頒令.什麼都未傾!所以,有點擔心和煩,希望可以遇到個好主任.

我都係和你一樣諗法,如果唔係金融海潚令到被裁,都唔會申請破產.不過,我都想傾到有合理的生活費!因為我已經結緍,老婆有工作做,不過,都要比生活費,所以見你供養父母上唔俾,有點擔心

回復 #8 goodlucky 的帖子

主任話如果我搬番屋企住,所有開支會照人頭除番,如果我屋企4個人住,屋租,水電煤樣樣要除番4,到時一定會還多好多~