破產聯盟

查看: 6519|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

好想有人可以解答我

本人欠債大約8-10萬.月入8000,本月加埋還款達4000蚊左右,我仲要生活費+家用...我已經無得揀...好想破產,但如果屋企拎緊綜授,因綜援度無寫給家用的...對我破產後填表有無影響

回復 #1 好愁 的帖子

好愁

如果你負擔不是太大,申請破產扣除生活費後餘額是需要上繳還債務的.
不如你試下申請債務重組,以每月還三千蚊為單位,三年時間上下已可清還債務.
我估你都還很年青,不要輕言破產,不如努力找多份part-time 做吧!

8-10萬就申請破產?

你有冇諗下其他方法?搵份兼職做,捱幾年就還晒啦,唔好動不動就話破產啦.
原帖由 好愁 於 2009-5-8 21:02 發表
本人欠債大約8-10萬.月入8000,本月加埋還款達4000蚊左右,我仲要生活費+家用...我已經無得揀...好想破產,但如果屋企拎緊綜授,因綜援度無寫給家用的...對我破產後填表有無影響 ...

我唔係好明。乜綜援唔係羅來家用咩?

綜援目的是透過提供經濟援助予受助人以應. 付生活上的基本需要

理論上說,綜援同破唔破到產是無乜關係的。我唔知道你家中情形,但係條數真係唔係好大。如果走去破產,未必是一個恰當的做法。
有時話就話十萬八萬,但冇起上尼還唔倒就係還唔倒,
相信好多人都已經過長年累月咁樣只可以還利息,
最後冇辨法之下先搞破產,現在才講做兼職d工跟本唔實際了,
因為本人都試過,現在d工做做吓隨時番幾日就冇得做,到時又要擔心搵工,
成日都好擔心,月結單又黎了....又要還息....如是者不斷循環....

本人欠債大約8-10萬.月入8000,本月加埋還款達4000蚊左右,我仲要生活費+家用...我已經無得揀...好想破產,但如果屋企拎緊綜授,因綜援度無寫給家用的...對我破產後填表有無影響 ...

好愁兄:你欠債大約8-10萬.月入8000,絕對不用破產,個人意見欠債最小超過月薪30倍,才好考慮破產,如果無欠咁多就真係唔值!唔介意請將您欠債情況詳細給我,等我幫你諗掂佢。
首先多謝各位俾咁多意見小弟..
講返供款既情況...

邦民60000元,AIG卡數8000左右,花旗卡數9000左右,AIG私人貸款本月$1048(仲有11期)

邦民每月供$2700元+$1048+卡數最低還款每月大約500...
nokia 兄,其實我有考慮申請重組呀,但唔知可唔可以還款大約$2000一個月
梗係唔好破啦..............
如果唔比家用會唔會影响到家人嘅生活?

都係投 ”不鼓勵" 票囉!

我不知你家拎緊綜緩是多少錢, 但我阿姨在天水圍某個邨 (70%拎緊綜緩) 做保安, 她說:早先政府俾多一個月的綜緩, 佢哋已不停換"家私", 連D保安都歎為觀止,
如果你家是這樣的, 就不必操心 ( 家用上), 安心努力還債, 十幾萬都不是什麼數目, 別為區區十幾萬而影響一生,
如不是綜緩, 亦不會令人生活不到,
自己想清楚, 是自己不想還或冇能力還?
看看你個名字都知你現在環境,
如果連生活都成問題就不要死充死頂,
最終都會害埋家人朋友,
你應找律師看看破產意見吧,
網上意見眾多亦真亦假

回復 #7 好愁 的帖子

咁少----XX兄弟,都可能幫你一筆清啦
         小弟當年跟你的情況差不多,佢都批,每月還給3400,48個月
         不過最後我都http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=875&extra=page%3D1
         想破都借多D先破啦-----哈哈(admin 唔好減我分呀,我都係講事實)
原帖由 河馬 於 2009-5-10 09:46 發表
咁少----XX兄弟,都可能幫你一筆清啦
         小弟當年跟你的情況差不多,佢都批,每月還給3400,48個月
         不過最後我都http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=875&extra=page%3D1
         想破都借多D先破 ...

你提到唔好扣分即係你明知會扣分都要做。

即係明挑戰本論壇的規則。

咁即係點?

我想當睇唔到都唔得啦

嘿嘿嘿嘿嘿
你地咁樣做...監都有得你坐!
我呢排好少上來呢到,加上無乜心機睇你的故事背景.

如果只係為左10萬8萬去破產,就會好影衰晒d過來人.

最重要一點係你本身有無努力去搵多一二份兼職來還債先?

呢間位於深水埗的食肆,長期都請吾夠人洗碗,你可以一試.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

回復 #17 gpo4074 的帖子

呢個就係正確態度
車,,,怕人影衰你有把炮你咪唔好破囉
哦,,係咪有人係渡想放數呀?唔怪得啦