破產聯盟

查看: 3002|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

有無欠$150,000想破產既人?

欠$130,000再供唔夠4年就清,但失業,靠屋企人供住先,再搵工都驚唔穩定又搵錢唔多(幾仟蚊),又要還屋企又要供錢,十五十六,屋企人搵錢都好辛苦,可唔可以比d意見?

評分

參與人數 1城市金錢 -15 收起 理由
gpo4074 -15 消極

查看全部評分

其實唔係個數既問題,其實我諗你覺得自己還唔還到,應唔應付到囉......
講真如果應付到,辛苦d頂埋去啦!!

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15 我很贊同

查看全部評分

回復 #2 calvinsi 的帖子

讚同!  同埋如果你仲後生, 頂吓啦! 
係,還到咪還囉,但無信心頂到,其實我都唔知破唔破有咩分別,反而破左做番個人都未定,話破左產咩信用卡呀,借銀行錢呀呢d,已而家個紀錄咪又係咩都唔批,so.....1516
欠十三萬就破產?辛苦D揾多份工做part time啦.

唔好再選擇乜野工種,相信一定找到的,唔好嫌辛苦,因為條數係你自己欠下的.
欠150000是一個少數目, 雖然而家經濟不境, 但只要你唔怕辛苦同勤力D ,一定揾到工做, 自己駛大咗要自己承担番,呢個數目你用幾年時間一定可以還到,先還外面數,之後再還屋企人數.
原帖由 yiu 於 2009-4-11 02:31 發表
係,還到咪還囉,但無信心頂到,其實我都唔知破唔破有咩分別,反而破左做番個人都未定,話破左產咩信用卡呀,借銀行錢呀呢d,已而家個紀錄咪又係咩都唔批,so.....1516 ...

如果你想知多d「破唔破有咩分別」,吾該睇多d呢到的舊文章,或等我呢排考慮緊吾知寫吾寫好的前半生自傳的面世.
十幾萬就話要去破產!

除非係完全無工作能力,咁樣就去搞破產,好影衰晒d過來人!

你自己有無真係捱多一二份兼職來還債先?
十幾萬唔直得破產 希望你諗清楚

評分

參與人數 1城市金錢 +1 收起 理由
gpo4074 + 1 英雄所見全同

查看全部評分

原帖由 gpo4074 於 2009-4-11 17:31 發表
十幾萬就話要去破產!

除非係完全無工作能力,咁樣就去搞破產,好影衰晒d過來人!

你自己有無真係捱多一二份兼職來還債先?

都話失業咯.......唉..........甘我走佬.....................

評分

參與人數 1城市金錢 -15 收起 理由
gpo4074 -15 失業大晒咩!

查看全部評分

原帖由 yiu 於 2009-4-11 02:31 發表
係,還到咪還囉,但無信心頂到,其實我都唔知破唔破有咩分別,反而破左做番個人都未定,話破左產咩信用卡呀,借銀行錢呀呢d,已而家個紀錄咪又係咩都唔批,so.....1516 ...

我估你個年紀真係好細
破左產個紀錄係一世架 你宜家個紀錄可以慢慢攪返好
其實你係差13定15萬呢
搵老破神 當你自己搞都要成萬蚊架喎
原帖由 yiu 於 2009-4-11 18:49 發表

都話失業咯.......唉..........甘我走佬.....................

我吾知你有無睇番過我之前所寫的東西.

係深水埗元洲街往荔枝角方向,介乎石硤尾街及南昌街,油站對面,果度有一間日式食肆長期請吾到洗碗工人,果度的要求係只需返星期五、六及日,日薪有250元.

理論上,勉強可以還住每個月的錢比家人/債住.

再努力d搵多一份半份兼職,可以維持到一個人最基本而有尊嚴的生活費.

結論: 如果你想有人幫你,你要確實踏出第一步,咁先至會有人願意扶持你行埋日後的路.
多謝你甘熱心 ,我再考慮下
破產吾係你想像中咁簡單
原帖由 gpo4074 於 2009-4-11 17:29 發表

如果你想知多d「破唔破有咩分別」,吾該睇多d呢到的舊文章,或等我呢排考慮緊吾知寫吾寫好的前半生自傳的面世.

"前半生自傳" 好呀! 我想睇!

"維持到一個人最基本而有尊嚴的生活費。 如果你想有人幫你,你要確實踏出第一步,咁先至會有人願意扶持你行埋日後的路." 我覺得gpo4074你講得好好呀。我自巳就係天生灰色性恪,一定要積極D,自巳都唔幫自巳,邊個有義務幫你呢。 我都會成日remind 自巳!
Thanks.

評分

參與人數 1城市人氣 +5 收起 理由
gpo4074 + 5

查看全部評分

"前半生自傳" --------期待中

回復 #1 yiu 的帖子

我都唔明點解咁多20幾歲,欠債$10幾萬,就話去攪破產,你哋咁年青大把前途,何必一時已氣斷送自己既將來,
諗清楚揾多兩份past time做啦!實捱得過,將來大把好日子。

評分

參與人數 1城市金錢 +15 收起 理由
gpo4074 + 15

查看全部評分