破產聯盟

查看: 2724|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

煩請各位幫忙...

我想知我可以點做....
我的情況:係大約 2000 年媽媽以自己名義同朋友開左一間運輸公司,後來拆夥轉由我個名當董事,之後用公司名義買入一層樓,因為係公司名購買入我媽媽當時搵我同我姨媽個名做擔保(大按係中x,2按係發展商財務),去到2002 年時我媽媽話間公司做唔住決定唔做,佢話租層樓出去,我就負責比每月還2按$3000就得,因為份人工一直都可以支付,我就沒有理會,直置上個月我姨媽話恆X銀行打電話比佢要CUT佢CREDIT CARD 話中X銀行呈請佢破案,我聽朋友講去環X做份信貸記錄CHECK下自己有咩數係欠人$,一CHECK之下我既信貸記錄係2002年欠供車會 12萬(入稟地區法院,不過我冇收過任何法庭文件,因為已經搬左好次), 2004年 中X - 118萬 (入稟法院,不過我都係冇收過任何法庭文件),至於我姨媽就多左一項2009年 中X銀行呈請佢破案,要5月頭上庭, 呢兩日我姨媽收到2封律師信係代表中X銀行寄黎,一封係比我,一封比我姨媽,內容係應該中X銀行要我地上庭,信內有2個銀碼分別係39萬同118萬....
我而家可以點做....
你個 case 太複雜,同埋有好多奇怪的事,我強烈建議你搵律師。

回復 #1 Jamie 的帖子

嘩!真係好複雜....要好專業同深入了解至可以答,所以我都建議你搵律師傾。
原帖由 温sir 於 2009-4-23 15:06 發表
嘩!真係好複雜....要好專業同深入了解至可以答,所以我都建議你搵律師傾。

我所以唔敢答。
有乜複雜,借左錢就緊係要還啦!做擔保人之前無諗清楚咩!

咁層樓係咪即係斷供咗?大不了咪比銀行收樓囉,反正都供唔到

一於就搵黄律師啦,今日先見過佢,真係好好人,解釋得幾清楚,一定好過頁借櫈。
我直覺覺得個 case 唔會咁簡單。都係搵律師問好D
to zbridgehead -  間公司係亞媽開的, 當時佢話叫我做擔保...
nokia - 層樓係斷供咗,銀行已收樓..仲賣左,已家追我差額 40 萬
謝謝各位....明天我會打電話給黄律師
你還唔還得起?唔好意思講句,你媽媽好似有意將所有數過落比其他人。

車會條數又難解釋。

你係未有其他資產?或者生意?點解差額 40 萬,而銀行追 118 萬?好小銀行會出到申請破產,所以我覺得銀行方面會幾狼,你搵律師最好。所以唔敢答你。或者其他會員講下點解咁情形,銀行會申請你破產。
To Admin,
還唔得起....而家收到中X銀行要我地上庭既律師信,內容係話我無能力償還40萬,要求我同我姨媽破產.

已經聯絡左黃律師尋求意見, 謝謝各位