破產聯盟

查看: 3097|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

兼職問題?

如果批了生活費$13,000, 正職又是$13,000, 不用還錢, 如果找到份$9,000的兼職, 是否要全用來還? 如果是, 是否不如唔好做?
當然全部要用來作還錢.....除非是現金出糧及沒需要紀錄及強積金就可以..!

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
admin + 10 我很贊同

查看全部評分

原帖由 Tomorrow 於 2009-1-9 13:33 發表
當然全部要用來作還錢.....除非是現金出糧及沒需要紀錄及強積金就可以..!

咁樣答有D險 wor 。會唔會有人話我地教……

不過你又答得好精彩!

等我又玩下加分先!
我想個區講下點樣有多D錢去過呢4年。唔知有無人有資料呢?
原帖由 Tomorrow 於 2009-1-9 13:33 發表

其實我想自己要$3,000, 還$6,000, 如果托管人唔批, 真是一拍兩散, 冇錢還, 大家冇著數.
師兄, 咁你咁辛苦攪破產為咩呢?....既然你有多9000, 為何不用作還錢而要破產? 還要咁辛苦多賺9000, 還6000, 分了2/3比人.....自己想下值唔值先得呢....! e.g..如果既然你有多份part-time, 是不是又會在其他支出上有變動呢?.....之前批的是沒有part-time的支出, 但現在又是一個有part-time的新超支的支出呢, 是不是應該可自己審審查查下先呢........
所以,
身負破產勿兼職,

祕撈除外.
原帖由 301 於 2009-5-15 17:01 發表
所以,
身負破產勿兼職,

祕撈除外.

Right La.....!!
你無嘢呀 你有多餘錢 就梗係要還啦
除非你同part_time老闆講(有d肯)
叫佢出現金就得(仲要唔可以俾人知 因為係犯法)
:) :) :)
可唔可以叫個老闆唔出糧,改為其他報酬方式支付人工。
例如 :
1.  提供部跑車比你用,並由佢出油錢, 停車場費
2.  或供你讀一個大學課程,8-10萬

呢d算不算犯法??
哈哈,我都唔知點回應!
我唔知你生活開支有幾大,
但老實講句,萬3蚊,如果唔係大花大洗,
係好足夠應付生活,好多人就算唔係破產無任何負債,
人工得幾千蚊,都係咁生活,自己一個人住o既都係咁過,
更不要講養成頭家o個o的了!!
你而家破產收入仲好過佢地,
但仲要諗咁多縮數走法律隙,
你要明白你而家係破產,唔係中左六合彩,
要捱就預左o家啦!!
如果開支上唔係入不敷支得好嚴重,
不如安安份份捱過呢個破產期好過,
免得為o個少少而犯法仲大濟!!

既然你正職都有萬3蚊,仲可以搵到份9千part time,
不如做iva好過啦,
又無咁多限制,到時你想搵幾多份part time錢洗都無人理啦,
除非你欠幾千萬或更多,搵幾多錢都還唔哂,
但欠得咁多錢o既人應該本身都搵唔少的了,
即係有料之人啦,所以基本要還清都唔成問題的!!

當然每個人o既問題都唔同,我亦唔能夠一概而論,
但你自己係最清楚自己o既問題自己有幾多能力,
諗清楚係咪只得一條路,諗諗係咪其實仲有更好的方法,
諗清楚邊個方法係對自己最好(唔好只係諗利益,亦要諗下咁做對自己將來有咩影響),
而最後決定要選擇呢條路就規規矩矩地去行,
唔係再有咩事就無人可以幫到你的了!!

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15 我很贊同

查看全部評分