破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

上庭

因我係自己呈請
排到六月尾上庭
我想問係唔係要早到?
早到係去邊到?
係唔係一去到就入法庭裡面?
去邊個庭?係幾樓?
出庭果陣會點?係唔係企係度等個官講完就得?
通常幾耐 ?
係唔係好多人會無嘢做係度旁聽?

真係咩都唔知
又無錢請律師

請各大大"分享"或教路 ?

回復 #1 magmak 的帖子

會員hkbankrupt提供過上庭嘅流程

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=963&extra=page%3D3

下列呢個係可以搵倒附負你個case嘅主任嘅資料, 你可以上庭前一個禮拜前問一問佢(其實喺庭嘅大門口有個list係可以知道邊個庭)\因為而家太早可能未有架, 不過最緊要係你預備好晒啲文件, 同睇多啲聨盟版主同其它會員嘅經驗分享

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

GOOD LUCK!
我想問係唔係要早到?..............早十五分鐘夠架喇
早到係去邊到?................先搵返自己個冧巴庭外登記
係唔係一去到就入法庭裡面?............庭外登記先
去邊個庭?係幾樓?............自己留意返吖
出庭果陣會點?係唔係企係度等個官講完就得?..............無錯
通常幾耐 ?...........如無意外三十分鐘攪掂
係唔係好多人會無嘢做係度旁聽?..........基本上成個庭既人都係等盼領既
原帖由 小人物 於 2009-5-30 17:00 發表
我想問係唔係要早到?..............早十五分鐘夠架喇
早到係去邊到?................先搵返自己個冧巴庭外登記
係唔係一去到就入法庭裡面?............庭外登記先
去邊個庭?係幾樓?............自己留意返吖
出庭果 ...

你已講啱九成九;
找到自己個庭係坐度等喎,
唔係企度等,
個官無時間遂一同你講話.
你冇律師,係自己入紙架?
放心,如果你所交的文件無問題,真係快過打針,法庭職員叫名,一大班人響前面排隊,個法官問你地係咪申請破產,答係之後就可以走得....出黎記得即刻跟破產局寄比你封信個電話,打去外判度預約時間交文件啦!!!
原帖由 301 於 2009-5-30 17:09 發表

你已講啱九成九;
找到自己個庭係坐度等喎,
唔係企度等,
個官無時間遂一同你講話.

我上次係成個庭爆晒無位坐
最後就等到個法庭職員叫自己個冧巴
跟住十個一排
等用個官講完就ok囉
原帖由 小人物 於 2009-5-30 18:34 發表

我上次係成個庭爆晒無位坐
最後就等到個法庭職員叫自己個冧巴
跟住十個一排
等用個官講完就ok囉

如果你有時間,也可以去看看人哋點上庭,當係熟習吓環境。
原帖由 老柴 於 2009-5-30 18:46 發表

Right La.
原帖由 老柴 於 2009-5-30 18:46 發表

唔駛呱
到時跟住人做就得啦