破產聯盟

查看: 7267|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

我而家可以點做呢?關於解凍戶口

我係6/11已經頒左個破產領,以為即刻約見個主任攞封解凍信,但冇人接聽.....
而家我有一個問題,我之前係中銀有個a/c,搞緊破產時佢凍結左我個戶口.我公司入票時話入都唔比入票(可能佢唔想做我生意喇) ,
咁我而家想去另一間bank開,係唔係可以即時開戶口架,因為之前寄左封信來,有一張紙係問要開新戶口定係保留原有的戶口,我就寫左"創星銀行"
上去,咁我需唔需要同"創星銀行"講我做緊破產呢?佢地又會唔會唔比我開呢? 真係唔知點做呀!!!希望名位大大詩興幫幫忙呀!!!
其實創星唔係真名可?係我就要改啦

你破下破產需知啦

回復 #1 TYKI 的帖子

你頒左破產令...你係可以開個新戶口,最好搵d你冇欠債銀行開.

但而家開戶口一定要經過破產主任,唔可以自己去開.

破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

之後主任會比一封開戶信比你.

帶同信件去開戶...  間間分行都得 .

(但通常係總行開戶比較好...唔會咁煩...問三問四.)

我係分行開...攪左兩日先開到個新戶口.
咁係唔係我要FAX張嘢比主任,要等佢寄開戶封信比我,我先可以去銀行開架
>_<

回復 #4 TYKI 的帖子

係...你FAX張嘢比主任,再打去問...

你都可問下可唔可以上去攞. (但主任好多野做...要睇佢點安排)
bb_q_888
唔該晒呀!!!多謝你比意見比我
我仲朦成成以為自己去開,原來要攞信先。。。。
我冇欠銀行錢,我見論壇上面有大詩興話"創星"唔會設最低$$,而且可以申請埋EPS咭,所以我都會去試,我希望。。。自己剛踏入破產的新手,試完的事情可以同大家分享,等大家可以快快去搞

回復 #1 TYKI 的帖子

你唔需要同銀行講你搞緊破產,你攞封開戶信去開戶就可以,
不過你要主動聯絡主任取信,要親自上破產署攞架
以我既經驗~你要用一張A4寫以下既野..
致破產管理署XXX主任:
    本人現致函申請有關開新戶口事宜,本人有關詳情如下:
             姓名英文+中文)
             身分證NO.:
             開戶銀行:
             原因:
             現有顧主:
             顧主地址:
             現有職位:
             有關薪酬:
最後簽番你個大名同日期就得架喇...
fax 呢張野同埋你既人工証明(如合約/糧單)
最好FAX之前打俾主任,我建議你神咁早就打俾佢,因為佢地好多時下午都唔係OFFICE...
打完俾佢話想即日拎(好D語氣喎..),佢一定答你盡可能啦咁既~咁你就最好出定去金鐘,等到咁上下睇佢打唔打俾你..
如果到3點都唔打俾你既話,你就自己走上去政府合署11樓,係門口個電話打內線俾佢/佢助手,咁佢就通常都會即刻俾你,佢問你話冇叫你上去既話,你咪話可能係自己誤會左今日有得拎,唔好意思呀之類既說話啦~咁就得架喇~
呢D野係我去交文件個時個個律師教我架!!希望幫到你啦~
^^唔該晒呀,你地好詳盡,THANKS
我聽日就一早打電話去問一問佢
唉....真係冇想過咁麻煩,不過我會去面對^^多謝你地

回復 #9 TYKI 的帖子

請注意:破產期間只可擁有一個戶口作出糧用途.
如果你決定開新戶口,你舊嘅戶口就會被取消,
你試吓聽朝一早打比主任,照上述vickipig所講嘅做法就可以
係....知道^^
創星真係好好,你記得同佢申請埋個綱上銀行呀!
都係免費架
我想問:
我破產前獅子有account,我都有欠佢地$,
如果我有野做.要開番個獅子account.咁破產官係會比我開一個新獅子account or用番之前個account?
如果破產官要我用番之前個account,我係咪一定要去開戶個間分行搞嫁?

thanks~

版主

update  破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信 (vickipig #8)

佢個例寫得好好.
@@各大詩興唔係話如果你欠呢間銀行的$,佢地唔會比你開咩,佢地會HOLD起你D錢喎!!!

回復 #15 TYKI 的帖子

如果你有欠銀行想開返舊戶口,唔係唔得...好煩姐.

又要主任同意,又要銀行同意(有時會留難...話要你等成個星期先開到)

你唔怕煩可以試下.

回復 #13 kwanma 的帖子

獅子係間間都得,不過我聽過分行係會好煩,(因為你欠佢錢)

不如你去總行攪啦~
原帖由 bb_q_888 於 2009-6-16 15:27 發表
版主

update  破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信 (vickipig #8)

佢個例寫得好好.

update左.

回復 #18 roy 的帖子

其實Roy之前都有個範本寫得好好,我都係跟足嚟填比主任,
謝謝Roy少

回復 #18 roy 的帖子

唔該Roy~

Roy之前果個都好,不過唔夠呢詳細.

nokia

如果無野做,開戶口用Roy寫通常已足夠.  (收再陪訓津貼.綜援)

但返工要開戶都係用vickipig 比更好.   (我認為)

參考唔怕多...都係咁用.